Οι τοκογλύφοι δεν είναι ψιλικατζήδες και κλέφτρόνια …Είναι μεγαλοαπατεώνες επιπέδου που όχι μόνο κλέβουν ολόκληρους λαούς αλλά φροντίζουν να είναι κατοχυρωμένη νομικά η ληστεία από κυβερνήσεις που εξουσιοδοτήσαμε εμείς. Οι προδότες πολιτικοί νομοθετούν πάντα υπέρ των ξένων τοκογλύφων γιατί το Σιωνιστικό Λόμπι είναι αυτό που αποφασίζει για την τύχη των πολιτικών ακόμα και των υποψηφίων στην Ελληνόφωνη αποικία των Rothschild.
Mε νόμο φορολογούν επί ΕΙΚΟΝΙΚΏΝ αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα για να αρπάξουν όσα περισσότερα μετρητά μπορούν καθιστώντας τον πολίτη ανίκανο να ανταποκριθεί στους φόρους …και με νόμο θα του κατάσχουν το σπίτι με βάσει την ΕΜΠΟΡΙΚΗ του αξία ώστε να του το αφαιρέσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος αφήνοντάς τον άστεγο και σταθερά πάλι χρεωμένο.
Αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα έχουν μετρητά για την πληρωμή των φόρων και ακολούθως θα βρεθούν και χωρίς σπίτια.
Θα περάσει μετά o Soros των Rothschild και θα αρπάξει χιλιάδες ακίνητα, όπως έκανε και στην Αργεντινή,
…ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και ποτέ χωρίς την προστασία των κυβερνήσεων.
Από το πλιάτσικο θα πάρουν μερτικό οι Πολιτικοί , οι Συνδικαλιστές, οι ΜΚΟ και οι Δημοσιογράφοι …οπότε μην περιμένετε ΚΑΜΙΑ οργανωμένη αντίδραση καμία ενημέρωση.
Η πρώτη φορά Αριστερά δεν είναι παρά μία ακόμα κυβέρνηση πρακτόρων των τοκογλύφων …που φόρεσε την Κόκκινη Προβιά.
Διαβάστε στα σχόλια τι συνέβη στην Αρχαία Αίγυπτο όταν ο περιούσιος τοκογλύφος Ιωσήφ ανέλαβε να φορολογήσει τους Αιγύπτιους για να εισπράξει τα δανεικά που έδωσε στους Φαραώ.
>>Με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση, υλοποιείται στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπό τη θύελλα αντιδράσεων του νομικού (και όχι μόνο) κόσμου της χώρας και υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών και εν όψει της τότε απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας.
Η νέα ρύθμιση οδηγεί αναπόφευκτα σε αδικίες και στην αντιμετώπιση των ακινήτων με τη λογική των «δύο ταχυτήτων». Κι αυτό γιατί ενώ ένα ακίνητο εξακολουθεί και σήμερα να φορολογείται με βάση τις «φουσκωμένες» (σε σχέση με την πραγματική αγοραία τιμή) αντικειμενικές αξίες (παρά τη μείωσή τους κατά περίπτωση, το πολύ έως 20%), την ίδια στιγμή, όταν κατάσχεται, η όλη επιβαρυντική διαδικασία για τον ιδιοκτήτη του θα γίνεται με την ασφαλώς χαμηλότερη εμπορική αξία.
Ετσι, ενώ ο φορολογούμενος πληρώνει ακριβά το ακίνητο μέσω του ΕΝΦΙΑ (ήδη εκκρεμεί σχετικό «μπαράζ» προσφυγών και πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, όπως αποκαλύψαμε στο «Εθνος της Κυριακής» στις 24-4-16), όταν βρεθεί μπροστά στο φάσμα της κατάσχεσης λόγω χρεών (τραπεζικών δανείων κ.λπ.) θα βρίσκεται και πάλι χαμένος και μάλιστα ακόμα περισσότερο, αφού θα χρησιμοποιείται ως «μπούσουλας» η εμπορική αξία του ακινήτου, που στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ μικρότερη της αντικειμενικής αξίας. Ετσι το ακίνητο θα μπορεί ουσιαστικά να «βγει στο σφυρί» σε πολύ χαμηλότερη τιμή, γεγονός που έχει επικριθεί έντονα και από τους δικηγορικούς συλλόγους, αφού έτσι ωφελείται εκείνος που επισπεύδει την κατάσχεση ή «χτυπά» το ακίνητο, με προφανή βλάβη του ιδιοκτήτη και αντίστοιχη ζημιά του.
Επιφυλάξεις
Παράλληλα, νομικοί κύκλοι διατυπώνουν επιφυλάξεις και για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας, αλλά και το κατά πόσον θα διασφαλίζεται ότι το ύψος της θα είναι πράγματι το σωστό ή μπορεί και να απέχει από την αγοραία τιμή. Ο προβληματισμός αυτός ενισχύεται, αφού το ίδιο το κράτος, στις δίκες για τις αντικειμενικές αξίες, επικαλείται επί χρόνια την έλλειψη επαρκών και βέβαιων στοιχείων για να τις αναπροσαρμόσει επακριβώς, εξαιτίας της δραματικής πτώσης των αγοραπωλησιών ακινήτων.
Πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές αξίες
Η νέα νομοθετική ρύθμιση (που πήρε χθες και τη νομοτεχνική έγκριση του ΣτΕ) έρχεται να υλοποιήσει τον ν. 4335/16 (ΚΠολΔ) και προβλέπει ότι οι δικαστικοί επιμελητές θα είναι αρμόδιοι να προσδιορίσουν την εμπορική αξία του ακινήτου που κατάσχεται.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι δικαστικοί επιμελητές θα πρέπει να προσλάβουν έναν πιστοποιημένο εκτιμητή κατά την κρίση τους (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο), επιλέγοντας ανάμεσα στη σχετική λίστα που υπάρχει στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών. Το σχετικό Μητρώο τηρείται στο υπ. Οικονομικών (στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων) και είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του, όπως αναφέρεται στη νέα ρύθμιση.
