Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ





Δεν υπήρξε ποτέ καμιά ειρήνη. Υπήρξαν μόνο δυο περίοδοι στην ιστορία: η περίοδος που μας είναι γνωστή ως πόλεμος και η περίοδος που ονομάζουμε ειρήνη, η οποία είναι ένα προκάλυμμα –στην πραγματικότητα θα έπρεπε να την ονομάζουμε προετοιμασία για άλλον ένα πόλεμο. Ολόκληρη η ιστορία αποτελείται από δυο πράγματα μόνο: πόλεμο και προετοιμασία για πόλεμο. Και με ρωτάς, ΄΄Από τότε που αποκαταστάθηκε επισήμως η ειρήνη στον κόσμο με το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, τι κάνουν ως τώρα οι πολιτικοί;΄΄ 

Οι πολιτικοί κάνουν ακριβώς το ίδιο που έκαναν πάντα: δημιουργούν περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη αναστάτωση, περισσότερες διακρίσεις, περισσότερα καταστροφικά όπλα -και προετοιμάζονται για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. 

Κάποτε ρώτησαν τον Αϊνστάιν: ΄΄Εσύ που είσαι ο επιστήμονας ο οποίος ανακάλυψε την ατομική ενέργεια θα πρέπει να μπορείς να μας πληροφορήσεις τι πρόκειται να συμβεί στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.΄΄ 
Ο Αϊνστάιν είχε δάκρυα στα μάτια του και είπε, ΄΄Μη με ρωτάς για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο -δεν ξέρω τίποτε γι΄αυτόν. Αν όμως θέλεις να μάθεις για τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο, μπορώ να σου πω κάτι.΄΄ 

Ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση ήταν κατάπληκτος και απορούσε: ο άνθρωπος δεν λέει τίποτα για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, λέει πως δεν ξέρει τίποτε γι΄αυτόν, αλλά είναι πρόθυμος να πει κάτι για τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο; Ρώτησε γεμάτος ενδιαφέρον, ΄΄Τότε σε παρακαλώ πες μου κάτι για τον τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο.΄΄ 

Ο Αϊνστάιν είπε, ΄΄Μόνο ένα πράγμα μπορούμε να πούμε γι΄αυτόν -δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.΄΄ Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ο τελευταίος παγκόσμιος πόλεμος. Για τον τελευταίο αυτό παγκόσμιο πόλεμο οι πολιτικοί προετοιμάζονται από τότε που αποκαταστάθηκε επισήμως η ειρήνη μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Οι πολιτικοί και το παιγνίδι τους είναι το πιο άσχημο πράγμα που μπορείς να διανοηθείς. Είμαστε αντιμέτωποι με μια σκοτεινή νύχτα και μου θυμίζει αυτό το παλιό ρητό ότι, ΄΄Όταν η νύχτα είναι στο πιο σκοτεινό της σημείο, η αυγή βρίσκεται πολύ κοντά.΄΄ Διστάζω όμως να πω ότι αυτή η σκοτεινή νύχτα που μας περιβάλει θα έχει κάποια αυγή κατόπιν της. 

Θα σου πω τι ακριβώς συμβαίνει από το 1945 και μετά -και κρατούν τους ανθρώπους σε απόλυτη άγνοια΄ δεν έχουν επίγνωση ότι κάθονται πάνω σε ένα ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Τους κρατούν απασχολημένους με μικροπράγματα και τα πραγματικά προβλήματα τα κρατούν κρυμμένα, σαν να μην υπάρχουν. 

Από το 1945 και μετά, έχουν γίνει εκατόν έξι πόλεμοι σε εξήντα έξι χώρες -όλες τους τού Τρίτου Κόσμου. Μπαίνει κατ΄ανάγκην κανείς στον πειρασμό να ρωτήσει, ΄΄Γιατί στον Τρίτο Κόσμο;΄΄ Η Αμερική και η Σοβιετική Ενωση έχουν και οι δυο προχωρήσει τόσο πολύ στην κατασκευή καταστροφικών όπλων που τα όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είναι παρωχημένα. Για εκείνους δεν έχουν καμιά χρησιμότητα. Πρέπει να τα πουλήσουν κάπου΄ χρειάζεται κάποια αγορά και η αγορά αυτή είναι δυνατό να υπάρξει μόνον αν γίνει πόλεμος. 

