Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΣ "ΣΟΦΙΑ"




Το WikiLeaks έχει κυκλοφορήσει μια απόρρητη έκθεση με λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον προσφυγικών ρευμάτων στην Ευρώπη.
Η έκθεση που διέρρευσε, με τίτλο “Επιχείρηση ΣΟΦΙΑ” και ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2016, είναι γραμμένη από τον διοικητή της επιχείρησης, τον υποναύαρχο Enrico Credendino του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, για τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.
Το έγγραφο δίνει στατιστικά στοιχεία της ροής των προσφύγων και λεπτομέρειες που εκτελούνται και τις προγραμματισμένες φάσεις λειτουργίας των κοινών δυνάμεων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο.
Η έκθεση δίνει επίσης πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας σχηματισμού μιας «αξιόπιστης» κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία αναμένεται να καλέσει τις δυνάμεις της ΕΕ να λειτουργούν εντός των χωρικών υδάτων της, και αργότερα να δώσει την άδεια για την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην ξηρά .
Έρχεται λιγότερο από πέντε μήνες μετά που αναφέρθηκε ότι η Επιχείρηση Σοφία θα αποτελείται από 22 κράτη μέλη και 1.300 άτομα προσωπικό το οποίο θα επιβιβαστεί και θα κατάσχει ύποπτα πλοία στη Μεσόγειο.
Στόχος της εν λόγω δράσης είναι κατά κύριο λόγο να διακόψει τις διαδρομές λαθρεμπορίου από διακινητές ανθρώπων, αντί να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας, το οποίο έγραψε σε ένα έγγραφο ότι η επιχείρηση ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου, 2015.
Το Ινστιτούτο σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια “πραγματική αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η επιχείρηση θα είναι ποτέ σε θέση – είτε για νομικούς ή πολιτικούς λόγους – να φτάσει στον πυρήνα του σκοπού της, δηλαδή εξουδετέρωση των δικτύων διακίνησης μέσω αποτροπής ή ανοικτό καταναγκασμό, τόσο στα ανοικτά των Λιβυκών ακτών και στην ξηρά. “
Προχωρά για να σημειώσει ότι, ανεξάρτητα από την υποστήριξη της επιχείρησης για τα κράτη μέλη της ΕΕ, μόνο «πολύ λίγα» είναι πιθανό να «έχουν τις δεξιότητες και την εμπειρία για τέτοιες αποστολές, πόσο μάλλον τη θέληση».
Τόνισε επίσης ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να είναι μια «λύση» στην κρίση των προσφύγων, και ότι «κανείς στις Βρυξέλλες δεν υποστηρίζει ότι θα μπορούσε».