Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

AMIDROR: “ΑΝ ΤΑ ΙΡΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΜΟΝΟ, ΑΝ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ”

Η  AΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ Tiyas (T-4) ΣΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Oι επίσημες αρχές του Ισραήλ παρέμειναν σιωπηλές για τα κυριακάτικα  δημοσιεύματα  της περασμένης εβδομάδας , που ανέφεραν  ότι το Ιράν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Συρία για να λάβουν μέρος στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον οργανώσεων των ανταρτών. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Rai  του Κουβέιτ , δύο ιρανικές μοίρες  μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi  θα χρησιμοποιούν αεροπορική βάση στη  πόλη Χομς της δυτικής Συρίας.

Ο Υποστράτηγος εξ εφέδρων κος Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Ιρανική αεροπορία  θα μπορούσε να δραστηριοποιείται στο άμεσο περιβάλλον του Ισραήλ.

"Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί", δήλωσε στην Jerusalem Post την Κυριακή . 

Το Ισραήλ “ δεν θα πρέπει να απαντήσει , εφ 'όσον τα ιρανικά αεροσκάφη  δεν παρεμβαίνουν στις επιχειρήσεις μας . Μπορεί να μην μας αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά αν δεν έρχονται σε αντίθεση με εμάς, μπορούν να βομβαρδίσουν τους στόχους τους. Δεν απαιτείται  μια αλλαγή πορείας από την πλευρά μας “, δήλωσε ο Amidror, που είναι  ανώτερος συνεργάτης στο  Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat. 

Ο Amidror ήταν επικεφαλής αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού Στρατού  για τη Βόρεια Διοίκηση και υπηρέτησε ως διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών  και Ανάλυσης στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού.

 Τα ιρανικά  αεροπλάνα, είπε, δεν συνιστούν σημαντική εναέρια απειλή για το Ισραήλ και δεν θα μπορούσαν  να αμφισβητήσουν την ισραηλινή αεροπορική υπεροχή σε οποιαδήποτε περιοχή. 

Εάν, από την άλλη πλευρά, τα αεροσκάφη  ενεργήσουν  για να απειλήσουν το Ισραήλ ή τις αεροπορικές  δραστηριότητες  του , η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ", θα πρέπει να τα καταρρίψει. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει  κανένας δισταγμός σ’ αυτό το θέμα ", πρόσθεσε.

Ο Yiftah Shapir, επικεφαλής του προγράμματος για τη Στρατιωτική Ισορροπία στη  Μέση Ανατολή στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι τα αεροσκάφη  Sukhoi ,για τα οποία γίνεται λόγος , είναι “ πολύ παλιά. “

Το Ιράν έλαβε  τα αεροσκάφη Sukhoi-25  από το Ιράκ κατά τη διάρκεια του Πρώτου  πολέμου του Κόλπου το 1991, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν τα φυγάδευσε λαθραία στους ιρανούς γείτονές του, είπε. 

"Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1990, το Ιράν πήρε περισσότερα Sukhoi 24 και 25 από τη Ρωσία."  

Ο Shapir δήλωσε ότι είναι λογικό  να υποθέσουμε ότι τα εσωτερικά ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών  είναι επίσης παλιά.

 Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος σημείωσε ότι  το Ιράν έχει σημειώσει πρόοδο , όσον αφορά τις δυνατότητες παραγωγής όπλων ακριβείας .

Την περασμένη εβδομάδα η Λιβανέζικη ιστοσελίδα ειδήσεων  ΝΟW, παραπέμποντας στο Al-Rai,  ανέφερε: “ Η ιρανική συμμετοχή [στη συριακή σύγκρουση] οδεύει σε περισσότερες εξέλιξεις, καθώς προετοιμάζεται η  άφιξη  δύο μοιρών  ιρανικών αεροπλάνων”, ανέφεραν πηγές στη Δαμασκό της ομάδας συντονισμού επιχειρήσεων του “στρατιωτικού συνασπισμού των 4+1, δηλαδή της Ρωσίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Χεζμπολάχ , στον  επικεφαλής διεθνή ανταποκριτή της εφημερίδας Al-Rai, κο Elijah J . Magnier. "

Το ΝΟW επικαλείται την  Al-Rai και αναφέρει  ότι τα ιρανικά αεροσκάφη  Sukhoi “ θα αναπτυχθούν στην αεροπορική βάση Tiyas (Τ4) ανατολικά της Χομς , όταν οι ιρανοί  μηχανικοί τελειώσουν τις προετοιμασίες των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται κοντά στη βάση της Αl-Shayrat, την οποία ήδη η Ρωσία  σχεδιάζει να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ".

"Το Ιράν και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα εκτελέσει όλες τις εργασίες επισκευής, που απαιτούνται για τους εν λόγω αεροπορικούς σχηματισμούς,  μαζί με την παροχή των απαραίτητων πυρομαχικών και την ανάπτυξη των συστημάτων εκτόξευσης αυτών των ιρανικών αεροπλάνων, " έγραψε το NOW.

