Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ



Μαρία Τσολακίδη

Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε οι δυνάμεις της Ε.Ε αλλάζουν το πρόσωπό τους και βγάζουν ένα-ένα τα μεγάλα όπλα. Πόλεμος ή ειρήνη, ευημερία ή φτώχεια, δημοκρατία ή φασισμός.

Στρατόπεδο Ε.Ε

Πρώτη απ' όλους η καγκελάριος Μέρκελ που ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε τον κίνδυνο πολέμου αν διαλυθεί η Ε.Ε: "Να θυμόμαστε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μία ιδέα ειρήνης. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορεί να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και χρόνια δεν είναι αυτονόητη". 

Ξεκάθαρα η καγκελάριος της Γερμανίας μιλά για κίνδυνο πολέμου εντός της Ευρώπης χωρίς όμως να αναφέρει ποιος θα είναι ο αντίπαλος ποιου. Δικαιολόγησε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει δυσανασχέτηση από πολίτες κρατών για την πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε αλλά από την άλλη η Ε. Ε ως αντάλλαγμα δίνει στους πολίτες των κρατών-μελών ευημερία, ειρήνη και δημοκρατία. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε βάζει θέμα πολέμου και μάλιστα την ώρα που ένα κράτος της αποφάσισε να αποχωρίσει από την ένωση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ απαίτησε από την Μ. Βρετανία να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Ε.Ε που ορίζει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ένωση. Μάλιστα έγινε απόλυτα σαφής ότι τραβάει "πολεμική" γραμμή ανάμεσα στα 27 μέλη της Ε.Ε και στην Μ. Βρετανία: "Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, αλλά είμαστε ενωμένοι στην αντίδρασή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα στηρίξουμε τις αρχές της Ε.Ε για προώθηση της ειρήνης και για ευημερία των πολιτών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει. Περιμένουμε τώρα από την βρετανική κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν, όσο επίπονη και αν είναι αυτή η διαδικασία".

Στο ίδιο μοτίβο με την καγκελάριο της Γερμανίας, ο Γιούνκερ έβαλε την ειρήνη ως δόλωμα ενώ ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσαν την κοινή τους γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ολάντ, μπορεί να μην φόβισε με πόλεμο όπως η Μέρκελ αλλά τράβηξε κι αυτός γραμμή στην Μ. Βρετανία και πρότεινε μια αλλαγή στην σελίδα της Ε.Ε όπου η δύναμη της πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών. Αυτή η ασαφής πρόταση μπορεί να είναι ο προάγγελος της γρήγορης αλλαγής των Συνθηκών της Ε.Ε που μεταξύ αυτών πολύ πιθανό να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά η Κοινή Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση. Άλλωστε ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου και ένας από τους υποψήφιους για την πρωθυπουργία της Μ.Βρετανίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, δήλωσε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ότι η Μ. Βρετανία δεν θέλει να ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των Βρυξελλών.

Στρατόπεδο Μ. Βρετανίας

Στο στρατόπεδο της Μ. Βρετανίας άρχισαν ήδη τα προβλήματα τόσο από δηλώσεις των υπέρμαχων του Brexit όσο και των υποσχέσεων που έδωσαν πριν το δημοψήφισμα. 

Ο Μπόρις Τζόνσον γιουχαρίστηκε από οπαδούς του Brexit διότι δήλωσε ότι ορθά ο Κάμερον δεν επικαλέστηκε το Άρθρο 50 για άμεση έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, ότι η έξοδος της Μ. Βρετανίας θα πάρει πολύ χρόνο και ότι η χώρα θα είναι πάντα μια ευρωπαϊκή δύναμη.

Αυτός όμως που έμεινε ξεκρέμαστος από τις υποσχέσεις προ του δημοψηφίσματος είναι ο επικεφαλής του ακροσυντηρητικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ. Είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας τα 350 εκατομμύρια στερλίνες που κατά την εκτίμησή του το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημέρα της νίκης του Brexit όμως  δύο δημοσιογράφοι του δικτύου ITV τον ρώτησαν εάν η δέσμευση αυτή ισχύει:

-Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ; 

-Οχι, δεν μπορώ. Δεν θα δώσω ποτέ τέτοια υπόσχεση. Πρόκειται για ένα λάθος που διέπραξε το στρατόπεδο του «Out» και... 

-Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας. 

-Οχι αυτό... 

-Ηταν το κύριο επιχείρημα για το «Out»! Οτι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ! 

-Ηταν λάθος. 

-Λέτε, αφού 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν υπέρ του «Out», ότι ήταν λάθος;  

Στρατόπεδο των Ναζιστών

Είναι πολύ νωρίς ωστόσο να υποθέσει κάποιος τι στήνουν τόσο η Ε.Ε όσο και η Μ. Βρετανία. Η έξοδος της Μ. Βρετανίας θα πάρει πολύ χρόνο και στο μεσοδιάστημα δεν είναι καθόλου απίθανο λόγω μιας "νέας οικονομικής κρίσης" που μπορεί να χτυπήσει τον βρετανικό λαό, στο τέλος να τα βρουν αλλάζοντας τις Σύνθηκες της Ε.Ε. Το κύριο μέλημα και των δύο πλευρών είναι οι αλλαγές στο μεταναστευτικό, οι αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα πανευρωπαϊκά αλλά και οι συνθήκες όπως η Σένγκεν, η οποία μέχρι σήμερα δεν είναι σε ισχύ λόγω του προσφυγικού.  Επίσης μία από τις απαιτήσεις της Μ. Βρετανίας ήταν η πλήρης απελευθέρωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι οι ναζιστικές φωνές σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι. Ο Ολλανδός ακροδεξιός αρχηγός του αντί-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία, Γκερτ Βίλντερς μέσω διαδικτύου πρότεινε δημοψήφισμα ανάλογο του Brexit και για την χώρα του. 

Το ίδιο έκανε και η Μαρί Λεπέν που ζήτησε ένα Frexit ενώ στην αναμονή είναι και η σημαντικότερη ακροδεξιά δύναμη της Ευρώπης το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας για το αν θα ζητήσει ένα δημοψήφισμα ενισχύοντας τις ναζιστικές φωνές της Ε.Ε απομονώνοντας δια παντός τις αριστερές που θα έπρεπε να είναι αυτές που θα απαιτούσαν και θα πάλευαν για  έξοδο των κρατών από το ναζιστικό μόρφωμα της Ε.Ε.