Γιώργος Τσιμπούκης Στρατηγικός Αναλυτής
Την ίδρυση παραρτήματος στην Αθήνα του Τουρκικού κρατικού οργανισμού ανάπτυξης και παροχής βοήθειας σε τρίτες χώρες ΤΙΚΑ, διαπραγματεύεται η Ελληνική κυβέρνηση με την Τουρκία σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει η Zaman, ο Yalçın Akdoğan αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να ανοίξει παράρτημα του ΤΙΚΑ στην Ελλάδα.
Λόγω της υπόστασης αλλά και της φύσης του αντικειμένου του οργανισμού για την ίδρυση ενός παραρτήματος του ΤΙΚΑ στην Ελλάδα απαιτείται η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας.
Για αυτό το λόγο σύμφωνα με τον Yalçın Akdoğan η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε κατά την διάρκεια των τελευταίων επαφών που είχαν οι δύο πλευρές διαπραγματεύσεις με Έλληνες αξιωματούχους.
Ο κρατικός οργανισμός ΤΙΚΑ ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Turgut Özal το 1992 και αποτελεί τον βασικότερο μηχανισμό παροχής βοήθειας και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων της κυβέρνησης της Τουρκίας σε τρίτες χώρες.
Ο οργανισμός ΤΙΚΑ βρίσκεται υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού της Τουρκίας, διαθέτει 50 γραφεία συνδέσμων σε 48 χώρες και δραστηριοποιείται σε 140 συνολικά χώρες.
Ο τουρκικός κρατικός οργανισμός ΤΙΚΑ έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, σχολεία, σπίτια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, την διατήρηση των ιστορικών μνημείων και την προώθηση της Τουρκικής γλώσσας σε τρίτες χώρες, αποσκοπώντας σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων των χωρών όπου πραγματοποιούνται τα έργα με την Τουρκία.
Ουσιαστικά οργανισμός αυτός αποτελεί το μακρύ χέρι της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε δεκάδες χώρες όπου η Τουρκία επιθυμεί να διατηρεί σημαντική οικονομική, πολιτιστική και πολιτική επιρροή.
Ο οργανισμός ΤΙΚΑ αποτελεί το καλύτερο και πιο σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής της ήπιας ισχύος της του Τουρκικού κράτους που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 25 χρόνια ο Turgut Özal και συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ahmet Davutoglu.
Οποιαδήποτε πιθανότητα αποδοχής του τουρκικού αιτήματος από την Ελληνική κυβέρνηση θα αποτελούσε μοιραίο λάθος για την Ελλάδα διότι με την αποδοχή της παρουσίας της ΤΙΚΑ στην χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα άνοιγε το δρόμο για την ισχυροποίηση της επιρροής της Άγκυρας όχι μόνο επί του πληθυσμού της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη αλλά και του συνόλου του Μουσουλμάνων που διαβιούν στην Ελλάδα παράνομα ή νόμιμα και τους οποίους στο παρελθόν η ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει προσπαθήσει να προσεταιριστεί αξιοποιώντας τον παράγοντα θρησκεία.
Βασικό στοιχείο της νέο οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας είναι η ανάδειξη του Οθωμανικού παρελθόντος των χωρών που κάποτε ανήκαν στην Αυτοκρατορία, την προβολή της αίγλης και της σημασίας αυτής της ιστορικής περιόδου, την εμπέδωση στις τοπικές κοινωνίες αυτού παρελθόντος, ώστε διαχρονικά οι μηχανισμοί της Άγκυρας να καταφέρουν να ριζώσουν στην συλλογική μνήμη των βαλκανικών και μεσανατολικών κοινωνιών το Οθωμανικό παρελθόν των περιοχών στις οποίες ζούν.
Μέσα από αυτή την διαδικασία η Άγκυρα ευελπιστεί να καταφέρει σε βάθος χρόνου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των λαών της περιοχής, να εμπεδώσει στις τοπικές κοινωνίες την κεντρική ιδέα ότι όλοι αποτελούν μέρος μιας κοινής Οθωμανικής κληρονομιάς, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο από πλευράς επιρροής και οικονομικής πολιτικής και πολιτιστικής ισχύς θα έχει η Τουρκία.