Η Αμερική δίνει συνεχώς όπλα στο Πακιστάν. Τότε φυσικά η Ινδία παίρνει συνεχώς όπλα από τη Σοβιετική Ενωση. Και αυτό συμβαίνει συνεχώς στον Τρίτο Κόσμο: μια χώρα αγοράζει παρωχημένο υλικό από τη Σοβιετική Ενωση΄ μετά ο εχθρός της αγοράζει από την Αμερική. Είναι καλή η επιχείρηση αυτή. 

Και δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο αυτές οι χώρες, γιατί διαφορετικά, πού θα πουλήσουν εκείνα τα όπλα για τα οποία έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια; Και αυτές οι φτωχές χώρες και οι πολιτικοί τους είναι πρόθυμες να αγοράσουν, παρόλο που ο λαός τους πεθαίνει από την πείνα -το εβδομήντα πέντε τοις εκατό του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στον πόλεμο. 

Κατά μέσο όρο, κάθε πόλεμος διήρκεσε τρισήμιση χρόνια. Ποιος λέει λοιπόν ότι έχει αποκατασταθεί η ειρήνη; Εκατόν πέντε πόλεμοι σε εξήντα έξι χώρες, με κάθε πόλεμο να διαρκεί τουλάχιστον τρισήμιση χρόνια -και το λες ειρήνη αυτό; 

Αυτοί οι πόλεμοι προκάλεσαν δεκαέξι εκατομμύρια θανάτους. Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, υπήρξαν και τότε εκατομμύρια θάνατοι. Από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά, που είναι το διάστημα της ειρήνης, δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολέμους -και εξακολουθείς και το ονομάζεις αυτό ειρήνη; 

Όμως οι πολιτικοί είναι τόσο πονηροί και οι άνθρωποι είναι τόσο τυφλοί που δεν κοιτούν γύρω τους να δουν τι συμβαίνει. Συνεχίζουν και πολεμούν για μικροπράγματα: ποια περιοχή πρέπει να παραμείνει σε ποιο κρατίδιο; Το Μπελγκάουμ είναι μια περιοχή εδώ΄ να παραμείνει στη Μαχαράστρα; Διότι είναι μια συνοριακή περιοχή μεταξύ των κρατιδίων της Καρνατάκα και της Μαχαράστρα. 

Υπάρχουν άνθρωποι που ανήκουν και στις δυο γλώσσες και σκοτώνονται μεταξύ τους συνεχώς επί τρεις δεκαετίες -και ένα απλό μικρό πράγμα δεν μπορούν να το αποφασίσουν. 

Για την ακρίβεια, κανείς δεν θέλει να το αποφασίσει. Διαφορετικά, ποιο είναι το πρόβλημα; Ενα μικρό δημοψήφισμα, ψηφοφορία με ουδέτερους παρατηρητές, και μπορεί να αποφασίσει ο κόσμος πού θέλει να είναι. Δεν υπάρχει λόγος να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Φαίνεται όμως ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται βαθύτατα να συνεχιστεί η φασαρία σε τούτο ή σε εκείνο το μέρος, έτσι ώστε να είναι οι ίδιοι αναγκαίοι. 

Δεκαέξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και όμως σε κάθε σχολείο και σε κάθε κολέγιο και σε κάθε πανεπιστήμιο, επαναλαμβάνουν συνεχώς, ΄΄Ζούμε σε περίοδο ειρήνης.΄΄ Για την ακρίβεια, ο παγκόσμιος πόλεμος ήταν σχεδόν πιο ειρηνικός! 

