Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ






Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παρουσίασε στοιχεία - ντοκουμέντα με βίντεο και φωτογραφίες για τη διαδρομή που ακολουθεί το πετρέλαιο από τη Συρία μέχρι την Τουρκία καθώς και για τις εμπορικές συναλλαγές της οικογένειας Ερντογάν με τον ISIS.



Το ρωσικό ΥΠΕΘΑ μετά τις αποδείξεις που παρουσίασε, προκάλεσε την Άγκυρα πως αν θεωρεί ότι τα στοιχεία είναι πλαστά, να αφήσει τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται φυσικά τα πάντα και από την πλευρά του έχει καλέσει τη Ρωσία να βρει αποδείξεις για τις κατηγορίες της. Και αν αυτές, είπε, αποδειχτούν αληθινές, εκείνος θα παραιτηθεί. Είναι ξεκάθαρο πως η κόντρα έχει γίνει προσωπική ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ερντογάν. «Ξέρουμε πόσο αξίζουν τα λόγια του Ερντογάν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ παρουσιάζοντας τα στοιχεία. «Δεν είναι ο σκοπός μας. Αυτό εξαρτάται από τον τουρκικό λαό» είπε.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, η Τουρκία είναι ο βασικός αγοραστής του πετρελαίου που προέρχεται από το Ιράκ και τη Συρία. “Με βάση τα στοιχεία μας, η ηγεσία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένειά του, εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματική επιχείρηση”, πρόσθεσε.



«Παρουσιάζουμε στοιχεία για το πως γίνεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ώστε να χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ομάδες» είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας πως η Μόσχα εξακολουθεί να λαμβάνει στοιχεία για το πως η Τουρκία «κλέβει τους γείτονές της». Και διεμήνυσε ότι η αποκάλυψη στοιχείων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.





Σύμφωνα με τους Ρώσους, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης πετρελαίου είναι η πόλη Ντιερ εζ Ζορ. Η διαδρομή ξεκινά από την ανατολική Συρία και καταλήγει στο διυλιστήριο της Μπατμάν στην Τουρκία. Τους τελευταίους δυο μήνες, απ’ όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία, έχουν καταστραφεί 32 μονάδες παραγωγής του ISIS και 11 διυλιστήρια. Οι τρεις διαδρομές είναι: η δυτική που οδηγεί σε τουρκικά λιμάνια στη Μεσόγειο, η βόρεια, στο διυλιστήριο της Πατμα και η ανατολική, στο Καζρί.



«Έχουμε αναγνωρίσει τρεις βασικές διαδρομές» είπε ο Σεργκέι Ρουσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από αυτές τις διαδρομές, υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, γίνεται η μεταφορά πετρελαίου στην Τουρκία, μέσω της Συρίας και του Ιράκ, είπε ο Ρουσκόι.



Δείτε βίντεο από τις Ρωσικές επιχειρήσεις σε Διυλιστήρια που ελέγχει το ISIS κοντά στην πόλη Al-Swaura





Το πετρέλαιο που περνά από τις περιοχές της Συρίας όπου τον έλεγχο έχουν οι τζιχαντιστές, καταλήγει μέσω της Τουρκίας σε τρίτες χώρες. «Σύμφωνα με τις πιο ταπεινές εκτιμήσεις μας, τα έσοδα των τρομοκρατών είναι σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Μετά τις αεροπορικές επιθέσεις μας, μειώθηκαν στο 1,5 εκατ. την ημέρα», είπε ο Ρουσκόι.

ΔΕΙΤΕ LIVE την παρουσίαση των στοιχείων φωτιά του Ρωσικό ΥΠΕΘΑ, από το Russia Today: