Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ 2.0: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ


του Christopher Black*


Την 1η Φεβρουαρίου η εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο δύο δημοσιογράφων που επιβεβαιώνει τις προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να εντείνουν την κατοχή και τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη, κυρίως στα ανατολικά. Το άρθρο με τίτλο «Οι ΗΠΑ Οχυρώνουν την Ανατολή της Ευρώπης για να Αποτρέψουν τον Πούτιν», παρουσιάζει μόνο μία από τις συνεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ρωσσίας. Την ίδια στιγμή που οι αμερικανοί έκαναν αυτήν την ανακοίνωση, προσποιήθηκαν ότι διαπραγματεύονταν με τη Ρωσσία στη Γενεύη για την εύρεση μιας λύσης στην επιθετικότητα της Αμερικής και των συμμάχων της εναντίον της Συρίας.

Βέβαια, το άρθρο ξεκινάει με τον ψευδή τίτλο περί ανάγκης να «αποτρέψουν τον Πούτιν». Έπειτα, συνεχίζει με τα συνηθισμένα ψέματα και την προπαγάνδα που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση αυτής της χώρας για το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κανείς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να διαβάσει αυτά τα πράγματα χωρίς να γελάσει ή να κλάψει, προορίζονται όμως ως δικαιολογίες των εγκληματικών ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης και της κυρίαρχης ελίτ για τους ανθρώπους που πρέπει να πληρώσουν τους εγκληματικούς πολέμους που διεξάγουν, δηλαδή, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχει λόγος να εξιστορίσουμε το χρονικό των πραγματικών συμβάντων στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και όλα τα μέρη του κόσμου όπου η αμερικανική και η ευρωπαϊκή παρέμβαση έσπειραν τον όλεθρο και σκόρπισαν το Χάος με αγέλες μισθοφόρων. Το παρελθόν είναι γνωστό σε όσους ενδιαφέρονται. Είναι ανάγκη όμως να κατανοήσουμε τη σημασία της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι το 2017 θα αυξήσουν κατά 400% τις στρατιωτικές δαπάνες στην ανατολική Ευρώπη, μία αύξηση του τρέχοντος προϋπολογισμού από 789 εκατομ. δολάρια σε 3.4 δις. Δεδομένου ότι αυτοί που απειλούν την περιοχή δεν είναι οι Ρώσσοι αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, η τοποθέτηση στην περιοχή στρατιωτικού υλικού για την υποστήριξη μιας βαριά θωρακισμένης ταξιαρχίας, και ακριβώς πάνω από τα σύνορα της Ρωσσίας, μόνο έναν σκοπό μπορεί να έχει, την επίθεση.

Κάποιος θα μπορούσε ακόμα να υποστηρίξει ότι αυτό το μοτίβο της συνεχούς μετακίνησης εξοπλισμού και δυνάμεων όλο και πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσσίας, οι συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις και ο αυξανόμενος έλεγχος που ασκείται στις κυβερνήσεις των ανατολικών ευρωπαϊκών κρατών σε συνδυασμό με αυτήν την στρατιωτική κλιμάκωση, μοιάζει πάρα πολύ με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας πριν την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια ακρίβεια, αυτό το έχουμε μάθει. Ο συνολικός σχεδιασμός όμως μοιάζει πάρα πολύ και οι στόχοι και τα κίνητρα παραμένουν τα ίδια.

Το άρθρο παρέθεσε επίσης δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που ανέφεραν ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, άλλη μια απειλή στη Ρωσσία. Η κύρια απειλή όμως κατευθύνεται απευθείας στη Ρωσσία. Οι αρθογράφοι έγραψαν,

«Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός στόχος της χρηματοδότησης είναι η Ρωσσία.»