Η πλειοψηφία των πολέμων έγιναν στην Ασία. Είναι μια από τις στρατηγικές των ισχυρών εθνών και των πολιτικών τους να πολεμούν πάντοτε σε κάποια άλλη χώρα΄ η Σοβιετική Ένωση και η Αμερική πρέπει να πολεμούν στο Αφγανιστάν. Έτσι σκοτώνονται οι άνθρωποι του Αφγανιστάν΄ το Αφγανιστάν γίνεται ένα νεκροταφείο και η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση οφελούνται και οι δυο με την πώληση των όπλων. Στέλνουν τους ειδικούς τους, τα όπλα τους΄ εκπαιδεύουν τους Αφγανούς και οι Αφγανοί σκοτώνουν άλλους Αφγανούς. Η μια πλευρά έχει όπλα από την Αμερική, η άλλη πλευρά έχει όπλα από τη Σοβιετική Ενωση. 

Εννέα εκατομμύρια πολίτες έχουν σκοτωθεί σε συμβατικούς πολέμους από τη Χιροσίμα και μετά. Στις αρχαίες εποχές, οι πολίτες δεν σκοτώνονταν ποτέ. Είναι τελείως παράλογο πράγμα: αν πολεμούν τα στρατεύματά σας, οι άνθρωποι που πολεμούν μέσα στα στρατεύματα μπορεί να σκοτώνονται, αλλά τώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει καμιά λογική, κανείς ορθολογισμός –εννέα εκατομμύρια άνθρωποι που είναι πολίτες σκοτώθηκαν. Μπορεί να είναι μικρά παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι -που δεν έχουν καμιά σχέση με τον πόλεμο, που μπορεί να πηγαίνουν σχολείο, που μπορεί να δουλεύουν στο εργοστάσιό τους ή που μπορεί να μαγειρεύουν μέσα στην κουζίνα τους. 

Μόλις πριν από λίγες μέρες ο Ρόναλντ Ρήγκαν, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος απολύτως, επιτέθηκε στη Λιβύη -βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές της Λιβύης. Στόχος του ήταν ο Καντάφι και επειδή ο Καντάφι έχει τρία σπίτια μέσα στην πόλη, έπρεπε να βομβαρδίσει και τα τρία του σπίτια. Και καθώς βομβάρδιζε τα σπίτια του, κάηκαν και βομβαρδίστηκαν και άλλα σπίτια. Και τώρα μόλις, οι ανακριτές μπόρεσαν να μάθουν ότι, όσο συνέβαινε ο βομβαρδισμός, επαγγελματίες δολοφόνοι έψαχναν τον Καντάφι μέσα στη Λιβύη, γιατί ήταν πιθανό να μην σκοτωθεί από τις βόμβες, μπορεί να μην βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. 

Βομβάρδιζαν λοιπόν τους πολίτες και επαγγελματίες δολοφόνοι έψαχναν να βρουν τον Καντάφι μέσα στη Λιβύη. Μπόρεσαν να σκοτώσουν μόνο την κόρη του Καντάφι. Και ούτε ο Καντάφι ούτε οι Λίβυοι τούς έχουν κάνει κάτι κακό. 

Και αποτελεί σύμπτωση ότι τη μέρα που η Αγγλία επέτρεψε στον Ρόναλντ Ρήγκαν να χρησιμοποιήσει την Αγγλία ως βάση για να βομβαρδίσει τη Λιβύη, το κοινοβούλιο της Αγγλίας δεν επέτρεψε σε μένα να μείνω στο αεροδρόμιο, στην αίθουσα αναμονής, έξι ώρες -επειδή είμαι επικίνδυνος άνθρωπος! Και στον Ρόναλντ Ρήγκαν επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει την Αγγλία για να βομβαρδίσει μια αθώα χώρα που δεν του έχει κάνει κανένα κακό. Αυτή η νύχτα είναι η σκοτεινότερη που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. 

Ο τρέχων πολεμικός προϋπολογισμός είναι περίπου επτακόσια δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Κάθε χρόνο, δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από υποσιτισμό και αρρώστιες και κάθε χρόνο επτακόσια δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται σε πολέμους. 

