Δύο πρόσωπα που κινούν εκ μέρους των δανειστών τα νήματα και φέρουν ίσως και τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εμπαίζουν την κυβέρνηση και προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη.
Δεν φταίνε όμως αυτοί, αλλά εμείς που καθόμαστε και τους ακούμε ακόμη. Και όταν λέμε «εμείς» εννοούμε κυρίως τις κυβέρνησης που εξέλεξε ο ελληνικός λαός είτε για να εφαρμόσει τα… Ζάππεια είτε για να… σκίσει τα μνημόνια. Η σημερινή δε κυβέρνηση που είναι και… Αριστερή πανηγυρίζει για το πλεόνασμα που πέτυχε και αυτά που θα πετύχει αγνοώντας ότι αυτά είναι βαμμένα με αίμα πολιτών.
Βγαίνουν λοιπόν οι δύο αυτοί τύποι, οι οποίο θεωρούνται αυθεντίες στα θέματα της οικονομίας, ο μεν Τόμσεν να πει ότι η πολιτική του ΔΝΤ όλα τα χρόνια των μνημονίων ήταν λανθασμένη και ο δε Σόιμπλε να δηλώσει πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επέστρεψαν στην Αθήνα γιατί οι Έλληνες γιόρταζαν το Πάσχα. Απίστευτη πρόκληση του ανθέλληνα Σόιμπλε.
Είναι ο ίδιος που προχθές είχε παραδεχθεί ότι τα στοιχεία της Ελλάδας είναι πιο σοβαρά από αυτά του ΔΝΤ. Μα ο κ. Σόιμπλε δεν είναι αυτός που δεν συζητάει συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ; Αυτός δεν είναι που θέλει το Ταμείο γιατί έχει την τεχνογνωσία; Που άραγε; Σίγουρα στο να καταστρέφει χώρες. Αυτό αποδεικνύεται από την ομολογία Τόμσεν, αλλά και τις κινήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Τι είπε ο κ. Τόμσεν; «Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν λάθος προς την αντίθετη πλευρά. Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στα αποτελέσματα που θα είχαν τα capital control στην Ελλάδα».
Επιβεβαίωσε επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή δυναμική βραχυπρόθεσμα τονίζοντας όμως ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια. Παραδέχθηκε ακόμη και το λάθος στην εκτίμηση για τα πλεονάσματα και του 2016, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τα επόμενα χρόνια.
«Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τώρα και τα επόμενα χρόνια στρίβοντας τα πάντα» είπε ο Πόλ Τόμσεν για να καταλήξει:
«Δεν αλλάζουμε την θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για μπορέσει να έχει ανάπτυξη, όχι για ένα η δύο χρόνια αλλά σε μόνιμή βάση».
H Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος, επέμεινε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν» και σημείωσε με έμφαση ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει νέα δάνεια αν δεν εξασφαλίσει πρώτα μια βιώσιμη λύση για το χρέος με βάση την συμφωνία που υπήρξε στις 25 Μαΐου του 2016.
«Τότε συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε οι ετήσιες υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αποπληρωμή χρέους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ και μακροχρόνια το 20% του ΑΕΠ. Αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε αυτήν την περίοδο» κατέληξε ο Πολ Τόμσεν.
Με θράσος αντίστοιχο του κ. Τόμσεν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξύβρισε και προκάλεσε τους Έλληνες λέγοντας πώς οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα και γι’ αυτό τον λόγο οι θεσμοί δεν επέστρεψαν στην Αθήνα.
Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως «μπορούσαν να γυρίσουν οι Θεσμοί αμέσως μετά τη συμφωνία, αλλά -λόγω του Πάσχα- αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτό ήταν έκπληξη για πολλούς, αλλά όχι για μένα». Επιπλέον, τόνισε πως «χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχει το νομικό έδαφος για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης».
Οι δηλώσεις των δύο, που είναι και οι ενορχηστρωτές των μνημονίων, δείχνουν πώς στόχος των δανειστών δεν αποτελεί η ανάπτυξη, αλλά η υποδούλωση της Ελλάδας και η εξόντωση των Ελλήνων για να βάλουν στο χέρι στην δημόσια περιουσία και τους υδρογονάνθρακες.