του Ιωάννη Μιχαλέτου
Η Τουρκία εκδηλώνει ατύπως αλλά ουσιαστικώς και ενθέρμως την μελλοντική αγορά της Αμερικανικής βάσης «Μποντστίλ» στο Κόσοβο, άμα την αποχώρηση των Αμερικανών. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε λίαν αρνητική για τα Ελληνικά συμφέροντα και την ευρύτερη σταθερότητα της περιοχής των Νοτίων Βαλκανίων.
Οι άξονες επιρροής της Άγκυρας στο Κόσοβο
Οργανισμός Turkish International Cooperation and Development Agency «ΤΙΚΑ»
Αποτελεί κρατικό οργανισμό πλήρως ελεγχόμενο από το κυβερνών κόμμα ΑΚΠ και έχει ετήσιο προυπολογισμό άνω του 1.6 δις Δολάρια. Συνεργάζεται με περίπου 100 κράτη και διαθέτει γραφεία με μόνιμο προσωπικό σε 30 εξ’αυτών.
Κατά «σύμπτωση» από το 2011 και εντεύθεν στηρίζει ενεργά τους σκοπούς των οργανισμών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας» διεθνώς και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και τους Behar Avdiu, Nhari Toska, Bashkim Mehani, Ilir Xhoxhaj και Ilir Gashi, σημαίνοντα Αλβανικά στελέχη της εν λόγω.
Στο Κοσσυφοπέδιο χρηματοδοτεί περί των 400 διαφορετικών έργων στους τομείς της εκπαιδεύσεις κυρίως και του πολιτισμού ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια, κυρίως σε μετρητά, καθότι επισήμως οι χρηματοικονομικές ροές είναι πολύ μικρότερες μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Αναστηλώνει τα σημαντικότερα Οθωμανικά μνημεία, όπως το τάφο του Σουλτάνου Μουράτ, το τέμενος του Φατίχ και του Σινάν Πασά,ενώ έχει τη τελευταία 5ετία κατασκευάσει και 20 νέα τζαμιά. Προετοιμάζεται και η δημιουργία μεγάλου τεμένους στην Πρίστινα.
Η ΤΙΚΑ συνεργάζεται στενά με την οργάνωση IHH & την Yunus Emre, εξίσου στενά δεμένες με το ΑΚΠ. Στο Κόσοβο υποστήριξαν σε θέματα φιλανθρωπικών δωρεών, ιμάμηδες και άτομα που μετέπειτα κατηγορήθηκαν για σχέσεις με την διεθνή τρομοκρατία και την αποστολή Τζιχαντιστών στη Συρία, από τη τοπική γενική εισαγγελία και οι περισσότεροι εξ’αυτών συνελήφθησαν.
Ορισμένα ονόματα εξ’αυτών είναι:
Sefket Krasniqi , Ιμάμης του μεγάλου Τεμένους στη Πρίστινα
Sabahudin Selimi, Χότζας της Βιτίνα
Enes Goga, Ιμάμης του Πετς
Eroll Nesimi, Χότζας και υπεύθυνος του σάιτ http://www.perkujtimi.net
Idriz Bilibani, Χότζας της Βοσνιακής-Μουσουλμανικής κοινότητας
Leonard Ruli, Χότζας του Πρίζνεν
Dardan Gjuka, Ιμάμης από το Πέτς
Shefki Koraqi, Ιμάμης από το Κατσάνικ
Mazllam Mazllami, Ιμάμης από το Πρίζνεν
Bedri Robaj, Ιμάμης του τεμένους Δαρδανία της Πρίστινα
Ekrem Avdiu, Ιμάμης από τη Μιτρόβιτσα
Enis Rama, Ιμάμης από τη Μιτρόβιτσα
Η ΤΙΚΑ δίδει ανά έτος 100 υποτροφίες σε πολίτες του Κόσοβου για θρησκευτικές σπουδές στη Τουρκία και εκατοντάδες εσωτερικές υποτροφίες και μαθητικά βραβεία για σπουδές σε τοπικές Μαντράσσες που έχουν κατηγορηθεί από τα τοπικά ΜΜΕ ως φυτώρια εξτρεμισμού.
Η Τουρκία παραλλήλως εξαπλώνεται οικονομικά στο Κόσοβο αγοράζοντας τα καλύτερα κεφάλαια όπως το αεροδρόμιο της Πρίστινα-το μοναδικό στη χώρα, την εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού ενώ Τουρκικές εταιρείες κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται για τις επόμενες δεκαετίες τους αυτοκινητόδρομους Μερντάρε-Μόρινα και Πρίστινα-Χανί Ελεζίτ που θα συνδέουν με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ αντιστοίχως.
Παραλλήλως με την εξαγορά του χώρου εμπορευματοκιβωτίων του Αλβανικού λιμένα του Δυρραχίου θα είναι σε θέση τα επόμενα έτη να ελέγχουν μεγάλο μέρους του εμπορίου που έρχεται δια θαλάσσης στο Κόσοβο, αλλά και στην Αλβανία και τα Σκόπια. Είναι ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι μεγαλομέτοχος στις παραπάνω εταιρείες είναι ο γαμβρός του Προέδρου Ερντογκάν. Ταυτοχρόνως η Τουρκία εξάγει 30 φορές περισσότερα προιόντα από ότι εισάγει από το Κόσοβο, αποσβένοντας κατά αυτό το τρόπο άμεσα τις όποιες «δωρεές» δίδει.
Επιπλέον το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος ανήκει σε τουρκικά πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία συνδέοντας αυτήν τη μη αναγνωρισμένη χώρα-άρα και περιοχή που δεν εμπίπτει σε διεθνείς χρηματοικονομικές νόρμες- με αυτή των Κατεχομένων της Κύπρου, δημιουργεί κατά αυτό το τρόπο το μεγαλύτερο τρίγωνο διακίνησης «μη ελεγμένων κεφαλαίων» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
ΜΜΕ ενημέρωσης της Πρίστινα επανειλημμένως τη τελευταία διετία έχουν καταγγείλει ότι το ΑΚΠ ξεπλένει πολλά εκατομμύρια Δολάρια μέσω των φιλανθρωπιών και δωρεών με τις ΜΚΟ και οργανισμούς που ελέγχει,ενώ είναι κοινό μυστικό ότι το κλιμάκιο πληροφοριών της Τουρκίας στη περιοχή αριθμεί δεκάδες άτομα και ανταγωνίζεται ακόμα και αυτά των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη.
Προς το παρόν η σθεναρή αντίδραση των ΗΠΑ-Γερμανίας-Ρωσίας (για διαφορετικούς λόγους) αποτελεί το μείζων εμπόδιο στα λεγόμενα Νέο-Οθωμανικά προγράμματα της Άγκυρας, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει στο μέλλον εάν υπάρχει μετατόπιση και ανασύνθεση των τρεχουσών γεωπολιτικών σημείων ισορροπίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.