Κάθε λεπτό, πεθαίνουν τριάντα παιδιά από έλλειψη τροφής και φθηνών εμβολίων και κάθε λεπτό 1,3 εκατομμύρια δολάρια από τα δημόσια ταμεία δαπανούνται στον παγκόσμιο στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Φαίνεται πως δεν μας ενδιαφέρει πια η ζωή΄ έχουμε αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε. Ο άνθρωπος δεν είχε βρεθεί ποτέ σε μια τέτοια αυτοκτονική διάθεση -ποτέ, σε ολόκληρη την ιστορία. 

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν λάβει ούτε καν κάποια βασική εκπαίδευση. Ένα και μόνο πυρηνικό υποβρύχιο είναι ίσο με τον ετήσιο προϋπολογισμό για την παιδεία για εκατόν εξήντα εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας σε είκοσι τρεις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο ένα υποβρύχιο! Και υπάρχουν χιλιάδες υποβρύχια που κινούνται στον ωκεανό παντού στον κόσμο -και αμερικανικά και ρωσσικά- και κάθε υποβρύχιο έχει πυρηνικά όπλα έξι φορές ισχυρότερα από όλα τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Και είναι τόσο ακριβά που θα μπορούσαμε να έχουμε δώσει στα παιδιά μας εκπαίδευση και φαγητό, τροφή. Αλλά δεν βρίσκεται εκεί το ενδιαφέρον μας. 

Αυτοί είναι οι πολιτικοί που δεν θέλουν να παρεμβαίνεις στη δουλειά τους, που θέλουν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στην ανθρωπότητα -κανείς να μην είναι ανώτερός τους. 

Τα δάση του κόσμου εξαφανίζονται με ρυθμό δεκαοκτώ ή είκοσι εκατομμυρίων εκταρίων το χρόνο -μια περιοχή στο μισό μέγεθος της Καλιφόρνιας και η Καλιφόρνια είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτείες της Αμερικής. Μέσα στα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια, όλα τα τροπικά δάση θα έχουν χαθεί και οι συνέπειες είναι τεράστιες, διότι αυτά τα δάση σού παρέχουν οξυγόνο και ζωή. Αν εξαφανιστούν αυτά τα δάση με το ρυθμό που εξαφανίζονται τώρα, η ανθρωπότητα δεν θα έχει από πού να βρει αρκετό οξυγόνο -από πού; 

Και από την άλλη μεριά, όλο το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεις, το εισπνέουν αυτά τα δάση. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δάση… υπάρχει ήδη ένα πολύ πυκνό στρώμα διοξειδίου του άνθρακα που συσσωρεύεται συνεχώς στον ουρανό, ακριβώς στα όρια των είκοσι μιλίων όπου τελειώνει η ατμόσφαιρα. Και εξαιτίας αυτού του διοξειδίου του άνθρακα, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανεβαίνει. Είναι ήδη τέσσερις βαθμούς πιο ψηλά από ό,τι ήταν ποτέ. 

Αν εξαφανιστούν όλα τα δάση, η θερμοκρασία θα γίνει τόσο υψηλή που θα κάνει δυο πράγματα: πρώτον, θα είναι αδύνατο να συνεχιστεί η ζωή΄ δεύτερο, όλοι οι πάγοι στον βόρειο και τον νότιο πόλο, στα Ιμαλάια και στις Άλπεις και τα άλλα βουνά, θα αρχίσει να λιώνει λόγω της θερμότητας. Και αυτό θα ανεβάσει όλους τους ωκεανούς κατά δέκα μέτρα. Θα πλημμυρίσουν όλες μας οι πόλεις, όλες μας οι χώρες΄ θα πνιγεί σχεδόν όλη η γη -και δεν πρόκειται για πλημμύρα που θα υποχωρήσει. 

