Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ MOSCOVICI ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ PAUL MASON

















Aυτούσιο το κείμενο που απερρίφθη, μεταφρασμένο:

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που αναλαμβάνονται από την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδος, το Εurogroup και τα θεσμικά όργανα έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες Eλληνικές αρχές .

Οι Ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών αναπτύξεως και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της σταθερότητος και ανθεκτικότητος του χρηματο – πιστωτικού τομέα .

Ειδικότερα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις από καιρού αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητος της Δημόσιας Διοίκησης .

Επίσης, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική τους δέσμευση για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους . Οι Ελληνικές αρχές θα αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβερνήσεως, επί τη βάσει της εργασίας που πραγματοποιείται από τα όργανα και τις Ελληνικές αρχές. Αντιμετωπίζουμε θετικά το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες των Ελληνικών πολιτικών μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μια νέα συμφωνία.

Οι Ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας εγγενούς ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος, καθώς θα αρχίζουν οι εργασίες για τη νέα ρύθμιση . Θα συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους για να εξασφαλίσουν συμφωνημένες παραμέτρους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Ελληνικές αρχές συμφωνούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Τα όποια νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητος.

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα (εκ μέρους της Ελλάδος) παρατάσεως της ισχύουσας Δανειακής Συμφωνίας, παίρνοντας τη μορφή του ενδιάμεσου σταδίου προς μια νέα συμφωνία, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί και να αποφασισθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των επομένων έξι μηνών. Συμφωνήσαμε , επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. To Eurgroup διάκειται ευνοϊκά προς ένα τέτοιο αίτημα από τις Ελληνικές αρχές .

Επιπλέον, ενημερώθηκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι θα ήταν φρόνιμο να επεκταθεί η περίοδος διαθεσιμότητος των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος (HFSF) για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup διάκειται θετικά προς μια τέτοια επέκταση. Σε συνέχεια ενός Ελληνικού αιτήματος, το EFSF μπορεί να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους διακανονισμούς.

Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και το κόστος εξυγιάνσεως των τραπεζών και θα απελευθερωθούν αποκλειστικά με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και με απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στηρίξεως προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, εφ όσον αυτή τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του προσφάτως συμφωνηθέντος πλαισίου.


Απόδοση: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ (με κάθε επιφύλαξη για την αυθεντικότητα του πρωτοτύπου)