Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον 7ο χρόνο κρίσης γιατί δεν προωθούνται πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε
Την άποψη ότι είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση η δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα εξέφρασε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος της Bulgarian PostBank Eurobank Ergasias AE, Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την κρίση παρομοιάζοντας την κατάσταση με «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει».
Επίσης, τάχθηκε σαφώς ενάντια στην πολιτική της διαρκούς αύξησης φόρων καθώς όπως είπε «οι φόροι δεν φέρνουν την ανάπτυξη, αλλά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο την οικονομία».
Κατά τον κ. Προβόπουλο η ελληνική οικονομία εισέρχεται στον 7ο χρόνο κρίσης γιατί δεν προωθούνται πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θα μπορούσαμε να είχαμε βγει από την κρίση μετά από 2-3 χρόνια και θα είχαμε χάσει 10%-12% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα είχαμε ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό.
Τώρα δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την κρίση», υποστήριξε.
Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, δηλαδή για έξοδο της χώρας από την κρίση, καθώς πρέπει να διπλασιασθούν οι επενδύσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο με πόρους από το εξωτερικό.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι τα χρόνια της κρίσης, «το μόνο που δεν έχει υποστεί απώλεια ήταν ο καταθέσεις..so far» σε αντίθεση με το ΑΕΠ της χώρας που συρρικνώθηκε κατά 26% ενώ τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων υπέστησαν μεγάλη μείωση.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι έκθεση του Bob Traa, το 2008, του τότε εκπροσώπου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, είχε δείξει ότι το χρέος θα εκτοξευόταν μακροπρόθεσμα στο 800% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων ανερχόταν σε 400%.
«Τον παρακαλέσαμε να μην τη δημοσιοποιήσει», αποκάλυψε ο κ. Προβόπουλος και συμπλήρωσε ότι από το 2008 είχαν αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια της κρίσης.