Αλλά αυτοί οι πολιτικοί εξακολουθούν και κάνουν το ίδιο. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ήμουν στο Νεπάλ. Το Νεπάλ είναι η φτωχότερη χώρα του κόσμου, αλλά αντί να πάψει να κανονίζει τα πράγματα για πόλεμο, πούλησε τα δάση της -τα αιώνια δάση των Ιμαλαΐων- στη Σοβιετική Ένωση. Και η Σοβιετική Ένωση έχει κόψει ολόκληρες πλαγιές βουνών και τις έχει αφήσει ξερές. Και για ποιο λόγο; Για να δημιουργήσει κι άλλες εφημερίδες. 

Τι λόγος υπάρχει για τόσες πολλές εφημερίδες; Πρόκειται σχεδόν για τα ίδια νέα κάθε μέρα και τώρα που έχουμε πολύ καλύτερα συστήματα για τα μέσα ενημέρωσης, η εφημερίδα είναι παρωχημένη -υπάρχει το ραδιόφωνο, υπάρχει η τηλεόραση. Γιατί μένεις συνεχώς προσκολλημένος στις εφημερίδες και καταστρέφεις όλα τα δάση; Μόνο και μόνο επειδή όλοι οι πολιτικοί, οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί χρειάζονται τη φωτογραφία τους στην πρώτη σελίδα΄ να δημοσιεύονται οι ομιλίες τους, οι οποίες είναι σκέτες σαχλαμάρες -χωρίς να σκέφτονται καθόλου τι ζημιά κάνουν. 

Στη διάρκεια του ίδιου διαστήματος, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά τριάντα με σαράντα τοις εκατό, από πέντε δισεκατομμύρια σε επτά δισεκατομμύρια. Αυτή η αύξηση του πληθυσμού θα προκαλέσει από μόνη της τον διπλασιασμό της ζήτησης νερού στο μισό περίπου κόσμο. Η τροφή είναι άλλο ένα πράγμα… ακόμη και το νερό θα γίνει δύσκολο, γιατί η ζήτηση θα διπλασιαστεί και δεν έχουμε τόσο πολύ πόσιμο νερό. 

Επιπλέον, οι αναφορές του ΟΗΕ λένε ότι παγκοσμίως είκοσι εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης και βοσκοτόπων περιορίζονται σε παραγωγικότητα μηδέν. Πάνω από χίλια είδη φυτών και ζώων χάνονται κάθε χρόνο -ρυθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Ενάμιση με δυο εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν κάθε χρόνο με οξείες δηλητηριάσεις από ζιζανιοκτόνα και οι θάνατοι που σχετίζονται με τα ζιζανιοκτόνα υπολογίζονται σε δέκα χιλιάδες το χρόνο. Αξιωματούχοι της επιτροπής προγραμματισμού της Ινδίας ανέφεραν πρόσφατα: ΄΄Εμείς στην Ινδία βρισκόμαστε στα όρια μιας πελώριας οικολογικής καταστροφής, καθώς στεγνώνουν τα αποθέματά μας του νερού. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Αφρική πρόκειται να συμβεί στην Ινδία μέσα σε λίγες δεκαετίες.΄΄ 

Ο πληθυσμός σας αυξάνει συνεχώς, η γη σας γίνεται όλο και πιο άγονη, η προμήθεια νερού γίνεται όλο και πιο λίγη και επειδή έχουν κοπεί τα δάση, τα ποτάμια που περνούν μέσα από το Νεπάλ έως το Μπανγκλαντές δημιουργούν, κάθε χρόνο, τέτοιες πλημμύρες που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ πριν. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν, χιλιάδες χωριά εξαφανίζονται -επειδή εκείνα τα πυκνά δάση έκαναν τα ποτάμια να κυλούν αργά. Τώρα που δεν υπάρχουν δέντρα, τα ποτάμια κατεβαίνουν με τέτοια δύναμη που ο ωκεανός δεν είναι έτοιμος να απορροφήσει τόσο πολύ νερό τόσο γρήγορα. Το νερό αρχίζει να επιστρέφει και εκείνο το νερό που επιστρέφει δημιουργεί τις πλημμύρες που συμβαίνουν στο Μπανγκλαντές. 

Ούτε οι Ινδοί πολιτικοί ούτε οι πολιτικοί του Νεπάλ δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν το κόψιμο των δέντρων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να βρει ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. 

Μια φτωχή χώρα σαν την Ινδία έχει τόσες πολλές εφημερίδες, τόσα πολλά περιοδικά, τα οποία δεν είναι καθόλου αναγκαία. Κι εκείνο το χαρτί για την εκτύπωση δεν φυτρώνει στα χωράφια, δεν πέφτει από τον ουρανό΄ πρέπει να κόψεις δέντρα. Δέντρα που χρειάστηκαν εκατόν πενήντα χρόνια, διακόσια χρόνια για να μεγαλώσουν, τώρα εξαφανίζονται. Και τι κερδίζεις από τις εφημερίδες σου; Οι πολιτικοί είναι οι πραγματικοί κακοποιοί -όχι οι κακοποιοί που βρίσκονται μέσα στις φυλακές σου. Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν γινόταν μια ανταλλαγή: όλοι οι πολιτικοί στις φυλακές και όλοι οι κακοποιοί στη θέση των πολιτικών -θα αποδεικνύονταν πιο ανθρώπινοι. 

Οι πολιτικοί κρύβουν συνεχώς το πρόσωπό τους όσο πιο πολύ καιρό γίνεται, λες και μπορείς να αλλάξεις κάτι κρύβοντας τα γεγονότα. 

Τώρα πολλές χώρες δεν δηλώνουν πόσους ομοφυλόφιλους έχουν. Οι οικογένειες δεν δηλώνουν ότι ο άνθρωπος που πέθανε πέθανε από AIDS. Δωροδοκούν τους γιατρούς για να πάρουν πιστοποιητικά ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή ή από καρκίνο -επειδή η οικογένεια ανησυχεί πιο πολύ για το σεβασμό των άλλων, τι θα πει ο κόσμος, ΄΄Κάποιος πέθανε από AIDS στην οικογένειά σας;΄΄ 

Αν όμως κρύβεις το γεγονός, αυτό σημαίνει … ο άνθρωπος εκείνος είχε κάποια σύζυγο΄ μπορεί να έχει μεταδώσει την αρρώστια στη σύζυγο και, αν υπάρξουν παιδιά, μπορεί να γεννηθούν έχοντας την αρρώστια -και κανείς δεν θα το ξέρει και θα συνεχίσουν να τη μεταδίδουν σε άλλους. 

Η αρρώστια αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη σεξουαλική αρρώστια -ό,τι προέρχεται από το σώμα σου, ακόμα και τα δάκρυά σου, μεταφέρει τον ιό. Αν κλαίει ένα παιδί και από απλή καλοσύνη και ευσπλαχνία σκουπίζεις τα δάκρυα του παιδιού, υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσεις AIDS. Το σάλιο μεταφέρει τον ιό, και κρατούν όλη την ανθρωπότητα στο σκοτάδι: τα φιλιά θα πρέπει να σταματήσουν τώρα -εντελώς! 

Υπάρχει ένα μικρό μόνο μέρος της ανθρωπότητας -οι άνθρωποι που ζουν στη Σιβηρία, οι Εσκιμώοι- είναι οι μόνοι άνθρωποι σε ολόκληρη την ιστορία που δεν φιλήθηκαν ποτέ. Και όταν για πρώτη φορά είδαν τους χριστιανούς ιεραπόστολους να φιλιούνται, δεν μπορούσαν να το πιστέψουν: 

΄΄Τι βρώμικοι που είναι αυτοί οι άνθρωποι, να ανακατεύουν το σάλιο τους!  ΄Ανθρωποι είναι αυτοί ή κάποιου είδους τέρατα;΄΄ 



Ο δικός τους τρόπος είναι πολύ πιο επιστημονικός και πολύ πιο υγιεινός. Δεν φιλιούνται για να δείξουν αγάπη -γιατί μπορεί να είναι όχι αγάπη, αλλά θάνατος- τρίβουν τη μύτ τους, τη μια με την άλλη΄ δείχνει πολύ καθαρό πράγμα αυτό, εκτός κι αν έχεις κρυολογήσει. 

