Τρίτη 3 Μαΐου 2016

TO ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ, ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ή “ΑΛΛΙΩΣ Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ”



Ενημέρωση: Ο  Κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο κος  Padilla μίλησε...

* Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δηλώνει ότι δεν θα πληρώσει το χρέος αύριο.

* Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο λέει ότι το νησί  δεν θα  πληρώσει το χρέος την Δευτέρα.

* Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε: H κυβέρνηση υπέγραψε χθες το νομοσχέδιο , που προβλέπει τη στάση πληρωμών

* Garcia :Το Πουέρτο Ρίκο χρειάζεται μία συμφωνία με τους πιστωτές του  ή και με  το Κογκρέσσο

Και φυσικά, απαιτεί ένα σχέδιο διάσωσης ...

* O διοικητής του Πόρτο Ρίκο καλεί τον πρόεδρο του Αμερικανικού κογκρέσου  κο Paul  Ryan για βοήθεια

Και στη συνέχεια απειλεί ...

* Η κρίση θα χειροτερέψει, αν  το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν βοηθήσει: Garcia

* O διοικητής του Πουέρτο Ρίκο ολοκληρώνει τις παρατηρήσεις του προς την  Κοινοπολιτεία

Όπως αναφέραμε λεπτομερώς νωρίτερα, είναι κρίσιμη ημέρα για το Πουέρτο Ρίκο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι επενδυτές βρίσκουν μικρή ανακούφιση  από τις προσπάθειες της διοίκησης της Τράπεζας Ανάπτυξης  του Πουέρτο Ρίκο να επιτύχει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές για να μαλακώσει το πλήγμα μίας χρεοκοπίας  αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα ομόλογα που λήγουν σήμερα (1η Μαΐου) έχουν συντριβεί  σε μόλις 20 εκατοστά του δολαρίου (καταστροφικά κάτω από το ποσοστό ανάκτησης 36 εκατοστών , που πρότεινε η Κοινοπολιτεία  το Μάρτιο).

 Φαίνεται οι επενδυτές δεν αγοράζουν αυτό που πουλάει το Πουέρτο Ρίκο και προτιμούν να ξεφορτώνονται  τα ομόλογα παρά να τα κρατήσουν  με την ελπίδα μιας «συμφωνίας».


Μια χρεοκοπία για τα  422 εκατομμύρια δολάρια , που οφείλονται σήμερα  είναι «σχεδόν βέβαιη», δήλωνε στις 11 Απριλίου η S & P Global Ratings .

Δεν έχει σημασία ποιό σχέδιο θα επιλέξει το  Πουέρτο Ρίκο, οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας  βλέπουν την χρεοκοπία ως αναπόφευκτη. Οι αναλυτές της υπηρεσίας επενδυτών της Moodys  είπαν  την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε αποφυγή πληρωμής, ακόμα κι αν είναι συμφωνημένη με τους πιστωτές, αποτελεί μια χρεοκοπία  στα μάτια τους.  Η S & P Global Ratings είπε ότι μια ανταλλαγή του προβληματικού  χρέους ή  ακόμα και η προσωρινή καταβολή τόκων   είναι συνώνυμη με χρεοκοπία.

Αλλά, όπως αναφέρει το Bloomberg, το Πουέρτο Ρίκο  δήλωσε ότι η Κρατική  Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία λειτουργεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση των συρικνούμενων κεφαλαίων της , κατέληξε σε συμφωνία με ορισμένες ενώσεις  πιστωτών για να καθυστερήσει 33 εκατομμύρια  δολάρια  από τις πληρωμές των ομολόγων, καθώς  η Κοινοπολιτεία οδηγείται σε μία δυνητική  ιστορική χρεοκοπία.

