Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

DARPA ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗTo Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) του Στρατού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη μιας εμφυτεύσιμης συσκευής νευρώνων που θα επιτρέπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο για να επικοινωνεί απευθείας με έναν υπολογιστή.

Η συσκευή θα έχει περίπου το μέγεθος ενός κύβου ζάχαρης, και θα προσπαθήσει να επιτύχει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενός υπολογιστή χρησιμοποιώντας δυαδικό κώδικα.

Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε Neural Engineering System Design (NESD), θα βελτιώσει δραματικά την ικανότητα έρευνας στην νευροτεχνολογία και θα παρέχει προηγμένες θεραπείες που στοχεύουν στη βελτίωση των ελλειμμάτων στην όραση ή την ακοή.

Το NESD του DARPA θα τροφοδοτήσει ψηφιακές ακουστικές ή οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο με ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από τα 4k που χρησιμοποιούν οι σημερινές τηλεοράσεις.

“Τα καλύτερα συστήματα διεπαφής μεταξύ εγκεφάλου-υπολογιστή που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι σαν δύο υπερυπολογιστές που προσπαθούν να μιλήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα παλιό μόντεμ 300-baud”, δήλωσε ο Phillip Alvelda, η διαχειριστής του προγράμματος NESD.

“Φανταστείτε τι θα γίνει όταν θα είναι δυνατόν να αναβαθμίσουμε τα εργαλεία μας για να ανοίξουμε πραγματικά ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων.”

Οι μελλοντικές επιπτώσεις σε αυτό το είδος της τεχνολογίας μάλλον προκαλούν δέος. Φανταστείτε ένα μέλλον που διαθέτει άμεση αναζήτηση στην Google, οδηγίες ή επικοινωνίες χωρίς ποτέ να χρειάζεστε μια συσκευή.