Τις προάλλες έγινε αποδεκτό ότι δέκα εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν αυτή τη στιγμή από AIDS΄ και δεν πρόκειται για οριστική αναφορά, γιατί χώρες σαν την Ινδία δεν έχουν τον τρόπο να ξέρουν -δεν έχουν τα μέσα να ξέρουν. Μόνο οι πολύ αναπτυγμένες χώρες έχουν μπορέσει να ξέρουν ότι υποφέρουν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι. Ισως να υποφέρουν τουλάχιστον εκατό εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες αυτές τις καθυστερημένες χώρες. 

Για παράδειγμα, στην Αφρική το AIDS είναι πιο διαδεδομένο από οπουδήποτε αλλού. Και δεν έγινε ποτέ γνωστό ότι οι αφρικανοί δεν είναι ομοφυλόφιλοι, έχουν όμως μια παράξενη διαστροφή: κάνουν έρωτα με τις γυναίκες, αλλά όχι από εμπρός. 

Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε μικρά χωριά, που κάνουν έρωτα ακόμη και με ζώα -και έχουν μεταδώσει το AIDS στα ζώα! Και τώρα τα ζώα μεταδίδουν το AIDS με το γάλα τους, με το κρέας τους. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. 

Κανείς γιατρός δεν θέλει, ακόμη κι αν αντιληφθεί ότι ο ασθενής του έχει AIDS, δεν θέλει να το πει στον ασθενή, γιατί τότε ο ασθενής θα επιμείνει, ΄΄Κάνε με καλά!΄΄ Δεν υπάρχει καμιά θεραπεία. Ετσι λοιπόν, ο γιατρός προσπαθεί, ΄΄Έχεις κάποια άλλη αρρώστια,΄΄ και τον στέλνει σε κάποιο άλλο ειδικό, γιατί, αν είναι σε επαφή με έναν άρρωστο με AIDS, κινδυνεύει και ο γιατρός, κινδυνεύουν οι νοσοκόμες. Όλο το προσωπικό κινδυνεύει. 

Σε μια από τις αναφορές που είδα σχετικά με τις φυλακές, τριάντα τοις εκατό των ανθρώπων στις φυλακές είναι ομοφυλόφιλοι. Κι αυτή η αναφορά δεν φαίνεται να είναι ακριβής. Πρέπει να είναι το ελάχιστο που έχουν αποδεχτεί οι αρχές των φυλακών -γιατί οι άνθρωποι που ζουν μέσα στις φυλακές επί είκοσι χρόνια, τριάντα χρόνια, και δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με γυναίκες, είναι επόμενο να επιβάλουν την ομοφυλοφιλία ο ένας στον άλλο. 

Το απλούστερο πράγμα θα ήταν -υπάρχουν χωριστές φυλακές για τις γυναίκες΄ γιατί να είναι χωριστές; Οι φυλακισμένοι θα έπρεπε να ζουν με μικτό τρόπο, με τις γυναίκες και τους άντρες μαζί, και τότε μπορούμε να αποφύγουμε το AIDS και την ομοφυλοφιλία. Οι πολιτικοί όμως δεν λένε τίποτε σχετικά με αυτό, απλώς από φόβο. Όλο τους το θέμα είναι να λένε μόνο πράγματα που αρέσουν στους ανθρώπους, μόνο πράγματα που δεν στρέφονται κατά των προκαταλήψεων των ανθρώπων, κατά του παραδοσιακού τους νου -διότι εξαρτώνται από τις ψήφους του κόσμου. 

