ΣΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΟ ΦΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΤΕ!
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.
ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!
ΤΟ ΦΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΕΞΩ!
Συντάκτης: Αντα Ψαρρά
Το τελευταίο διάστημα μεγάλο μέρος των πάσης φύσεως φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχονται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές, αποδεικνύονται από εξαιρετικά σπάταλα έως άκρως επιλήψιμα ακόμα και σε ποινικό επίπεδο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες του 2014, διαχειριστική αδιαφάνεια προέκυψε και για το Τεκτονικό Ιδρυμα με τον διακριτικό τίτλο «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».
«Οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος είχαν εντολή από τον τότε αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Νικολούδη, να διερευνήσουν καταγγελίες για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών χωρίς παραστατικά, αλλά και για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος» («Παραπολιτικά», 25/9/2014).
Τον Απρίλη του 2014 κατατέθηκε αναφορά του Μ. Πετρόπουλου -μέλους του Τεκτονικού Ιδρύματος- στην Εισαγγελία Πρωτοδικών «για παράνομες πράξεις επί ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από την οικονομική διαχείριση των εμπλεκομένων: Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του σωματείου Τεκτονική Αδελφότητα, του Τεκτονικού Ιδρύματος και των διοικήσεών τους, που αποτελούνται από φυσικά πρόσωπα που εναλλάσσονται στη διοίκηση των παραπάνω».
Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδας αφορά ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, ωστόσο το συγκεκριμένο ίδρυμα (Τεκτονικό) χρησιμοποιεί το ίδιο διακριτικό (Μεγάλη Στοά) στον τίτλο του.
Οταν έγινε γνωστή η συγκεκριμένη αναφορά του υπογράφοντος, ο ίδιος και τα μέλη που συντάχτηκαν με το αίτημά του διαγράφτηκαν από το 11μελές συμβούλιο.
Πέρα όμως από τις καταγγελίες των υπό διαγραφή μελών προέκυψαν και σημαντικά ευρήματα έκθεσης (2014) της ελεγκτικής εταιρείας DELOITTE (που έγινε με εντολή της διοίκησης του ιδρύματος), τα οποία φαίνεται να αφορούν σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμα ότι «μπορεί να προκληθεί σύγχυση λόγω ταυτότητας της επωνυμίας της ένωσης προσώπων “Μεγάλη Στοά της Ελλάδος” και του διακριτικού τίτλου (Μεγάλη Στοά της Ελλάδος) που χρησιμοποιείται από το σωματείο Τεκτονική Αδελφότητα [...] η σύγχυση προς τους τρίτους και προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σωματείων μπορούν να δημιουργηθούν όταν δημιουργείται πλάνη ως προς την ταυτότητα του Σωματείου».
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «το φιλανθρωπικό Σωματείο Τεκτονική Αδελφότητα ιδρύθηκε από τα μέλη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας το 2009 για να συγκεντρώνει ουσιαστικά τις εισφορές όλων των μελών των Τεκτονικών Στοών που λειτουργούν στην Ελλάδα, με περίπου 6.000 μέλη».
Οπως προκύπτει από τους ισολογισμούς (περιοδικό ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ), τα έσοδα του σωματείου από δωρεές και εισφορές μελών ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία μεταφέρονται συνήθως στο ίδρυμα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε εκκρεμεί από το 2014 στην Οικονομική Αστυνομία, καθώς η διερεύνηση φαίνεται να αφορά θέματα δημοσίου συμφέροντος και τυχόν απώλειας εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από έγγραφα που διαθέτει η «Εφ.Συν.» και ο Δήμος Αθηναίων, μετά από επιστολή (3/6/2014) της διεύθυνσης Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, που έχει αρμοδιότητες εποπτείας, προχώρησε σε εισηγήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο για ορισμό επιτρόπου στο ίδρυμα (όπως προβλέπει ο νόμος), χωρίς ωστόσο να έχει εδώ και ένα 6μηνο εισαχθεί προς συζήτηση καμία από τις εισηγήσεις.
H γενική συνέλευση
Τέλος, το εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δύο μέλη του Δ.Σ. του ιδρύματος έστειλαν πρόσκληση για γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες το ερχόμενο Σάββατο, με θέματα, εκτός των άλλων, την επίσημη διαγραφή των μελών που προαναφέραμε αλλά και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο διάλυσης του σωματείου.
Αυτό το πιθανό ενδεχόμενο ίσως εμποδίσει την όποια δικαστική και οικονομική διερεύνηση στα ζητήματα διαχείρισης και διάθεσης των πόρων από τη διοίκηση του ιδρύματος.
Ακόμα κι αν δεν υιοθετεί κανείς την οποιαδήποτε κατηγορία μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, δημιουργεί εύλογη απορία η ξαφνική πρόθεση του Δ.Σ. να διαλυθεί το ίδρυμα.
Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι παρόμοια πρόθεση είχαν και έχουν εκδηλώσει πρόσφατα και άλλα κοινωφελή ιδρύματα που διαπιστωμένα έχουν διαπράξει μέχρι και κακουργηματικές πράξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πόρων που διαθέτουν.