Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ



Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ σχετικά με την προδοσία, λες και πρόκειται για αμελητέο ζήτημα. Κι όμως θα έπρεπε να θυμούνται πόσες καταστροφές και πόσες τραγωδίες έχουν προκύψει από προδοτικές ενέργειες. Δυστυχώς, ο κόσμος είναι γεμάτος Εφιάλτες, Ιάγους και Μάκβεθ. Δεν είναι ανάγκη ο προδότης να είναι επικών διαστάσεων. Μικρομεσαίες ή και μικρές προδοσίες διαπράττονται καθημερινά. Εκείνο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες, ασχέτως μεγέθους, είναι ότι προκαλούν κάτι ανεπανόρθωτο: ένα μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα. Και σ΄αυτό έγκειται η τραγικότητά τους.

Η προδοσία είναι πολύμορφη. Δεν πρέπει να νομίζει κανείς ότι παίρνει μόνο τη μορφή των πολύκροτων περιπτώσεων των Θερμοπυλών, της Κερκόπορτας ή του φιλιού του Ιούδα. Καθημερινά ραγίζονται ανθρώπινες σχέσεις από προδοτικές συμπεριφορές. Οι ρωγμές στο πολύτιμο και εύθραυστο σκεύος της εμπιστοσύνης δεν επανορθώνονται. Φιλίες, συνεργασίες, συντροφικότητες γίνονται συντρίμμια κάτω από το βάρος της προδοτικής πράξης. Ολόκληρη η ανθρώπινη ζωή δηλητηριάζεται από το δηλητήριο αυτό.

Αν συμβαίνει έτσι με τις προσωπικές και ατομικές περιπτώσεις, τότε τι συνέπειες μπορεί να έχει μια προδοσία ενάντια σε μεγάλες ομάδες, λαούς, έθνη ή και την ίδια την ανθρωπότητα!

Ας κοιτάξουμε καλά αυτό το όνειδος που λέγεται προδοσία. Η προδοσία δεν είναι ο φανερός εχθρός, η απροκάλυπτη επίθεση. Η προδοσία έρπει ύπουλα, φοράει προσωπείο και επιτίθεται αιφνιδιαστικά και απροσδόκητα. Αυτό που τη χαρακτηρίζει ακριβώς είναι το στοιχείο του μη αναμενόμενου πλήγματος. Και το πλήγμα δεν είναι μόνο η αποκάλυψη μυστικών, αμυντικών συστημάτων και η παράδοση στον εχθρό. Η παραπλάνηση, το ψέμα, η αθέτηση συμφωνιών, η εξαπάτηση είναι επίσης μορφές προδοσίας.

Στη Διδασκαλία της Ζωντανής Ηθικής καταδεικνύονται οι διάφορες όψεις αυτής της ποταπής συμπεριφοράς, η οποία καταγγέλεται ως μέγιστο έγκλημα με σοβαρότατες συνέπειες για το δράστη. Και, πράγματι, το φορτίο που αναλαμβάνει ο προδότης είναι ασήκωτο, ενώ ο προδομένος, μακροπρόθεσμα, βγαίνει ωφελημένος. Στη Διδασκαλία επισημαίνεται το γεγονός ότι κάθε σοβαρό έργο και εγχείρημα που αποσκοπεί στο Κοινό Καλό, δέχεται πάντοτε το δάγκωμα της οχιάς. Όσο μεγαλύτερο το έργο, τόσο μεγαλύτερη η προδοσία. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε και να δεχόμαστε με ηρεμία κάθε ύπουλο χτύπημα. Δυστυχώς, ζούμε μέρες μεγάλης προδοσίας, που περιέχει όλα σχεδόν τα φίδια που απαριθμήσαμε: ψεύδος, παραπλάνηση, αθέτηση υποσχέσεων, παράδοση στον εχθρό, κ.τ.λ.

Αλλά τι κρύβεται πίσω από την προδοσία; Απληστία, κερδοσκοπία, αναρρίχηση, φιλοδοξία, ή και φθόνος. Πρέπει να κατανοήσουμε, και πολλοί ήδη το έχουν κατανοήσει, ότι επιχειρείται μεγάλη επίθεση εναντίον του γενικού καλού, εναντίον της ανθρωπότητας. Μόνον η αφύπνιση και η εσωτερική αλλαγή μεγάλου αριθμού ανθρώπων μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατοχή.