Ως «απόλυτη παράδοση» της Ελλάδας και η «τεράστια νίκη» των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη συμφωνία της Παρασκευής, όπως αναφέρει σε νέο του δημοσίευμα το Bloomberg.
Το διεθνές πρακτορείο σχολιάζει ότι για αυτούς που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος κέρδισε τελικά την Παρασκευή.
«Ακόμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για την Ελλάδα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό. H ρητορική του Τσίπρα κατά της λιτότητας τελείωσε ύστερα από το μέτωπο που αντιμετώπισε στην Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
«Μια πλήρης παράδοση στην πραγματικότητα», σύμφωνα με τον Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγο της UniCredit Bank στο Λονδίνο.
Αυτή ήταν εν τέλει στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα και με τις Societe Generale και Berenberg Bank.
«Εάν η συμφωνία τηρηθεί θα είναι μια μεγάλη νίκη της λογικής έναντι του λαϊκισμού» τονίζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg στο Λονδίνο που μείωσε την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 25% από το 35%.
«Ο συνδυασμός της ασφυκτικής πίεσης από τον τραπεζικό τομέα και οι εκροές καταθέσεων προκάλεσαν τον συμβιβασμό» εκτιμά ο Malcolm Barr, οικονομολόγος στην JPMorgan Chase & Co.
Υπήρξαν κάποιες παραχωρήσεις, όπως σημειώνει το Bloomberg. «O Αλέξης Τσίπρας καλείται να σχεδιάσει ο ίδιος τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αντί να τους τις επιβάλλουν. Επίσης, ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015 δεν ήταν ξεκάθαρος, κάτι που δίνει στην ελληνική κυβέρνηση περιθώριο ελιγμών και δαπανών φέτος».
Αυτά τα «προνόμια», σύμφωνα με τον Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υποδεικνύουν ότι μπορεί οι πιστωτές να κατάφεραν να περάσει το δικό τους, αλλά στο τέλος είναι πιο πιθανό να υποχωρήσουν σε συγκεκριμένα αιτήματα, αφήνοντας λίγο περιθώριο ελιγμών στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Πηγή: ΠΥΓΜΗ