 Το Ιράν φέρεται να βλέπει  την επερχόμενη  εναέρια παρέμβαση “ ως μια ευκαιρία για τους πιλότους της να αποκτήσουν πολύτιμη επιχειρησιακή εμπειρία." 



ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Αν προσέξετε την ακριβή διατύπωση του κου Amidror υπάρχουν δύο όροι- προυποθέσεις στη δήλωση του.

Η πρώτη αφορά την άφιξη των ιρανικών αεροπλάνων στη Συρία, που δεν θεωρείται απόλυτα σίγουρη.

Η δεύτερη αφορά τη δυνατότητα των ιρανικών αεροπλάνων να αποτελούν απειλή για το Ισραήλ και την αεροπορία του.

Αν τα αεροσκάφη φθάσουν στη Συρία (και δεν καταρριφθούν πριν φτάσουν), αλλά είναι οπλισμένα μόνο για να πλήξουν στόχους στη Συρία, το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να τα αγνοήσει.

Τα αεροσκάφη Sukhoi 24 και 25 θεωρούνται πολύ παλιά για να απειλήσουν την Ισραηλινή αεροπορία ως προς τα εσωτερικά ηλεκτρονικά τους όργανα.

Su-24 THΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ


Αλλά ο φόβος υπάρχει για τα όπλα ακριβείας που μπορούν να φέρουν, αλλά και για τον εξωτερικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό , με τον οποίο μπορούν να τα εφοδιάσουν οι Ρώσοι.

Τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλισθούν με ρωσικά όπλα και μάλιστα θα μετασκευασθούν.

Αυτό σημαίνει η αναφορά σε ανάπτυξη των “συστημάτων εκτόξευσης τους”...

‘Ενα παλιό αεροσκάφος , αν γίνει πχ φορέας ενός αντιεροπορικού βλήματος με ακτίνα δράσης 15ο χιλιόμετρα και έχει ένα σύγχρονο εξωτερικό φορέα μέσων ηλεκτρονικού πολέμου, μπορεί να γίνει πολύ επίκινδυνος αντίπαλος, ακόμα και για την ισραηλινή αεροπορία.

Η δήλωση επίσης αφορά μόνο προληπτικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον ιρανικών αεροσκαφών.

Δεν αναφέρεται σε πλήγματα κατά των ίδιων των αεροδρομίων της Συρίας ή εναντίον των αντιαεροπορικών μέσων τους.

Και ήδη είχαμε την περασμένη βδομάδα δύο τέτοια πλήγματα εναντίον μονάδων του Συριακού στρατού.

Το Ισραήλ προτιμάει να χτυπάει τους στόχους του με νυχτερινές επιχειρήσεις σε ημέρες χωρίς φεγγάρι.

Eπικίνδυνες είναι λοιπόν οι ημερομηνίες από 10 έως 13 Δεκεμβρίου 2015.


Το Ισραήλ προτιμάει να κάνει σημαντικές επιχειρήσεις σε περιόδους θρησκευτικών του εορτών.

To 2015 η θρησκευτική εορτή Hanukkah εορτάζεται από τις 6 έως τις 14 Δεκεμβρίου.


Οι δηλώσεις του Amidror υπό το πρίσμα των παράπανω λεπτομερειών μπορεί να είναι απόλυτα παραπλανητικές.

Αν έχουμε μαντέψει σωστά , το Ισραήλ ετοιμάζεται για μεγάλο πλήγμα στη Συρία και το Ιράν ειδικότερα.

Η κατάλληλη ημερομηνία είναι η 12 Δεκεμβρίου προς 13 Δεκεμβρίου, καθώς η διεθνής κοινότητα θα ασχολείται πολιτικά με τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, αλλά και οικονομικά με την αναμενόμενη ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από το Fed στις 16 Δεκεμβρίου.


Η κεντρική ιδέα είναι ότι ένα ισχυρό πλήγμα στα αεροδρόμια της Συρίας αυτή την περίοδο θα μπορούσε να περάσει χωρίς ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα.

Για να δέσει όμως το σχέδιο καλύτερα χρειάζεται κάποια αφορμή, που να επηρεάσει τη διεθνή κοινή γνώμη ευνοικά για τη σχεδιαζόμενη ενέργεια.

Μήπως λοιπόν είναι απόλυτα λογικό  να περιμένουμε εντός των ημερών ένα “φανταχτερό” τρομοκρατικό χτύπημα και μάλιστα σε κάποιον “άτρωτο” σχετικά στόχο?

Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι δεν θα δούμε σύντομα κάτι ανάλογο με τη σφαγή στο Bataclan, αλλά με πιο επ..Ο..νυμα θύματα....

JOHN OFEON