Για τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας ο πιστοποιημένος εκτιμητής θα πρέπει να ακολουθεί τα ευρωπαϊκά ή διεθνώς αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα -σύμφωνα με τη ρύθμιση-, ενώ παράλληλα θα δεσμεύεται να τηρήσει πιστά τον Κώδικα Δεοντολογίας, που εκδόθηκε στις 10-5-13 με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Τη γραπτή εκτίμησή του για την εμπορική αξία ο πιστοποιημένος εκτιμητής θα την παραδίδει στον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή, μέσα στη σχετική προθεσμία που του έθεσε κατά τη διαδικασία πρόσληψης.
Η αμοιβή του εκτιμητή θα αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για τον ιδιοκτήτη που απειλείται να χάσει το ακίνητό του, αφού τελικά το ποσό θα πληρώνεται από την «τσέπη» του. Αρχικά εκείνος που επισπεύδει την αναγκαστική εκτέλεση (π.χ. τράπεζα, ιδιώτης κ.λπ.) θεωρείται υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής στον πιστοποιημένο εκτιμητή, αλλά το βάρος θα μετακυλίεται στη συνέχεια στον ιδιοκτήτη. Μάλιστα, η σχετική αμοιβή θα καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα, μετά από γραπτή συμφωνία κατά τη διαδικασία ανάθεσης του σχετικού έργου στον εκτιμητή, από τον δικαστικό επιμελητή.
Πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές αξίες
Εκανε πίσω
Η σχετική πρόθεση για αξιοποίηση της εμπορικής αξίας στην αναγκαστική εκτέλεση πρωτοεμφανίστηκε (πάλι υπό την πίεση των δανειστών) προς τα τέλη του 2014, όταν η τότε κυβέρνηση προσπαθούσε να προωθήσει αντίστοιχες διατάξεις του ΚΠολΔ, τις οποίες αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις έντονες αποδοκιμασίες του δικηγορικού κόσμου.
Η τότε κυβέρνηση είχε υπερασπιστεί την εμπορική αξία ως τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθεί το φαινόμενο να γίνεται πλειστηριασμός έναντι αντιτίμων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων, γιατί έτσι οδηγούνται σε άδικες καταστάσεις τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία του πλειστηριασμού.
Υπό τις έντονες αντιδράσεις του νομικού κόσμου (δικηγόρων, δικαστών κ.λπ.) κατά των γενικότερων ρυθμίσεων του προωθούμενου νέου ΚΠολΔ (γιατί λειτουργούσε στην πράξη συνολικά υπέρ των τραπεζών και για την εμπορική αξία στους πλειστηριασμούς και για το προβάδισμά τους έναντι φορέων του Δημοσίου, αλλά και επειδή συρρίκνωνε τη δυνατότητα άμυνας του ιδιοκτήτη), το τότε σχέδιο αποσύρθηκε, με τη διαβεβαίωση (της τότε κυβέρνησης) ότι μέχρι τέλους του 2015 θα εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε κατεπειγόντως το σχέδιο ΚΠολΔ που είχε αποκρουστεί μήνες νωρίτερα και προβλέφθηκε ότι θα ακολουθήσουν (το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016) διατάγματα για την ηλεκτρονική δημοσίευση αποσπασμάτων των πλειστηριασμών και για την εφαρμογή της εμπορικής αντί της αντικειμενικής αξίας. Ορίστηκε μάλιστα ότι μέχρι τότε ως τιμή πρώτης προσφοράς θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική, ενώ το ίδιο θα γίνεται και για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης. Ετσι, με την αναμενόμενη δημοσίευση του νέου διατάγματος στο ΦΕΚ, η πρώτη προσφορά θα γίνεται στα 2/3 της (χαμηλότερης) εμπορικής αξίας.
Το διάταγμα για την ηλεκτρονική δημοσίευση της κατασχετήριας έκθεσης πέρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον τότε υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Τώρα, με την ολοκλήρωση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης και της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την εμπορική αξία και τον τρόπο προσδιορισμού της, από 1ης Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που παρέμεναν «παγωμένες» εδώ και πολύ καιρό.
Αρχικό «πάγωμα»
Το αρχικό «πάγωμα» προβλέφθηκε λόγω των capital controls τον περασμένο Ιούλιο, ενώ όταν υπήρξε άρση της αναστολής μετά τον Νοέμβριο οι πλειστηριασμοί δεν μπόρεσαν και πάλι να προχωρήσουν, αφού εδώ και σχεδόν 4 μήνες απέχουν από τα καθήκοντά τους (και τις επίμαχες ημέρες των πλειστηριασμών) οι συμβολαιογράφοι, αλλά και οι δικηγόροι κ.λπ., σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό.
Μόλις λήξουν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις (πιθανότατα μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού – Φορολογικού) θα «μπουν μπροστά» και πάλι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, αφού προσδιοριστεί και το ύψος της αξίας της α’ κατοικίας που θα μπορεί να διασωθεί.
Πρόσφατα τροποποιήθηκαν και οι διατάξεις που είχαν θεσπιστεί πριν από μερικούς μήνες και για τις αμοιβές των δικαστικών επιμελητών, ανάλογα με τον αριθμό των υπό κατάσχεση ακινήτων (αλλά και πλοίων, αεροσκαφών, οχημάτων κ.λπ.) και των χιλιομετρικών αποστάσεων που πρέπει να διανύουν για τις αναγκαίες επιδόσεις και εκτελέσεις των σχετικών πράξεων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ<<<