Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 68/304 ΤΟΥ ΟΗΕ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ



Έπεσαν οι μάσκες: η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία του Οργανισμού που ενέκρινε απόφαση, η οποία αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας.

Ηχηρό χαστούκι προς τους κερδοσκόπους, τους τοκογλύφους, τους δικαστές που δικαιώνουν με τις αποφάσεις τους τις ληστρικές πρακτικές αυτών και τις κυβερνήσεις που παραμένουν υπόδουλες στα λόμπι και τα συμφέροντα του παρασιτικού χρηματοπιστωτικού τομέα έδωσε χθες η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 Εκατόν είκοσι τέσσερις χώρες απ’ όλον τον κόσμο αναγνώρισαν με απόφασή τους ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους, που δεν μπορεί ούτε να ματαιωθεί ούτε να εμποδιστεί από ένα άλλο κράτος ή ιδιώτες πιστωτές, όπως οι γνωστοί μας «γύπες».

 Δηλαδή, τα ακραία κερδοσκοπικά hedge funds, που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές «σκοτωμένα» κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές και διεκδικούν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο μέσω δικαστικών αγωγών. Funds όπως αυτά οδήγησαν νωρίτερα φέτος την Αργεντινή στη δεύτερη χρεοκοπία της την τελευταία 12ετία, ενώ έπαιξαν και κέρδισαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην ελληνική κρίση χρέους.

 Ολως περιέργως όμως, μεταξύ των 124 χωρών που ενέκριναν την απόφαση 68/304 του ΟΗΕ -και η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη «δημιουργία ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους»- δεν βρισκόταν η υπερχρεωμένη Ελλάδα.

 Η αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ «επέλεξε» -όπως και ακόμη 40 χώρες- να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα στην έδρα του ΟΗΕ. Εντεκα ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία (σχεδόν όλο το G7 δηλαδή), καταψήφισαν.

 Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε κυρίως από αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες του πλανήτη (G77), που αγωνίστηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια προκειμένου να περάσει ένα παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα τις βοηθήσει να απεξαρτηθούν από τα δυσβάσταχτα χρέη τους και τους τοκογλύφους. Η δημιουργία ενός δίκαιου, ανεξάρτητου και διαφανούς τρόπου διαιτησίας των χρεών όταν οι κυβερνήσεις αδυνατούν να πληρώσουν είναι άλλωστε προς όφελος όλων των λαών και κρατών του κόσμου.

 Ενα από τα σημαντικότερα σημεία της χθεσινής απόφασης είναι ότι επισπεύδει τις διαδικασίες. Προβλέπει ότι οι λεπτομέρειες των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων και το κείμενο του πολυμερούς νομικού πλαισίου θα καθοριστούν πριν από το τέλος του 2014, στο κυρίως μέρος της 69ης συνόδου της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Η απόφαση τονίζει ακόμη την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών για την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.


Πρόληψη των κρίσεων

Καλεί σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους, μέσω της ενίσχυσης των διεθνών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών πρόληψης και επίλυσης κρίσεων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Καλεί όλα τα κράτη-μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τα θεσμικά όργανα του Μπρέτον Γουντς και τον ιδιωτικό τομέα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, συμφωνιών και αποφάσεων των μεγάλων συνδιασκέψεων και συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το ζήτημα της βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.


 Νομικό πλαίσιο για χρέος

Αποφασίζει, τέλος, να επεξεργαστεί και να εγκρίνει μέσα από μια διαδικασία διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως ζήτημα προτεραιότητας στη διάρκεια της 69ης συνόδου της Γ.Σ., ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, αναλόγως των ιδιαίτερων εθνικών συνθηκών και προτεραιοτήτων.
 Μπάμπης Μιχάλης