Γι΄αυτό ακριβώς και είπα ότι οι πολιτικοί θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους θρησκευόμενους ανθρώπους΄ θα πρέπει να δίνουν κάθε δυνατή προσοχή στις συμβουλές τους. Αλλά ο Ρατζίβ Γκάντι λέει ότι δεν πρέπει οι θρησκευόμενοι άνθρωποι να παρεμβαίνουν στα θέματα των πολιτικών. Οι πολιτικοί μπορούν να παρεμβαίνουν στα θέματα των θρησκευόμενων ανθρώπων -ως προς τούτο, δεν υπάρχει ζήτημα. Είναι ατυχές το πράγμα αυτό, συμβαίνει όμως συνεχώς και ο χρόνος που έχουμε είναι πολύ λίγος. 

Είχα πολλές ελπίδες. Ακόμη συνεχίζω να ελπίζω, παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες, ότι ίσως, μέσα σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, μπορεί να αφυπνιστεί ο άνθρωπος. Φαίνεται όμως πως υπάρχει κάποια λύπη μέσα στην καρδιά μου, επειδή βλέπω ότι, αν δεν γίνει τίποτε, τότε αυτός ο αιώνας θα είναι το τέλος μας. Και όχι μόνο το δικό μας τέλος, αλλά και το τέλος του ονείρου όλης της ύπαρξης να δημιουργήσει συνειδητότητα. Έχει επιτύχει μόνο πάνω σε τούτο τον πλανήτη. Υπάρχουν εκατομμύρια αστέρια και κάθε αστέρι έχει δεκάδες πλανήτες΄ μόνο πάνω σε τούτο τον μικρό πλανήτη έχει συμβεί το θαύμα να υπάρχει όχι μόνο ζωή, αλλά και συνειδητότητα΄ υπάρχει όχι μόνο συνειδητότητα, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν φτάσει στην υπέρτατη κορυφή της συνειδητότητας: ένας Γκωτάμα Βούδας, ένας Σωκράτης, ένας Πυθαγόρας, ένας Τσουάνγκ Τσου. 

Αν εξαφανιστεί η ζωή από αυτό τον μικρό πλανήτη, θα γίνει τόσο φτωχό ολόκληρο το σύμπαν που θα χρειαστεί εκατομμύρια χρόνια για να έρθει και πάλι στην κατάσταση εκείνη όπου η συνειδητότητα μπορεί να γίνει φωτισμένη. 

Η λύπη μου δεν είναι για τον εαυτό μου. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ο ίδιος. Ο θάνατος δεν μπορεί να μου πάρει τίποτα. Η λύπη μου αφορά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, γιατί ο θάνατός της θα απομακρύνει κάθε ευκαιρία να γίνει φωτισμένη, να γίνει μακάρια, να γνωρίσει το νόημα και τη σημασία. Έχει ζήσει μέσα στο σκοτάδι. Θα πεθάνει άραγε επίσης μέσα στο σκοτάδι; 

Θα ήθελα τουλάχιστον οι δικοί μου άνθρωποι να μην χάσουν τον χρόνο τους αναβάλλοντας τη δική τους ανάπτυξη, διότι οι πολιτικοί είναι τελείως προετοιμασμένοι να καταστρέψουν ο ένας τον άλλο -να καταστρέψουν τους πάντες και τα πάντα. Ο πόθος τους για εξουσία έχει φτάσει στην αποκορύφωση του. Πριν κατορθώσουν την παγκόσμια αυτοκτονία, θα πρέπει εσύ τουλάχιστον να έχεις γνωρίσει το θεό που υπάρχει μέσα σου. 

Θα πρέπει να μεταδώσεις τη χαρά σου και τη σιωπή σου και το γέλιο σου σε όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί σου. Δεν μπορείς να δώσεις καλύτερο δώρο στους φίλους σου, στους γνωστούς σου, στους αγαπημένους σου, στα παιδιά σου. 

Ο χρόνος είναι πολύ λίγος και το έργο είναι τεράστιο, αλλά αν έχεις θάρρος, μπορείς να αποδεχτείς την πρόκληση. Μην στηρίζεσαι στους πολιτικούς΄ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν έχουν καν επίγνωση πού έχουν οδηγήσει ως τώρα την ανθρωπότητα -μέσα σε τι σκοτάδι. 


 Osho, The Hidden Splendor, Ομιλία #7