Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΚΩΛΟΧΩΡΙ




Γιάννης Λαζάρου

Από εδώ το Αριστεροχώρι, από εκεί το Δεξιοχώρι, πιο πέρα το Πασοκοχώρι και παραπέρα το Ναζιστοχώρι. Το παιχνίδι έχει τελειώσει, η χώρα τελεί και θα τελεί υπό κατοχή και ακόμη οι Έλληνες ψάχνουν ταμπέλα να βάλουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους τα οποία τελειώνουν πάντα με την λέξη "λεφτά". 

Για να δούμε ποια ταμπέλα θα φορεθεί αυτή την σεζόν! Του Αριστεροχωρίτη ή του Δεξιοχώριτη; Ποιος μάς τάζει περισσότερα; Ποιος μάς υπόσχεται ότι και με λίγο λιγότερο μισθό, σύνταξη, επιδότηση,  τα οφίτσια δεν θα τα χάσουμε ολοκληρωτικά; 

Όλη η Ελλάδα είναι πλέον ένα Κωλοχώρι του οποίου οι κάτοικοί του έχουν βγάλει τα πιο απίστευτα κρυμμένα απωθημένα και κόμπλεξ τους που τα έκρυβαν επί δεκαετίες κάτω από την ειρηνική, καλοβολεμένη, σίγουρη και δεδομένη ζωούλα τους. 

Μην αρχίσουμε πάλι για τις εξαιρέσεις διότι σε αυτό το Κωλοχώρι όταν μιλάς για εξαίρεση το 100% θεωρεί ότι αναφέρεσαι στο πρόσωπό του. Οι εξαιρέσεις πάντα εκτός του Κωλοχωρίου ήταν και πριν την κρίση που τάραξε την ζωή των Κωλοχωριτών, πόσο μάλλον τώρα. Οι εξαιρέσεις δεν ασχολούνται με ταυτότητες όταν η χώρα είναι υπό κατοχή αλλά ψάχνουν τρόπους να τραβήξουν από τον τάφο οτιδήποτε αξίζει κι ας ξέρουν ότι είναι μία μάχη που θα χαθεί, όπως και τόσες που χάθηκαν στον καιρό της Ελληνικής Ευδαιμονίας. 

Σε αυτό το Κωλοχώρι με πρωθυπουργό σήμερα τον Αρχικωλοχωρίτη Τσίπρα και αύριο τους Αρχιδοκωλοχωρήτες Κούλη ή Σούλη ή Μπούλη το πόπολο δεν ξέρει τι του γίνεται. Αλλού βαράν τα όργανα κι αλλού χορεύουν οι νύφες διότι κάθε πολίτης στην Ελλάδα επιδιώκει να είναι η νύφη της παρέας. Το τι επαναστάτες, ινστρούχτορες, σωτήρες, ξερόλες, αναλυτές, μελλοντολόγοι γεννήθηκαν σε τούτο το Κωλοχώρι μέσα σε έξι χρόνια δεν λέγεται. Όλοι τους βέβαια στα προ κρίσης χρόνια χωμένοι στα Κομματοχώρια τους ήταν, και αν τολμούσες να μιλήσεις ή να αντισταθείς σε έργα της τότε Δημοκρατίας τους, σε πέρναγαν από γενεές δεκατέσσερις. 

Να τολμούσες να μιλήσεις για περιβαλλοντικό έγκλημα Πασόκου δημάρχου; Πήγαιναν τα πρωτοσέλιδα με τα υβρεολόγια σύννεφο. Να τολμούσες να μιλήσεις για αυθαιρεσίες ΝΔκράτη πολιτικού; Μόνο τα ΜΑΤ δεν έστελναν στο σπίτι να σε κάνουν μαύρο στο ξύλο. Αλλά αν τολμούσες να μιλήσεις για Συνασπιστή που πίσω από την συντεχνία του έκανε παιχνίδια πολιτικά, τότε τσούρμο οι δικηγόροι να σε απειλούν με δίωξη που χτύπησες το πρόσωπο ενός καθαρότατου και αγωνιστικότατου συναδέλφου. 

Αν τολμούσες να μιλήσεις για δημοσιοϋπαλληλική συντεχνία που λειτουργεί αυθαίρετα ως κράτος εν κράτη; Α, καλά. Το πότε έφθανε η Εφορία, το ΙΚΑ και ό,τι πρόχειρο ελεγκτικό όργανο είχαν να σε "τιμωρήσουν", το πότε έπαιρναν τα συναδελφικά τηλέφωνα φωτιά δεν το έπαιρνες χαμπάρι. 

Ένα Κωλοχώρι ήταν απλωμένο σε όλη αυτή την απίστευτα όμορφη Ελλάδα που μέσα σε τέσσερις δεκαετίες έγινε του μπετόν το κάγκελο και του λαμογιού το γλέντι. Έξυναν με τρίφτη τυριού να βγει από πάνω τους η βαλκανική ταυτότητα που τίποτε δεν φταίει όταν ο τσέλιγκας είναι τσέλιγκας και όχι κομματικό τσοπανόσκυλο που ως παρακρατικός γυρνούσε πόρτα-πόρτα ολόκληρα 24ωρα προεκλογικά να βγάλει τον απόγονο του ταγματασφαλίτη βουλευτή για να "σωθεί ο τόπος". 

Ένα Κωλοχώρι που άλλαζε το πόπολο την κομματική φορεσιά και έμπαινε στον χορό στις εκλογικές νίκες έξω από τα εκλογικά κέντρα χορεύοντας τσάμικα και απειλώντας τους απέναντι "τώρα θα δείτε τι εστί βερίκοκο". Και είδαμε πολλά βερίκοκα και δυστυχώς δεν αφορούσαν μόνο τις ζωές ανθρώπων αλλά είδαμε να γκρεμίζονται με αόρατες κομματικές μπουλντόζες για ατομικά συμφέροντα τόσο πολιτικών όσο και πολιτών τα Κοινά και Δημόσια. 

Το Κωλοχώρι μόνο δεν γκρεμίζεται με τίποτε και τώρα που η Ελλάδα λείπει από το τοπίο μπορεί να το διακρίνεις από πάνω μέχρι κάτω. Περισσότερες περιγραφές δεν χρειάζονται. Κωλοχώρι που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.