Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΚΑΛΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΖΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ




Θυμάστε τι μας έλεγαν για την δήθεν πετυχημένη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Θυμάστε τις δηλώσεις κυβέρνησης και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών; Θυμάστε που τα καρακόλια (Βεργόπουλοι & Σία) μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση επί κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η καλύτερη, γιατί έγινε κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια;

Ας ετοιμαστούν τώρα καταθέτες, φορολογούμενοι και δανειολήπτες να πληρώσουν το τίμημα. Καλό είναι να θυμηθούμε τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου στη F.T. (27/09/2015): Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσα στο 2015, αλλιώς κούρεμα καταθέσεων.

O κ. Τσακαλώτος, τότε, δήλωνε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα θυμάστε; Τώρα που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε κυριολεκτικά καπνός, τι μένει; Νέα ανακεφαλαιοποίηση. Πώς θα γίνει αυτή; Προφανώς είτε με "κούρεμα" καταθέσεων και υποχρεώσεων τραπεζών, είτε με επιβάρυνση του φορολογομένου.

Οι τράπεζες παραμενούν υπό καθεστώς μορατόριουμ, πράγμα που διευκολύνει τις διαδικασίες αυτές. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Αφού λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία στα επενδυτικά κεφάλαια να κερδίσουν περίπου 18 δις ευρώ, ρισκάροντας λίγο πάνω από 5 δις ευρώ, η ΕΚΤ θα βάλει την κυβέρνηση να ανακεφαλαιοποιήσει για μια ακόμη φορά τις τράπεζες. Νέες ανθρωποθυσίες στο βωμό των ήδη χρεωκοπημένων τραπεζών.