Η σύμφωνία επηρεάζει μόνο ένα μέρος των 422 εκατομμυρίων δολαρίων,  που η τράπεζα οφείλει στις 1 Μαίου . Η GDB θα ανταλλάσσει τα ομόλογα αξίας 33 εκατομμυρίων  δολαρίων με  νέο χρέος που θα λήγει στις  1 Μαΐου του 2017, δήλωσε την Παρασκευή ο  Κυβερνήτης Αλεχάντρο Garcia  Padilla. Οι όροι της συμφωνίας είναι διαθέσιμοι σε άλλες ενώσεις πιστωτών , που ονομάζονται Cooperativas (συνεταιρισμοί)  και στους επενδυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 "Εκτός από αυτή  την ιδιωτική ανταλλαγή , η GDB συνεχίζει να διαπραγματεύεται μια πιθανή συναλλαγή που σχετίζεται με την ανταλλαγή όλων των χρεών από ομόλογα της  GDB, η οποία θα απαιτούσε τη συμμετοχή όλων των πιστωτών της GDB (συμπεριλαμβανομένων των Συνεταιρισμών)," ανέφερε η διοίκηση στην ανακοίνωση. “ Η ιδιωτική ανταλλαγή δεν επηρεάζει  ή δεν υποκαθιστά, αυτές τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις."

Η τράπεζα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μια πιθανή ανταλλαγή του χρέους για το σύνολο των ομολόγων της, η οποία θα απαιτούσε τη συμμετοχή όλων των πιστωτών της, σύμφωνα με τη δήλωση. Η GDB, η οποία έχει αναδιαρθρώσει  όλες τις πωλήσεις χρέους του νησιού, έχει χρέος  5,1 δισεκατομμύρια δολαρίων . Το γραφείο του κυβερνήτη είπε ότι ο Garcia Padilla θα μιλήσει στην Κοινοπολιτεία σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την Κυριακή στις 5 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το Πουέρτο Ρίκο ανήκει εδαφικά στις ΗΠΑ, αλλά οι κάτοικοι του δεν ψηφίζουν για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά μόνο για τοπικό κυβερνήτη.

Το 2012 με ποσοστό 54% οι κάτοικοι της εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν Πολιτεία των ΗΠΑ, αν και η επιθυμία τους  δεν έγινε σεβαστή.

Ο πληθυσμός του νησιού είναι 3.474.182 κάτοικοι με βάση εκτιμήσεις  του 2015 και το μέσο ετήσιο ονομαστικό εισόδημα ανά κάτοικο  είναι 28.509 δολάρια.

Τ0 μικρό αυτό κρατικό μόρφωμα  έχει  την ίδια κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και ζητάει σήμερα τη βοήθεια του Αμερικανικού Κογκρέσου για να αποφύγει τη χρεοκοπία του στις 1 Μαίου 2016 για μία οφειλή της τάξεως των 422 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το περίεργο όμως είναι ότι ως τώρα του αρνούνται την οικονομική βοήθεια και το αναγκάζουν να μπει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

Αδιαφορούν με τον τρόπο αυτό για το  συνολικό χρέος του  με αξία  71 δις δολάρια  και για άλλα 44 δις δολάρια από μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους κατοίκους του.

Το συνολικό του χρέος  του Πουέρτο Ρίκο  βρίσκεται στο 109% του ονομαστικού του ΑΕΠ.


Η χρεοκοπία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι τμήμα της Ευρωζώνης και τον Ιούλιο ενδεχομένως να βρεθεί σε παρόμοια θέση με το Πουέρτο Ρίκο και να αδυνατεί να αποπληρώσει ένα μικρό τμήμα του συνολικού χρέους της.

Αυτό θα συμβεί, αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί σύντομα.

Το μικρό Πουέρτο Ρίκο δεν είναι κράτος, αλλά παρά τη μικρή αυτή λεπτομέρεια , ψήφισε νόμο , που του επιτρέπει να μην πληρώσει το χρέος του σήμερα.

 Συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του για αναδιάρθρωση  του συνολικού χρέους του , χωρίς να υπογράφει μνημόνια και άλλες συμφωνίες με οποιαδήποτε μορφής τρόικα.

Από πλευράς νομικού προηγούμενου, οι κινήσεις του δεν το οδήγησαν σε απόσχιση από τις ΗΠΑ, ούτε σε αναγκαστική αποχώρηση από τη νομισματική ζώνη του δολαρίου.

Αυτό σημαίνει, αν παγιωθεί ή γίνει ανεκτό, ότι η Ελλάδα ακόμα και αν χρεοκοπήσει σε βάρος  των εταίρων της στο μέλλον , δεν αποχωρεί αυτοδίκαια από την ευρωζώνη.

Η νομοθετική της ικανότητα παραμένει αυτόνομη και το νόμισμα της δεν αλλάζει αυτόματα.

Το Πουέρτο Ρίκο λόγω της ιδιότητας του ως οικονομική αποικία των ΗΠΑ θα μπορούσε να προσαρτηθεί και να λύσει το πρόβλημα του, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ή να ανεξαρτητοποιηθεί με ό τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την μελλοντική ακεραιότητα των ΗΠΑ.

Αντίθετα,  η Ελλάδα έχει κρατική υπόσταση και η οποιασδήποτε μορφή προσάρτησης της θα είχε ως αποτέλεσμα την απόλυτη διαγραφή του κρατικού χρέους της.

Οπότε η λύση του Crexit βολεύει μόνο τους εταίρους της και όχι την Ελλάδα.

Η Ελλάδα οφείλει να χρεοκοπήσει εντός ευρωζώνης, εφαρμόζοντας όμως το νομοθετικό καθεστώς της ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και για τις ανάγκες τους.

Η εξυπηρέτηση του χρέους της δεν θα πρέπει να μπαίνει ως προτεραιότητα και δεν είναι λόγος για να  υποκύψει σε εκβιασμούς των εταίρων της.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας δηλώσω ότι δεν είμαι ουτοπιστής, αλλά ρεαλιστής.

Θα το καταλάβετε αυτό , όταν γίνει το δημοψήφισμα στην Αγγλία για ενδεχόμενη αποχώρηση της από την Ευρωπαική ‘Ενωση.

Το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό, λένε.

Ας παρακολουθήσουν για λίγο τις εξελίξεις στο Πουέρτο Ρίκο και θα θυμηθούν ίσως πώς δημιουργείται το επαναστατικό δίκαιο και πόσο δεσμευτικό μπορεί να γίνει για όλους, αν δεν προσέξουν.

Οι εξελίξεις θα τρέξουν προς το προαποφασισμένο για τις ΗΠΑ.

Μία επικείμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ είναι δυνατή στο ορατό μέλλον.

‘Ηδη αντιστοιχεί  για τις ΗΠΑ χρέος  161.025 δολάρια ανά φορολογούμενο, ενώ το  μέσο ετήσιο ονομαστικό   εισόδημα ανά κάτοικο  είναι μόλις 56.421 δολάρια.

Το μέσο χρέος των ΗΠΑ  ανά κάτοικο είναι 59.561 δολάρια.


Κάντε την απλή διαίρεση και θα βρείτε ότι το μέσο ατομικό χρέος  βρίσκεται στο 105% του τρέχοντος εισοδήματος των κατοίκων των ΗΠΑ.

Το ίδιο ποσοστό για τους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο είναι στο 109%

Πόσο μακριά βρίσκονται από την κατάσταση της χρεοκοπίας?

Tην απάντηση ίσως την καταλάβετε, αν μεθαύριο επιχειρήσετε να εξαργυρώσετε μία επιταγή εκφρασμένη σε δολάρια Αμερικής από την τράπεζα σας στην Ελλάδα.

‘Ισως σας πουν ότι αυτό δεν είναι πλέον δυνατό, γιατί σταμάτησαν τα cash letters των τραπεζών εκτός ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί πλέον δεν θα μπορούν να στέλνουν ανώνυμα χρήματα στο εξωτερικό μέσω επιταγών μέσω τραπεζών, ούτε να διατηρούν αφορολόγητους λογαριασμούς στο εξωτερικό, που δεν είναι γνωστοί στο IRS.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της FATCA...


Από τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο η απόσταση προς την απόλυτη κατάρρευση χρονικά είναι πολύ μικρή.

Οι κεφαλαιούχοι επιθυμούν απόλυτη ελευθερία για τα κεφάλαια τους.

Γιατί να προτιμήσουν τις Αμερικανικές τράπεζες, όταν αντιμετωπίζουν παρόμοιους παράλογους περιορισμούς ως φυσικά πρόσωπα?

John Ofeon