Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ




Το διάσημο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ δημοσίευσε τον κατάλογο με τις χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015. Πιο συγκεκριμένα η Katie Shonk δημοσίευσε στο ιστολόγιο του «Προγράμματος για τη Διαπραγμάτευση» της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ μία λίστα με τις δέκα χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του λετους σε διάφορους τομείς όπως ο αθλητισμός, η πολιτική, η διεθνής διπλωματία,  η πολιτική κ.α.

Στα μικρά λήμματα που συνοδεύουν τις επιλογές αυτής της υποκειμενικής λίστας, η συντάκτρια εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις διαπραγμάτευσης είναι παντελώς αποτυχημένη.

Και βέβαια η συγκίνηση για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα που θα διάβαζε τον κατάλογο είναι οτι το όσκαρ της χειρότερης διαπραγμάτευσης….απονέμεται στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φιγουράρει στην πρώτη θέση εξαιτιας της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολούθησε απέναντι στους δανειστές από τις 25 Γενάρη και μετά.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο εξηγεί πως ο νυν πρωθυπουργός προκειμένου να πετύχει μία συμφέρουσα συμφωνία για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ακολούθησε μία επιθετική πολιτική (στάση) που δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε. Όντας μη ικανοποιημένος από τη συμφωνία που προτάθηκε στο τραπέζι, εξηγεί η συντάκτρια, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Με την επικράτηση του «όχι», η ελληνική οικονομία κατρακύλησε ακόμη περισσότερο, και ο Τσίπρας μαζί με την ομάδα του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν μία χειρότερη συμφωνία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Το μάθημα;», καταλήγει η Katie Shock, «ένας συμβιβαστικός (σ.σ. ήπιος, συμφιλιωτικός) τόνος θα σας αποφέρει πολύ περισσότερα από μία αντιπαράθεση (σ.σ. ακροσφαλή διπλωματία), όταν έχεις τολμηρά αιτήματα».

Διαβάστε όλο το άρθρο εδω