Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ, ΠΥΚΝΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΠΝΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.




Εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στην Κίνα, έχουμε δύο συμβουλές να σας δώσουμε:

Μην μοιάζετε με κερδοσκόπο (short seller)

Μην πηγαίνετε κοντά σε χημικά εργοστάσια

Η αποτυχία να λάβετε σοβαρά υπόψη την πρώτη συμβουλή  θα μπορούσε να σας οδηγήσει στη φυλακή (ή, όπως  το αποκάλεσε ο επικεφαλής Λι Γιφέι του  Ομίλου Man  , να σας στείλει  σε «μικρής διάρκειας διακοπές").

Οι συνέπειες της αποτυχίας να ακολουθήσετε  τη δεύτερη από τις παραπάνω συμβουλές  θα μπορούσε να είναι πιο ... εκρηκτικές.

Καθώς το  Πεκίνο εξακολουθεί να προσπαθεί  να περιορίσει  τις επιπτώσεις  (τόσο μεταφορικά και κυριολεκτικά) από την καταστροφική έκρηξη στο Tianjin που σκότωσε περίπου 160 άτομα και τραυμάτισε  πάνω από 700 τον προηγούμενο μήνα, η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση κρίσης .

 Δύο πρόσθετες χημικές εκρήξεις (και οι δύο στο  Shandong) δεν μπόρεσε να ηρεμήσει τα τεντωμένα από την ένταση νεύρα  της Κίνας και τώρα, μια τέταρτη έκρηξη, αυτή τη φορά στο  Zhejiang,αναφέρθηκε.

 Εδώ βρίσκεται το δημοσίευμα του  Reuters:

Μια έκρηξη συγκλόνισε ένα χημικό εργοστάσιο στην κινεζική επαρχία Zhejiang της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, αν και δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα , σε μια χώρα, που βρίσκεται στα όρια μετά τις εκρήξεις , που σκότωσαν  περισσότερους από 160 ανθρώπους τον περασμένο μήνα.

Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά και στη συνέχεια πυκνό καπνό στο εργοστάσιο της πόλης  Lishui  λίγο πριν από τα μεσάνυχτα,δήλωσε  το κρατικό ραδιόφωνο στην επίσημη  ιστοσελίδα του Weibo microblog.

Η έκρηξη στο Tianjin διασκόρπισε στον αέρα κυανιούχο νάτριο και στην  Shandong αδιπονιτρίλιο- κοιτάζοντας τις παρακάτω εικόνες, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τώρα τι πλανάται  στον αέρα πάνω από Zhejiang.

Εδώ είναι οι εικόνες: https://pbs.twimg.com/tweet_video/COS22Y_UkAEulCf.mp4


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης δεν είναι καθόλου περίεργο να γίνονται βιομηχανικά ατυχήματα και καταστροφές.

Πολλές από τις καταστροφές αυτές πραγματοποιούνται για να εισπραχθούν ασφάλιστρα για εγκαταστάσεις και εμπορεύματα, που προβλέπονται να απαξιωθούν σύντομα.

Η Κίνα απ' ό τι φαίνεται δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Aυτή η εξήγηση όμως θα μας επέτρεπε να προβλέψουμε και άλλα μελλοντικά "ατυχήματα", αν βέβαια δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ασφαλείας από τις αρχές.

Οι αρχές θα έπρεπε να προβληματιστούν από τη συχνότητα των ατυχημάτων σε χημικά εργοστάσια κρατικής ιδιοκτησίας.

Οι 4 πρόσφατες εκρήξεις  μπορεί να κρύβουν και άλλα βαθύτερα κίνητρα.
'Οπως είναι γνωστό, οι συνθήκες εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού στην Κίνα είναι απάνθρωπες.

Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί ομαδικές αυτοκτονίες σε χώρους εργασίας ,σαν αποτέλεσμα των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί η υπόθεση οι πρόσφατες εκρήξεις να αποτελούν οργανωμένα σαμποτάζ αντίδρασης.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο , οι αρχές θα επιχειρήσουν να το κρύψουν από το ευρύ κοινό για να διατηρήσουν τον έλεγχο.

 Αλλά κάποια στιγμή οι επιπτώσεις ενός μεγαλύτερου  παρόμοιου ατυχήματος θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αίτημα της κινέζικης κοινωνίας για αντιμετώπιση των "δραστών".

Είναι ήδη αρκετά περίεργο ότι τα δύο από τα τέσσερα χημικά ατυχήματα αφορούσαν την ουσία αδιπονιτρίλιο, που σχετίζεται χημικά με το υδροκυάνιο.

Τα νιτρίλια  είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων, που περιέχουν την ομάδα  -CN.

Παρασκευάζονται συνήθως από την υποκατάσταση του υδρογόνου, που περιέχεται στο υδροκυάνιο από μία άλλη χημική ομάδα, σχετιζόμενη συνήθως με υδρογονάνθρακα.


Η διάσπαση ενός νιτριλίου  παρουσία νερού απελευθερώνει δύο δυνητικά πολύ εύφλεκτους παράγοντες:  υδροκυάνιο (τοξικό) και κάποιο παράγωγο υδρογονάνθρακα.

Το αδιπονιτρίλιο χρησιμοποιείται συνήθως ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νάυλον.

Το νάυλον παρουσιάζει εξαιρετικές αντιδιαβρωτικές  ιδιότητες και χρησιμοποιείται εκτός  άλλων σε πολλές στρατιωτικές εφαρμογές (βαλλιστική, ελαστικά οχημάτων υψηλής αντοχής, κατασκευή στολών για προστασία  από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες).

Με την έννοια αυτή η καταστροφή των συγκεκριμένων χημικών εργοστασίων μπορεί να υποκρύπτει επίτευξη στρατιωτικού σκοπού και να μην είναι τυχαία.

Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιά χώρα απειλεί η κινέζικη παραγωγή νάυλον.

H απάντηση: Oι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγός χώρα με 41% της παγκόσμιας παραγωγής νάυλον 66 και η Κίνα μεγαλύτερη παραγωγός χώρα νάυλον 6 με  το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.


Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές νάυλον είναι με διαφορά η Κίνα και η Δυτική Ευρώπη.

Η παραγωγή του νάυλον 6 αναμενόταν να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 18,5% σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2012, ενώ αντίθετα η παραγωγή του νάυλον 6 αυξανόταν μόνο κατά 10%.

Η Κίνα απειλεί την παραγωγή νάυλον των ΗΠΑ και οι εκρήξεις αρχίζουν στα εργοστάσια της Κίνας.

Τυχαίο?

Και η τυχαία ερώτηση: Πότε θα αρχίσουν τα αντίστοιχα ατυχήματα στις ΗΠΑ?


John Ofeon