Ιδεολογικούς, πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς με ισχυρούς Ρώσους, οι οποίοι επιδιώκουν να προκαλέσουν ρήγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται να έχουν μέλη της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit.
Πηγές της «Die Zeit» είναι περισσότερα από 700 μηνύματα που βρέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό e-mail ενός πρώην υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, του Γκεόργκι Γκάρβις, ο οποίος φέρεται να ανήκει στον στενό κύκλο του εθνικιστή και νεο-ιμπεριαλιστή ρώσου φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν.
Σύμφωνα πάντα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο Γκάρβις κατόρθωσε να καλλιεργήσει ένα μεγάλο δίκτυο επαφών στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση ρωσικών θέσεων. Στις επαφές φαίνεται πως περιλαμβάνονται στελέχη των δυο συμπολιτευόμενων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Χρυσής Αυγής.
Ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με ρωσικούς παράγοντες είναι ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει πως από τα e-mails του Γκάρβις προκύπτει πως ο κ. Καμμένος ήταν ένας από τους πρώτους καλεσμένους σε γάμο που φιλοξένησε στη Ρωσία ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ένας πολυεκατομμυριούχος ολιγάρχης που έχει γίνει στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη βοήθεια που παρέχει σε φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία.
Ονόματα «ελίτ»
Ο κ. Μαλοφέγιεφ όμως φαίνεται πως χρηματοδοτεί και άλλες εκδηλώσεις. Το Μάιο του 2014 ένας οργανισμός που του ανήκει φιλοξένησε στη Βιέννη μια κρυφή συνεδρίαση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας που ακολούθησε την ήττα του Ναπολέοντα, το 1815, εκδήλωση όπου παρευρέθηκαν ρωσόφιλοι ακροδεξιοί, μοναρχικοί, χριστιανοί φονταμενταλιστές και αντι-ευρωπαίοι εθνικιστές.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες υπήρχαν αντιπρόσωποι του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, όμως ο επίτιμος προσκαλεσμένος ήταν ο ίδιος ο φιλόσοφος Ντούγκιν, που επί χρόνια προσπαθεί να βρει υποστηρικτές των ιδεών του στην Ευρώπη.
Λίγες εβδομάδες πριν την εκδήλωση στη Βιέννη, ο Ντούγκιν έστειλε στον Γκάρβις ένα e-mail όπου αναφέρει πρόσωπα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία θα ήταν κατάλληλα για τη συγκρότηση μιας «ελίτ ομάδας».
Για την Ελλάδα – σύμφωνα πάντα με τις πηγές της «Die Zeit» – ο Ντούγκιν αναφέρει τρία ονόματα, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Κωνσταντακόπουλο. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση που το όνομα του πρωθυπουργού εμφανίζεται στα e-mails.
Σε μια υποσημείωση σημειώνεται πως είτε ο Ντούγκιν είτε κάποιος εκπρόσωπός του έχουν ήδη συναντηθεί με τα εν λόγω πρόσωπα και έχουν θέσει, έμμεσα ή άμεσα, το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια φιλορωσική «πρωτοβουλία οργάνωσης ή πληροφορίας».
Άλλες σχέσεις
Το τελευταίο τμήμα του δημοσιεύματος είναι αφιερωμένο στην φερόμενη σχέση μεταξύ του Ντούγκιν και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Σύμφωνα με την «Die Zeit», κατά τη θητεία του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο κ. Κοτζιάς ζήτησε μια σειρά μελετών με αντικείμενο τη στάση του ελληνικού πληθυσμού σε ό,τι αφορά τη Ρωσία.
Από τα e-mails φαίνεται να προκύπτει πως ο κ. Κοτζιάς διαβίβασε προσωπικά τα αποτελέσματα των ερευνών στον Γκάρβις, τότε ακόμα υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας, τον Ιούνιο του 2013.
«Για τους Έλληνες», φέρεται να συμπεραίνει ο κ. Κοτζιάς, «η Ρωσία είναι ένας δυνητικός στρατιωτικός και οικονομικός σύμμαχος που σέβονται και φαίνεται να γνωρίζουν αρκετά καλά».
Προσθέτει πως κατά τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες αισθάνονται πως δεν έχουν την πρέπουσα στήριξη από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους και συνεπώς στρέφονται προς της Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το Ελληνικό ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά πως ο κ. Κοτζιάς είχε παλαιότερα καλέσει τον ρώσο φιλόσοφο Ντούγκιν σε διάλεξη στο ΠΑΠΕΙ.
Σύμφωνα με την «Die Zeit», εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αρνήθηκε πως ο κ. Κοτζιάς έχει επαφές με τον Ντούγκιν, όμως – όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα – στα e-mails υπάρχει μια φωτογραφία όπου εμφανίζονται μαζί.