Η Τάιμς παραδέχεται ότι η συμφωνία του 1997, γνωστή ως Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσσίας, ορίζει ότι καμμία πλευρά δεν μπορεί να τοποθετήσει δυνάμεις κατά μήκος των αντίστοιχων συνόρων της και παραδέχεται ότι η ανάπτυξη νατοϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ρωσσίας συνιστά σαφή παραβίαση αυτής της συμφωνίας. Όμως, σαν νυφίτσες που είναι, βαφτίζουν πάντα το λάθος σωστό και έτσι αρνούνται ότι παραβιάζουν τη συμφωνία βρίσκοντας ως δικαιολογία την «εισβολή της Ρωσσίας» στην Κριμαία. Φυσικά δεν υπάρχει νόημα σε αυτό δεδομένου ότι με το πραξικόπημα του 2014 οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την Ουκρανία προτεκτοράτο τους. Οι δυνάμεις τους βρίσκονται ακόμα εκεί και παραβιάζουν τη συμφωνία από την ημέρα που υπεγράφη -το ΝΑΤΟ κατέλαβε μία προς μία τις χώρες που κάποτε η Σοβιετική Ένωση προστάτευε από το ΝΑΤΟ. Η συμφωνία δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς. Όταν κάποιος τους την αναφέρει απλά σηκώνουν τους ώμους τους και μασάνε την τσίχλα τους.

Δεδομένου ότι η συσσώρευση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρέφεται ρητά κατά της Ρωσσίας και δεδομένου ότι πριν από λίγους μήνες ένας αμερικανός στρατηγός δήλωσε ότι η Ρωσσία αναμένεται να συμμετάσχει σε «υβριδικό πόλεμο» στα κράτη της Βαλτικής και ότι αυτό το θεωρεί «βέβαιο» και κάτι για το οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα πρέπει να αναρωτηθεί αν η ίδιες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να οργανώσουν προβοκάτσιες στη Βαλτική για να τις φορτώσουν στη Ρωσσία.

Οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει μια σειρά από προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες κατηγορώντας τη Ρωσσία για τη δολοφονία αμάχων στη Συρία, για παραβίαση του τουρκικού -δηλαδή του νατοϊκού- εναέριου χώρου, για τη δολοφονία Ρώσσων στο εξωτερικό υπό τις προσωπικές εντολές του Προέδρου Πούτιν, και όπως και με άλλους ηγέτες που τους επιτέθηκαν και τους δολοφονήσαν στο παρελθόν, τώρα κατηγορούν τον Πρόεδρο Πούτιν για διαφθορά, μια κατηγορία που απηύθυναν κατά του Προέδρου Μιλόσεβιτς όταν δέχθηκε επίθεση και τελικά συνελήφθη στη Σερβία.

Ο γράφων είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με Σέρβους αξιωματούχους που ήταν υπεύθυνοι για την υπόθεση κατά του Μιλόσεβιτς την εποχή εκείνη και τους ρώτησα εάν οι κατηγορίες διαφθοράς ήταν αληθείς. Μου είπαν ότι ήταν εντελώς ψευδείς, αλλά οι Αμερικανοί τους ώθησαν να κατηγορήσουν τον Μιλόσεβιτς προκειμένου να υπονομεύσουν την υποστήριξη που είχε στη Σερβία και για να έχουν δικαιολογία κράτησής του μέχρι να τον απαγάγουν και να τον πάνε αλυσοδεμένο στο νατοϊκό τους δικαστήριό στη Χάγη. Μου είπαν επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν απειλήσει να τους βομβαρδίσουν και πάλι εάν αρνούνταν να συνεργαστούν.

Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του Προέδρου Πούτιν εναρμονίζονται με αυτήν τη στρατηγική στησίματος της εικόνας ενός εγκληματία στη δύση με τον οποίο είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις, και ως εκ τούτου θέτει τις βάσεις δημιουργίας σύγχυσης μέσα στο ρωσσικό λαό για τους δικούς του ηγέτες, υπονομεύοντας τη στήριξη στην κυβέρνησή του. Αυτός όμως είναι ο ένας σκοπός και επειδή ο ρωσσικός λαός γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι, είναι απίθανο ότι στο εσωτερικό της Ρωσσίας αυτή η εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον του Προέδρου Πούτιν θα έχει κάποια επιτυχία. Ο πρωταρχικός στόχος λοιπόν είναι να τον δαιμονοποιήσουν στο δυτικό κόσμο προκειμένου να δικαιολογήσουν μία περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ρωσσίας. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηγήσεις προβάλλονται σε σημείο κορεσμού στη δύση, οι προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να στηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, από τη στιγμή που ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος της Γερμανίας και άρχισε να συζητά με τους Βρετανούς και τους Γάλλους για τις προθέσεις του να επιτεθεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι με αυτήν την ιδέα και δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός στόχος του Χίτλερ ήταν πάντα η συντριβή της Ρωσσίας. Η αποτυχία αυτής της επίθεσης είναι και ένας από τους λόγους που οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σνόμπαραν την Παρέλαση Νίκης στη Μόσχα [«Ημέρα της Νίκης»] το περασμένο καλοκαίρι, δεδομένου ότι τώρα ταυτίζονται με τους στόχους του ηττημένου ναζιστικού καθεστώτος.

Ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πράγματι θα επιτεθούν στη Ρωσσία ρισκάροντας έναν παγκόσμιο πόλεμο και επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις που τοποθετούνται στην Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ αδύναμες για να οργανώσουν οποιαδήποτε επίθεση. Αυτό που τους διαφεύγει είναι ότι η κλιμάκωση είναι σταθερή και αυξανόμενη όπως είναι και η προπαγάνδα και ο οικονομικός πόλεμος. Οι Αμερικανοί κάνουν προεγκατάσταση υλικών, αποθηκών, εξοπλισμού, αρχηγείων και κέντρων επιμελητειακής υποστήριξης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τη γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ την κατάλληλη στιγμή. Το ερώτημα είναι πότε θα είναι αυτή η στιγμή.

Φαίνεται απίθανο ότι στο προβλεπόμενο μέλλον οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την αμερικανική πίεση για να γίνουν πάλι ανεξάρτητα κράτη, ή ότι θα αναδυθεί ένα νέο καθεστώς στις ΗΠΑ που θα δεσμευτεί στον σκοπό της ειρήνης. Εναπόκειται σε μας τους πολίτες του κόσμου να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, να βγούμε στους δρόμους και να απαιτήσουμε να σταματήσουν αυτές οι προετοιμασίες παγκόσμιου πολέμου. Διότι αν δεν συμβεί αυτό, η πορεία προς τον πόλεμο από τους αμερικανούς και τους υπολοχαγούς τους στο ΝΑΤΟ φαίνεται αναπόφευκτη.

***
* Ο Christopher Black είναι δικηγόρος του διεθνούς ποινικού δικαίου με έδρα το Τορόντο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Άνω Καναδά και γνωστός από υψηλής προβολής δικαστικές υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου.

Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ

On February 1 the New York Times ran a front page story by two of their journalists confirming the intentions of the United States to increase its occupation of and military presence in Europe particularly the east. Under the title “U.S. Fortifying Europe’s East to Deter Putin” the story sets out just one in a continuing series of acts of aggression against Russia. At the same time as the Americans announced this action they pretended to negotiate with Russia in Geneva about a solution to the American and allied aggression against Syria.
Of course, the story begins with the lie in the headline of a need to “deter Putin.” It then continues with the standard set of lies and propaganda about world events that we always get from the government of that country. No one outside the United States can read these things without laughing or crying, but of course they are intended to justify the criminal actions of the American government and ruling elite to the people who have to pay for the criminal wars they conduct, that is, to justify the unjustifiable, to the citizens of the United States.
There is no need to enter once again into the real history of events in Ukraine, Syria, Europe, Asia, Africa and all the places in the world where American and European meddling have wreaked havoc and loosed Chaos with the dogs of war. The history is well known by those who are interested. But there is a need to comprehend the meaning of what the United States is doing by announcing that it will increase its military budget for eastern Europe by 400%, from a current budget of $789 million to $3.4 billion in 2017. Since the Russians are not the threat in the region, but the United States and NATO are, the placement of military hardware to support a full armoured combat brigade in the region, and right on top of Russia’s borders can have only one other purpose, aggression.
34534534544
Once can even argue that the pattern of moving equipment and forces continually nearer to Russia’s border, the continuous military exercises and their increasing control of the governments of the east European states in lockstep with this military build up, looks far too much like Nazi Germany’s build of forces prior to Operation Barbarossa, the Nazi invasion of the Soviet Union in 1941. History never repeats itself exactly, we have learned that much. But the overall pattern is very similar and the objectives and motivations remain the same.
The story also quoted American officials as stating that the equipment could be used in Syria, another threat to Russia. But the main threat is against Russia itself. Indeed the writers stated,
“Still, there is no doubt the primary target of the funding is Russia.”
The Times admits that the 1997 agreement known as the NATO-Russia Founding Act stipulates that neither side can place forces along their respective borders and admits that the deployment of American and NATO troops along Russia’s borders is a clear violation of the agreement. But, being the weasels that they are, they always state that wrong is right and so they simply deny they are in violation of the agreement or excuse it based on ”Russia’s incursion” into Crimea. This makes no sense of course since the United States took over Ukraine as its protectorate in the coup in 2014. Its forces have been there ever since and it has been in violation of the agreement from the day it was signed as NATO occupied, one by one, the countries formerly protected from NATO by the Soviet Union. The agreement means nothing to them. They just shrug their shoulders if it is mentioned and chew their gum.
Since the build-up of American forces in Europe is explicitly directed at Russia and since a few months ago an American general stated that they expected Russia to engage in “hybrid warfare” in the Baltic states and regard this as a “certainty” for which NATO has to prepare, an objective observer must ask whether the US itself intends to stage a series of provocations in the Baltic and blame them on Russia.
The Americans, British and Turks have created a series of provocations in the past weeks, accusing Russia of killing civilians in Syria, of violating Turkish, therefore NATO airspace, of murdering Russians abroad on the personal orders of President Putin, and as with other leaders they have attacked and murdered in the past, now accuse President Putin of corruption, a charge they levelled at President Milosevic when he was attacked and then finally arrested in Serbia.
This writer had the opportunity of meeting with Serbian officials who were in charge of the case against Milosevic at that time and I asked them if the corruption charges were true. They told me that they were completely false but that the Americans pushed them to charge Milosevic in order to undermine support for him in Serbia and as an excuse to hold him until they could kidnap him and take him in chains to their NATO tribunal in The Hague. They further told me that the Americans had threatened to bomb them again if they refused to cooperate.
The accusations made against President Putin are in line with this strategy of setting him up to be labelled in the west as a criminal with whom negotiations are impossible and therefore, setting the stage for sowing confusion amongst the Russian people about their own leaders, and undermining support for their government. But this is only one purpose and since the Russian people are very aware of how the game works, it is unlikely that this campaign of defamation against President Putin will have any success inside Russia. So, the primary objective is to demonise him in the eyes of the western public in order to justify further aggression against Russia and since these stories receive saturation coverage in the west, the NATO propagandists are succeeding.
It took nearly ten years for Operation Barbarossa to be set up and put into effect, from the time that Hitler was made Chancellor of Germany and began to discuss with the British and French his intentions of attacking the Soviet Union. The British and French were very content for the Nazis to do that and there is no doubt that the primary objective of Hitler was always the crushing of Russia. That the attack failed is one of the reasons the NATO leaders snubbed the Moscow Victory Parade last summer since they now identify themselves with the objectives of the defeated Nazi regime.
Some doubt that the NATO powers will actually attack Russia and risk a world war and point out that the forces being placed in eastern Europe are too weak to mount any attack. But they miss the point, which is that the build up is steady, and it is increasing, along with the propaganda and increased economic warfare. The Americans are really prepositioning resources, stores, equipment and headquarters and logistics bases that can be rapidly used to build up NATO forces at the right moment. The question is when that moment will be.
Unless the European powers can escape the American pressure and become independent states once again and unless a new regime dedicated to peace arises in the United States, neither of which look likely for the foreseeable future, it rests with us, the citizens of the world to get off our chairs and get on the streets and demand that these preparations for world war be stopped. For, unless that happens, the march to war by the Americans and their NATO lieutenants appears to be inexorable.
Christopher Black is an international criminal lawyer based in Toronto, he is a member of the Law Society of Upper Canada and he is known for a number of high-profile cases involving human rights and war crimes, especially for the online magazine “New Eastern Outlook”.