Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ!




Η αναμενόμενη αθέτηση πληρωμής χρέους, που λήγει το Σάββατο, από το Πουέρτο Ρίκο θα είναι η αρχή μίας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους τοπικής κυβέρνησης, με προοπτική να ανοίξει την πόρτα σε διαμάχη με τους επενδυτές και να προκαλέσει αστάθεια στις τιμές των ομολόγων.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια σοκάρισε του επενδυτές τον Ιούνιο, όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού – που ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια – δεν μπορεί να αποπληρωθεί και χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Το Πουέρτο Ρίκο σημείωσε ότι πιθανότατα δεν θα πληρώσει χρέος του Δημόσιου Οργανισμού Χρηματοδότησής του (Public Finance Corporation, PFC), ύψους 58 εκατ. δολαρίων, που λήγει την 1η Αυγούστου, το οποίο προβλέπει ασθενέστερη προστασία των επενδυτών σε σχέση με κάποια άλλα ομόλογα.

«Αυτό που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους επενδυτές είναι όταν ακούσουν πραγματικά τη λέξη χρεοκοπία και ότι επήλθε μία χρεοκοπία», δήλωσε στέλεχος της Wells Capital Management, η οποία κατέχει ως επί το πλείστον διασφαλισμένο χρέος του Πουέρτο Ρίκο, προσθέτοντας:

«Η άμεση αντίδραση πιθανόν να είναι μικρές πωλήσεις στην αγορά, καθώς θεωρώ ότι ο κόσμος θα αρχίσει να προσδοκά, ποιές θα είναι οι επόμενες σειρές χρέους που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν».

Θα πρόκειται για την πρώτη λήξη χρέους που δεν θα πληρωθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την έκδοση ομολόγου το 2014, το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αθετήσει ποτέ αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων χρέους του.

Η μη αποπληρωμή του χρέους που λήγει αύριο θα είναι η πιο σημαντική έπειτα από αυτή της πόλης του Ντιτρόιτ, η οποία αθέτησε την πληρωμή ασφαλισμένων συνταξιοδοτικών ομολόγων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων από ένα σύνολο ομολόγων περίπου 8 δισ. δολαρίων, πριν προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας το 2013 και στη συνέχεια σε (αθέτηση πληρωμής) γενικών υποχρεώσεων ομολόγων, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο Βίκτορ Σουάρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κοινοπολιτεία (όπως αποκαλείται το νησί μαζί με τα γύρω νησιά) δεν διαθέτει ταμειακές ροές για να πληρώσει τα ομόλογα του PFC.
Οι τιμές των ομολόγων του PFC που λήγουν το 2031 διαπραγματεύονταν την Πέμπτη 15,55 σεντς στο δολάριο (δηλαδή, στο 15,55% της ονομαστικής αξίας τους).

Παραμένει, ωστόσο, το ερώτημα, αν το Πουέρτο Ρίκο θα εξυπηρετήσει το χρέος ύψους 169,6 εκατ. δολαρίων της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζάς του (Government Development Bank, GDB), που λήγει επίσης το Σάββατο.

Ο Σουάρες είχε δηλώσει ότι το νησί θα κάνει «οτιδήποτε είναι δυνατό» για να διασφαλίσει ότι το χρέος αυτό θα πληρωθεί.

Ο Σουάρες δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη στο Σαν Χουάν ότι η αθέτηση μίας αποπληρωμής δεν συνιστά χρεοκοπία.

Τα έγγραφα των ομολόγων αναφέρουν ότι το νομοθετικό σώμα του Πουέρτο Ρίκο δεν είναι νομικά υποχρεωμένο να διαθέσει τα χρήματα για την αποπληρωμή τους.

Ωστόσο, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι θα θεωρήσει χρεοκοπία τη μη αποπληρωμή των ομολόγων του PFC στην καθορισμένη ημερομηνία.

Ο οίκος Moody’s, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα το θεωρήσει χρεοκοπία.

Μία χρεοκοπία θα άνοιγε την πόρτα σε διαμάχες με τους επενδυτές, αν και αυτές μπορεί να είναι μακρές.

«Η ανάγνωσή μας των νόμιμων εγγράφων είναι ότι οι ομολογιούχοι έχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια λύσεων. Το Πουέρτο Ρίκο θα μπορούσε ενδεχομένως απλά να αγνοήσει τους ομολογιούχους», δήλωσε αναλυτής του S&P.

Το αν χρεοκοπήσει το Πουέρτο Ρίκο, πιθανόν να μη γίνει γνωστό έως τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα του PFC, μία πληρωμή που λήγει μέσα σε Σαββατοκύριακο μπορεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα.