Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ IRON DOME ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ “ΛΑΘΟΣ” ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΣΡΑΗΛ




Mία  πυροβολαρχία του αντιπυραυλικού  συστήματος Iron Dome μπαταρία ενεργοποιήθηκε κατά λάθος την Πέμπτη, μετά από μία φαινομενικά  λανθασμένη ένδειξη επίθεσης με ρουκέτα.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεν αποκαλύπτει όπου συνέβη το περιστατικό, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Για την εξουδετέρωση ενός εισέρχομενου βλήματος , το σύστημα Iron Dome χρησιμοποιεί δύο βλήματα αξίας 50000 δολαρίων έκαστο.

Η ενεργοποίηση εκ λάθους μία φορά την Πέμπτη πέραν από το χρηματικό της κόστος δεν δικαιολογεί την έρευνα από τον ισραηλινό στρατό για το περιστατικό.

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι το περιστατικό συνέβη στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό που ανησυχεί τους ισραηλινούς είναι ότι φαίνεται ότι βρέθηκε τρόπος να ενεργοποιείται το σύστημα χωρίς λόγο, μάλλον με παρεμβολή στα ραντάρ του.

Οι δράστες της δολιοφθοράς δεν έγιναν γνωστοί, αλλά φαίνεται ότι ξεγέλασαν ένα κρίσιμο για την ασφάλεια του Ισραήλ σύστημα αεράμυνας σε κάποια κρίσιμη τοποθεσία, που βρίσκεται στο νότο.

Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο μία παρόμοια τοποθεσία, που να προστατεύεται από το σύστημα Ιron Dome και να έχει δεχθεί επίθεση στο παρελθόν από πύραυλο της Χαμάς.

Από τη σχετική αναζήτηση βρήκαμε το παρακάτω άρθρο


Σύμφωνα μ’ αυτό στις 7 Σεπτεμβρίου 2014 η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο, που στόχευε τον Ισραηλινό πυρηνικό σταθμό στη Dimona.

O πύραυλος αυτός εξουδετερώθηκε τότε από το σύστημα Iron Dome.

Στις 15 Ιουλίου 2015 το σύστημα Iron Dome κατέρριψε ένα ακόμη πύραυλο, που εκτοξεύτηκε από το Σινά εναντίον του θερέτρου Eilat στην Ερυθρά θάλασσα, όπου βρίσκεται επίσης και ένας τερματικός σταθμός του πετρελαικού αγωγού Trans-Israel.


O αγωγός αυτός με βάση συμφωνία , που υπογράφηκε το 2003, θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο  από το Novorossiysk  μέσω τάνκερ στο  Ashkelon  και από εκεί στο Eilat για μεταφόρτωση του πάλι με τάνκερ προς τις αγορές της Ασίας.

Η μεταφορική του ικανότητα είναι 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Η διαδρομή αυτή είναι φτηνότερη από την αντίστοιχη μέσω  της δίωρυγας του Σουέζ και συντομότερη για το ρωσικό πετρέλαιο από τη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

O αγωγός αυτός είχε προκαλέσει οικολογική καταστροφή στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, όταν ανατινάχτηκε τμήμα του από ατύχημα στη περιοχή του Eilat.



Ας ελπίσουμε ότι η “βλάβη “ του Iron Dome  δεν συνέβη σε καμία από τις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιοχές.
Η χρονική περίοδος είναι πολύ επικίνδυνη για πιθανή πυραυλική επίθεση ενάντια σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Σε περίπτωση πολέμου, αν το Ισραήλ δεν διαθέτει πηγές εφοδιασμού του με καύσιμα , θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Το Ισραήλ στο παρελθόν κατέστρεψε με αεροπορική επίθεση τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράκ και της Συρίας για να αποτρέψει την ανάπτυξη του πυρηνικού τους προγράμματος.

Σήμερα διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο από τους αντιπάλους του, που έχουν δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξουν στο μέλλον πυρηνικά όπλα.

O πυρηνικός σταθμός στη Dimona λειτουργεί από το 1962 και τα μέσα προστασίας του είναι εξίσου παλιά σε σχεδίαση.

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ,  αν δεχθεί αεροπορική επίθεση στις εγκαταστάσεις παραγωγής και φύλαξης των πυρηνικών του όπλων.

Θα αμυνθεί απλά ή θα τα εκτοξεύσει μαζικά  πυρηνικά όπλα ενάντια στον αντίπαλο του?

Mήπως έτσι εξηγούνται οι πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων? 

Απλά τις υπενθυμίζω όπως ακριβώς λέχθηκαν: 

“ Πρέπει να αναλύουμε όλα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης. 

Οι πύραυλοι “Καλίμπρ” (επιφανείας – επιφανείας) και οι KH101 (αέρος-επιφανείας) αποδείχθηκε ότι είναι μοντέρνοι και υψηλής ακρίβειας και επιπλέον γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι είναι όπλα ακρίβειας , τα οποία μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές και με πυρηνικές κεφαλές”.

“Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητο,όταν μάχεσαι τρομοκράτες,  και  ελπίζω να μην χρειαστούν ποτέ” .

Τρομοκράτες υπάρχουν πολλοί στη περιοχή, αλλά πυρηνικά όπλα διαθέτει  μόνο το Ισραήλ. Ποιά χώρα  λοιπόν μπορεί  τώρα ή στο μέλλον να χαρακτηρισθεί τρομοκράτης,  που κατέχει πυρηνικά όπλα και να δεχθεί τη ρωσική πυρηνική επίθεση?

Για ποιόν προορίζονταν οι προειδοποιητικές δηλώσεις  του Πούτιν?

Για τους τζιχαντιστές ή γι’ αυτούς που τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν ως σήμερα?

JOHN OFEON