Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΑ ΣΥΡΙΑ ΠΟΙΟ ΧΑΛΕΠΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ...ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ




Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της CIA που αποτυπώνει την πολιτική και οικονομική κατάσταση όλων των χωρών του πλανήτη βλέπουμε τα αποκαλυπτικά μεγέθη της καταστροφής που έχει περιέλθει στη Συρία από τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο που διεξάγεται. 

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της εν λόγω εκθέσεως είναι αποκαλυπτικό μια και αποτυπώνει την μείωση του ΑΕΠ κατά 62% όλα αυτά τα χρόνια του πολέμου.

δείτε και το σχετικό απόσπασμα:






Η οικονομία της Συρίας συνεχίζει να επιδεινώνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2011, μείωση κατά 62% από το 2010 έως το 2014. Η κυβέρνηση έχει παλέψει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, εκτεταμένες καταστροφές υποδομών, μειωμένη εγχώρια κατανάλωση και παραγωγή, μείωση των επιδοτήσεων, και υψηλού πληθωρισμού, τα οποία έχουν προκαλέσει συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η αύξηση του προϋπολογισμού και των εμπορικών ελλειμμάτων, η μείωση της αξίας της συριακής λίρας, και τα οποία υπάγονται αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Κατά τη διάρκεια του 2014, η συνεχιζόμενη σύγκρουση και της συνεχιζόμενης αναταραχής και οικονομικής ύφεσης επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση και προκάλεσε μια μεγαλύτερη ανάγκη για διεθνή βοήθεια, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη στο εσωτερικό της Συρίας αυξήθηκε 9.300.000 έως 12.200.000, και ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία αυξήθηκε από 2,2 εκατομμύρια σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια.

Πριν από την κρίση, η Δαμασκός είχε αρχίσει απελευθέρωση των οικονομικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, το άνοιγμα ιδιωτικών τραπεζών, την ενοποίηση πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών, την αύξηση των τιμών σε ορισμένα επιδοτούμενα στοιχεία, και την ίδρυση του Χρηματιστηρίου της Δαμασκού, αλλά η οικονομία παραμένει πολύ καλά ρυθμισμένη. Μακροχρόνιους οικονομικούς περιορισμούς που περιλαμβάνουν μέτρα εμπορικών φραγμών, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η υψηλή ανεργία, η αύξηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αυξάνοντας την πίεση για τις προμήθειες των υδάτων που προκαλείται από βαριά χρήση στη γεωργία, η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ρύπανσης των υδάτων, καθώς και εκτεταμένες καταστροφές υποδομών. είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του Εθνικού τους ΑΕΠ περί των 50 δις.


ΑΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΩΣ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η ΣΥΡΙΑ ΑΠΩΛΕΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΑΕΠ ΠΕΡΙ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ ΤΟ 2015 ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ 60 ΔΙΣ ΑΕΠ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕΠ ΤΟ 2009 ΗΤΑΝ 231 ΔΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 175 ΔΙΣ.