Σφοδρή επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, στη Ολομέλεια της ευρωβουλής, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας.
Ο κ. Φάρατζ είπε στον κ. Σαμαρά ότι δεν ελέγχει τη χώρα του, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από "Νέα Δημοκρατία", σε "Μη Δημοκρατία".
Αναλυτικά η ομιλία του ευρωβουλευτή:
"Κύριε Σαμαρά, πρέπει να σας συγχαρώ που αναλάβατε τη ελληνική προεδρία σε μία τόσο δύσκολη χρονική στιγμή. Το γεγονός ότι μεσολάβησαν το βράδυ σημαντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τριμερούς διαλόγου στην Ε.Ε., πρέπει να χαροποιεί τους Έλληνες, σε βαθμό που θα βγουν στους δρόμους να χορεύουν.
Δεν έχει σημασία που η χώρα σας μπήκε στο "ευρώ" ενώ δεν ήταν ικανή, δεν έχει σημασία που το 30% των νέων στη χώρα σας είναι άνεργοι, που ένα νεοναζιστικό κόμμα βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, αλλά και ότι υπήρξε τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον της γερμανικής πρεσβείας. Όχι, μην ανησυχείτε γιατί ο διάλογος χτες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Και έρχεστε εδώ κύριε Σαμαρά και μάς λέτε ότι εκπροσωπείτε την βούληση του ελληνικού λαού; Και σας συνιστώ να μετονομάσετε το κόμμα σε "ΜΗ Δημοκρατία", γιατί λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά δεν είστε σε θέση να μιλήσετε εκ μέρους του συνόλου των Ελλήνων πολιτών που υποφέρουν.
Για η Ελλάδα βρίσκεται υπό ξένο ζυγό. Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις, έχετε χρεοκοπήσει τη χώρα σας και παραδώσατε τη Δημοκρατία, που η δική σας χώρα επινόησε πρώτη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Και πλέον, δεν μπορείτε να παραδεχτείτε ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν ένας λάθος. Ακόμα και όταν ο κ. Παπανδρέου απείλησε με δημοψήφισμα, εντός 48 ωρών, αντικαταστάθηκε από πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs.
Τώρα μας διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες τράπεζες και μεγάλοι γραφειοκράτες. Και οι επικείμενες ευρωεκλογές αυτό ακριβώς θα αποδείξουν. Το ποιος θα είναι ο νικητής στη μάχη: εθνική δημοκρατία εναντίον ευρωπαϊκής κρατικής γραφειοκρατίας.
Ό, τι και να πείτε, οι άνθρωποι εκεί έξω δεν αποζητούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης. Αλλά μία Ευρώπη με κυρίαρχα κράτη, μία Ευρώπη συναλλαγών και συνεργασίας.
Και προσωπικά θεωρώ ότι οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν μία καμπή. Μέχρι τώρα, ο καθένας από εμάς, πίστευε ότι η ανάπτυξη της Ε.Ε. ήταν αναπόφευκτη. Αυτός ο "μύθος του αναπόφευκτου" θα συντριβεί στις ευρωπαϊκές εκλογές το τρέχον έτος. Θα το δείτε".