Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ




Στην «Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο» μεταβίβασε την ιδιοκτησία των υδρογονανθράκων ο Νορβηγός διπλωμάτης

Αναγνώριση των δύσκολων προκλήσεων στο Κυπριακό από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά την υπεραισιοδοξία που θέλουν να προβάλουν Έιντε και Μπάτενχαϊμ

Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Τζέραρντ Βαν Μπόχεμεν καθώς και τα διάφορα άλλα μέλη του Σώματος ενημέρωσε ο Ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Νεοζηλανδός Μπόχεμεν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Έιντε για την «ασυνήθιστη», όπως χαρακτήρισε, εμπειρία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα συζητήθηκαν. Στην ίδια συνεδρία, που διήρκεσε περί τις δύο ώρες, τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ και του Ειδικού του αντιπροσώπου, ενώ η Ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ κατέθεσε τις απόψεις της αναφορικά με τα ζητήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ .

«Η κ. Μπάτενχαϊμ και ο κ. Έιντε ήταν πολύ αισιόδοξοι για τη διάθεση στο νησί και τις συνομιλίες, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Υπήρξε μια αναγνώριση ότι οι δύο ηγέτες των κοινοτήτων είναι δεσμευμένοι να αποδώσει η διαδικασία. Το Συμβούλιο ήταν πολύ ενωμένο, στηρίζει τον Ειδικό σύμβουλο και την Ειδική αντιπρόσωπο και θέλει να δώσει κάθε ενθάρρυνση που μπορούμε, όσο οι συνομιλίες συνεχίζονται», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ενωμένο το Σ.Α. στο Κυπριακό

Πέραν των θεμάτων της έκθεσης του ΓΓ, ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και στην κρίση με το «Μπαρμπαρός» και Στον τρόπο με τον οποίο διευθετήθηκε το όλο ζήτημα, ενημερώνοντας προφανώς για τη δέσμευση Αναστασιάδη να αναστείλει το ενεργειακό πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε χαρακτήρισε «πολύ πλούσια» τη συζήτηση στο Συμβούλιο, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή καθενός από τα δεκαπέντε μέλη του. Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο πολύ ενθαρρυμένος, για την επόμενη συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα.

«Όλοι τους είναι πολύ ενθαρρυμένοι από το έργο των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, και αναγνωρίζουν πραγματικά την προσπάθεια που κάνουν, σκεπτόμενοι τη μεγάλη εικόνα και την ουσία τού τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο, αντί της παλιάς εμμονής στα ήσσονος σημασίας ζητήματα και στις μικρολεπτομέρειες», είπε ο κ. Έιντε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ το Σ.Α. είναι διαιρεμένο σε άλλα διεθνή θέματα, στην Κύπρο κρατά ενιαία στάση. «Αυτή η ενότητα δεν είναι κατ' ανάγκην κάτι φυσιολογικό αυτές τις μέρες, αλλά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους ηγέτες της Κύπρου, για εμάς ως αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, αλλά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για όλους τους Κυπρίους, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ενοποίηση σε μία ομοσπονδιακή ενωμένη Κύπρο είναι πραγματικά επιθυμητή».

Παραχωρήσεις και συμβιβασμοί

Ο Ειδικός σύμβουλος, αφού ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη του συμβουλίου πού βρίσκεται η διαδικασία, υπογράμμισε ότι, ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μπορούν να αναφέρουν συγκεκριμένη πρόοδο, εντούτοις υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει.«Απέχουμε πολύ από το τέλος και είναι μπροστά μας πολλοί μήνες πολύ σκληρής δουλειάς και παραχωρήσεων και συμβιβασμών και καινοτόμων προσεγγίσεων. Το εναρμονισμένο μήνυμα κάθε μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που μόλις ακούσαμε είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και απλώς να την αδράξουν».

Έχει λυθεί

Έντονο πάντως προβληματισμό προκάλεσε η απάντηση του κ. Έιντε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα λύθηκε πριν από πολλά χρόνια, καθώς στις υπάρχουσες συγκλίσεις που έχουν επαναβεβαιωθεί πολύ πριν από τη νέα αυτή φάση, οι υδρογονάνθρακες ανήκουν μελλοντικά στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

«Εμπειρικά, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά ένα θέμα που συζητείται. Όχι γιατί δεν θέλουμε να το συζητήσουμε, αλλά επειδή βασικά έχει ήδη λυθεί υπό το φως της μελλοντικής διευθέτησης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι ηγέτες να οικοδομήσουν πάνω στις προϋπάρχουσες συγκλίσεις επί του θέματος αυτού, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν έχουμε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα χρονοδιαγράμματα.

Ευχαριστίες σε ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Από την πλευρά της η κα Λίζα Μπάτενχαϊμ υπογράμμισε την ομοφωνία από μέρους του Σ.Α. στη στήριξη των προσπαθειών των δύο ηγετών, αλλά και του έργου που επιτελείται τόσο από μέρους της αποστολής των καλών υπηρεσιών, όσο και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Και παρόλο που οι αποστολές μας δεν αποτελούν "ολοκληρωμένη αποστολή", όπως μερικές από τις μεγάλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σήμερα εργαζόμαστε μαζί πολύ καλά ως μια ολοκληρωμένη ομάδα, τόσο στα αντίστοιχα επίπεδά μας, όσο και με τους συναδέλφους μας επί τους εδάφους, ενισχύοντας ο ένας τον άλλον, τόσο στο έργο που επιτελείται από τις καλές υπηρεσίες ως μέρος των επίσημων συνομιλιών και ως υποστήριξη των τεχνικών επιτροπών», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστήριξη εκ μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ της τεχνικής επιτροπής για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, όπως και των τεχνικών επιτροπών για την εγκληματικότητα και τις ποινικές υποθέσεις.