Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ: "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΟΣ"





Ο διάσημος οικονομολόγος αναφέρεται στους τεράστιους κινδύνους όχι μόνο για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ως μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, χαρακτηρίζεται από τον οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν η σχέση Γερμανίας - Ελλάδας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και μετά και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην δεχτεί το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση για τα δάνεια. 

Η στιγμή της αλήθειας για Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη πλησιάζει 



«Η Γερμανία απαιτεί από την Ελλάδα να συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τα χρέη της στο ακέραιο εφαρμόζοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Μάλιστα αν δεν το κάνει αυτό, θα σταματήσει η κεντρική τράπεζα να παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες», σχολιάζει ο Κρούγκμαν και σημειώνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο «θα δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Για τον οικονομολόγο αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Από εκεί και πέρα, το χάος στην Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει πολιτικό χάος», σημειώνει θυμίζοντας την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας - Γερμανίας, κατά τον Π. Κρούγκμαν δεν ανατάσσεται δια της διπλωματικής οδού καθώς κανείς δεν προτίθεται αυτή τη φορά να κάνει πίσω.

Απλά μαθηματικά...

«Για όποιον γνωρίζει μαθηματικά, είναι αδύνατο η χώρα να καταφέρει να ξεπληρώσει όλο της το χρέος», λέει ο οικονομολόγος και εκτιμά ότι η Ελλάδα βρήκε τον μπελά της για τον ανεύθυνο δανεισμό της και τώρα πληρώνει το τίμημα.

«Οι Γερμανοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό και το μόνο που κάνουν είναι να απαιτούν από την Ελλάδα να ξεπληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο. Και τώρα που οι Έλληνες τους έδωσαν να καταλάβουν με τη ψήφο τους ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, εκείνοι ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές γραμμές, χωρίς καμία υποχώρηση».


Στην περίπτωση που οι Γερμανοί δεν καταλάβουν τις επιπτώσεις της λιτότητας, ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κεντρική τράπεζα παίρνει θέση και δηλώνει ότι ο σωστός ρόλος είναι να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει την οικονομία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ευρώπης και «όχι να ενεργεί ως συλλέκτης χρέους της Γερμανίας».