Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΓΙΟ





Η άποψη του ψυχιάτρου

Όλοι οι άνθρωποι λειτουργούν στη ζωή με 1-2 βαριά 3 προσωπικούς μοχλούς δραστηριοποίησης δλδ τα κίνητρα τους και οι τελικές τους επιδιώξεις από καιρό σε καιρό δεν είναι καθόλου τυχαία.

Η άποψη του ασθενούς

Προσωπικά η μέθοδος που αυτήν ξέρω και αυτήν εμπιστεύομαι παιδιόθεν είναι η μέθοδος «καρότο-μαστίγιο».

Η μέθοδος είναι απλή: Η διαδικασία όπου κάποιος υπομένει μία δύσκολη κατάσταση ή καταβάλει κόπο και προσπάθεια γίνεται λίγο πιο ευχάριστη αν ξέρει ότι στο τέλος της εκτός από το επιτυχές αποτέλεσμα υπάρχει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο έπαθλο... το καρότο!

Παραδείγματα

Είναι τώρα το γαιδούρι που έχει να φέρει σε πέρας μία δύσκολη αποστολή πχ να ανέβει μέσα στο κρύο στο βουνό και από εκεί να κατηφορίσει με την πλάτη του γεμάτη ξύλα. Όσο να το πεις κάποια στιγμή στη ζωή τους ακόμα και τα γαιδούρια τουλάχιστον μελαγχολούν αν όχι δυσανασχετούν με αυτή την αποστολή.

Ωστό-τσο αν το γαιδούρι φέρει μηχανισμό έτσι ώστε να κρέμεται συνεχώς μπροστά από τα ξελιγωμένα μάτια του ένα δροσερό καροτάκι θα είναι παραπάνω από πρόθυμο να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή του και μπορώ να πω ότι αντέχει ακόμα και στα ραπίσματα του αφεντικού του στις φάσεις που για καθαρά γονιδιακούς λόγους δυστροπεί (μην το κάνουμε και θέμα).

Open Issues

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος των συγκρίσεων.

Τι θα συμβεί αν μία μέρα το γαιδούρι παρατηρήσει ότι ο γείτονας (που μέχρι πρότινος έκανε την ίδια δουλειά) αντικατέστησε-απέσυρε στο άγνωστο το δικό του γαιδούρι και το αντικατέστησε με μίνι-κάρο με καρότσα και 2 άλογα;

Πώς θα αντιμετωπίσει το δύσμοιρο πλέον γαιδούρι αυτή την κατάσταση. Ποιο είναι το καρότο πλέον και ποιο το μαστίγιο;

Εστιάστε τη μελλοντική σας σκέψη σε αυτό το ταλανιστικό ερώτημα. Περιμένω να ακούσω τις διαγνώσεις σας με αγωνία.

Άσκηση για Εμπέδωση

Τεστάρετε τις γνώσεις σας συμπληρώνοντας τα κενά με «Κ» όπου «καρότο» και «Μ» όπου «μαστίγιο» στις προτάσεις που ακολουθούν.

Αν σήμερα είσαι γαλάζιο παιδί _______ βρίσκεις εύκολα μία καλή και μόνιμη δουλειά ________.

Αν λήγει σύντομα η αναβολή σου βάλε το σόι σου να αναζητήσει βύσμα _______ ώστε να κάνεις πιο ξεκούραστη θητεία _______

Αν το βύσμα δε βρεθεί, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και τις υποκριτικές σου ικανότητες στην μανιοκατάθλιψη ή αν είσαι πραγματικά ταλαντούχος και σε κάποια πιο εντυπωσιακή πάθηση ______ ώστε να απαλλαγείς της διαδικασίας ________.

Οι πολίτες οφείλουν να είναι νομοταγείς ________ ώστε να μην έχουν μπλεξίματα με αστυνομίες και δικαστήρια ________ , εκτός αν έτσι και αλλιώς θα βγάλουν κάτι παραπάνω ή θα κάνουν κάποιες ενδιαφέρουσες γνωριμίες στη στενή ______ οπότε και συνίσταται να πάρουν κάποια παραπάνω ρίσκα _______.

Είσαι μόνη και ψάχνεις για ταίρι _______

Ότι και να σκέφτεσαι, όποια και να είναι τα κριτήριά σου να ξέρεις ότι η πιο σίγουρη μέθοδος στην οποία τσιμούν οι άνδρες όλων των συνομοταξιών έιναι να το παιξεις ζαζούλα ______ ακόμα και με αποτυχημένο τρόπο (δε θα το καταλάβουν).