Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΡΙΝ ΛΕ ΠΕΝ: Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ




Η ηγέτης του δεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National) στη Γαλλία, Μαρίν Λε Πεν, αποκάλεσε τις Βρυξέλλες «λακέδες των Αμερικανών» στο θέμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Ουκρανία. Κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να ξεκινήσει έναν «πόλεμο στην Ευρώπη» και να επεκτείνει το ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσσίας.


«Οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχουν τη σοφία να αρνηθούν να είναι εξαρτώμενες στις θέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά την Ουκρανία», είπε την Κυριακή η Λε Πεν σε Γάλλους δημοσιογράφους.

«Όσον αφορά την Ουκρανία συμπεριφερόμαστε σαν λακέδες των Αμερικανών», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι «ο στόχος των Αμερικανών είναι να ξεκινήσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη για να ωθήσουν το ΝΑΤΟ στα Ρωσσικά σύνορα.»

Συνέχισε κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι κλείνουν το μάτι στους «βομβαρδισμούς αμάχων» από την Ουκρανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι τόσο εκείνοι στην Κριμαία όσο και στην Ανατολική Ουκρανία πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να ομοσπονδιοποιηθεί.

Η Λε Πεν έχει επικρίνει επανειλημμένως την ΕΕ για την πολιτική της στο θέμα της Ουκρανίας και την θεωρούμενη απουσία της ανεξαρτησίας της από την Ουάσινγκτον.

Τον Σεπτέμβριο δήλωσε στη Le Monde ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία «οφείλεται εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες είχαν «εκβιάσει τη χώρα να επιλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσσία».

Τον Ιούνιο παρομοίως είχε δηλώσει στην Sophie Shevardnadze του RT ότι «δεν υπάρχουν πια ανεξάρτητα κράτη στην Ευρώπη», λέγοντας ότι τα τελευταία έτη πολλά από τα λάθη της εξωτερικής τους πολιτικής έγιναν «υπό την επιρροή της Ουάσιγκτον


Στις δηλώσεις της επανέλαβε τα λόγια του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος την Κυριακή είπε στη δημόσια τηλεόραση France 5 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «εξαπολύσουν έναν πόλεμο στην Ευρώπη ο οποίος θα καταλήξει σε καταστροφή». Πρόσθεσε ότι μόλις θα ξέσπασει ένας πόλεμος, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποστασιοποιηθούν από αυτόν.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος λόγω [της] Ουκρανικής διαμάχης είναι απολύτως ανεπιθύμητος. Και πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να γίνει», δήλωσε.

Ο Φιγιόν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πάσχουν από «τύφλωση» και από μια υπεραπλουστευμένη προσέγγιση της πραγματικότητας, στην οποία προσπαθούν συνεχώς να «λύσουν όλα τα προβλήματα με τη βία».

Δήλωσε επιπλέον ότι η Ουάσινγκτον πάντα προσπαθούσε να αναγκάσει τους άλλους να ενταχθούν στο δικό της στρατόπεδο, μια λανθασμένη προσέγγιση δεδομένου ότι μια χώρα όπως η Ουκρανία έχει δεσμούς με την Ευρώπη αλλά και με τη Ρωσσία.

Φρανσουά Φιγιόν (Reuters / Philippe Wojazer)

«Οι Αμερικανοί έχουν κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και σήμερα έχουν απλά χάσει την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Φιγιόν.

Πρόσθεσε επίσης ότι η προσπάθεια να τιμωρηθεί η Ρωσσία με κυρώσεις είναι σα να επιχειρεί κάποιος να φοβίσει μία αρκούδα με ένα τσίμπημα. Επαίνεσε επίσης τις πρόσφατες προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολλάντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξουν διάλογο με τη Μόσχα.

«Η Δύση σήμερα προσπαθεί να φανταστεί τη Ρωσσία ως απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σκόπιμα ξεχνά ότι η Ρωσσία είναι μια μεγάλη και πραγματικά σημαντική χώρα, για να μην αναφέρω ότι είναι και πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

«Η ταπείνωση της Ρωσσίας είναι απλά απαράδεκτη

Επίσης το Σάββατο, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί μέρος «ενός κοινού πολιτισμού με τη Ρωσσία», λέγοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μία σύγκρουση στην ήπειρο.

«Τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ρώσσων δεν συμπίπτουν με αυτά της Ευρώπης και της Ρωσσίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμούμε την αναβίωση ενός Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσσία».

###

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