Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤWITTER TOY ΙSIS “ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ” ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΧΑΚΕΡΣ.



Τουλάχιστον τρεις λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISA, πρώην ISIS) λειτουργούν μέσω διευθύνσεων  IP,  που συνδέονται με το  Υπουργείο  Εργασίας και Συντάξεων (DWP) της Βρετανικής κυβέρνησης, ισχυρίζεται μια ομάδα από χάκερ.

Η ομάδα των έφηβων ειδικών στους υπολογιστές, γνωστή ως “vandasec”  εντόπισε  τα στοιχεία  διευθύνσεων (ΙP) του πρωτόκολλου διαδικτύου,  που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε λογαριασμούς Twitter, που χρησιμοποιούνται από τρεις τζιχαντιστές για να προσελκύουν μέσω διαδικτύου υποστηρικτές.

Οι διευθύνσεις φέρονται να  έχουν τη βάση τους στη Σαουδική Αραβία, αλλά μετά από περαιτέρω έρευνα, προκύπτει  ότι συνδέονται  με τα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Daily Mirror.

"Δεν νομίζετε ότι είναι παράξενο?", ρώτησε ένας από τους χάκερ την Daily Mirror.

"Εμείς εντοπίσαμε τους λογαριασμούς αυτούς  πίσω στο Λονδίνο, στο σπίτι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών", πρόσθεσαν.

Αυτή η αποκάλυψη προκάλεσε εικασίες ότι κάποιος από το εσωτερικό της κυβέρνησης υποστηρίζει λογαριασμούς του IS στο διαδίκτυο ή εναλλακτικά ότι οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών για να παγιδεύσουν τους δυνητικούς τρομοκράτες .

Τα στοιχεία ανάγκασαν το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου να παραδεχθεί τις πωλήσεις των  διευθύνσεων IP σε δύο Σαουδαραβικές  επιχειρήσεις νωρίτερα φέτος. Με τον τρόπο αυτό ένας εμπειρογνώμονας  προσπάθησε να δικαιολογήσει τη σύνδεση των ΙP με την βρετανική  κυβέρνηση.

Μετά την πώληση, οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιήθηκαν από εξτρεμιστές για να διαδώσουν το μήνυμα  μίσους τους μέσω των  κοινωνικών  μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων αρνήθηκε  ότι είναι ο ιδιοκτήτης των  διευθύνσεων αυτών .

"Η κυβέρνηση κατέχει εκατομμύρια  αχρησιμοποίητων διευθύνσεων IP, που πουλάμε για να πάρουν  μια καλή απόδοση οι βαριά εργαζόμενοι φορολογούμενοι", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

“Έχουμε πουλήσει μια σειρά απο  διευθύνσεις σε εταιρίες  κινητής τηλεφωνίας, τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς, για να μπορέσουν  οι πελάτες τους να συνδεθούν στο Internet.

Εμείς σκεφτόμαστε προσεκτικά σχετικά με το σε ποιές εταιρίες πουλάμε διευθύνσεις ,αλλά  το πώς οι πελάτες τους χρησιμοποιούν τη σύνδεση  τους στο internet είναι πέρα από τον έλεγχό μας."

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποκαλύψει πόσα χρήματα προέκυψαν από την πώληση των διευθύνσεων IP.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Τελικά η αποκάλυψη επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, αλλά ο τρόπος διάψευσης προκαλεί περισσότερες απορίες.

Ο ισχυρισμός διαψεύστηκε σχετικά γρήγορα, αλλά στην ουσία δεν δόθηκαν κρίσιμες απαντήσεις.

Δεν αποκαλύφθηκε πόσες διευθύνσεις διατέθηκαν τελικά και σε ποιές σαουδαραβικές επιχειρήσεις.

Είναι μόνο τρεις οι διευθύνσεις ή πολύ περισσότερες?

Στη προσπάθεια δικαιολόγησης υποστήριξαν με αφέλεια  ότι γνώριζουν και έχουν ελέγξει τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, στις οποίες πουλήθηκαν αρχικά οι διευθύνσεις.

Αλλά γιατί δεν κατονομάζουν τις εταιρίες  και γιατί δεν αναφέρουν το ποσό που προέκυψε από την πώληση?

Γιατί άραγε κάποιος να αγοράζει λογαριασμούς twitter της βρετανικής κυβέρνησης?

Tου άρεσε το όνομα τους ή απλά ήθελε να αποφύγει ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο για τον ιδιοκτήτη της διεύθυνσης, αν βέβαια κάποια διεθνής δικαστική αρχή επιχειρούσε τον έλεγχο αναδρομικά?

Eπίσης απορία προκαλεί το ό τι η βρετανική κυβέρνηση απέκλεισε αμέσως τη πιθανότητα να δημιουργήθηκαν οι διευθύνσεις από μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας για τον εύκολο εντοπισμό των τρομοκρατών.

Η πιθανότητα αυτή θα ήταν πιό λογικοφανής και εύπεπτη από τους αναγνώστες της Daily Mirror.

To Yπουργείο Εργασίας και Συντάξεων διαθέτει μητρώο για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα και σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου τζιχαντιστή θα μπορούσε να βρει άμεσα πού δουλεύει και τη διεύθυνσή του.

Ενδεχομένως οι διευθύνσεις IP να επαναπροωθούσαν στοιχεία στο Υπουργείο μέσω της διαδικασίας του follower στο λογαριασμό twitter.

Mε τον τρόπο αυτό η κατασκόπευση του λογαριασμού γινόταν “εύκολα” χωρίς δικαστικό ένταλμα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αλλά στις παραπάνω ενδεχόμενες απορίες απάντηση δεν δόθηκε από την κυβέρνηση.

‘Ετσι δικαιούμαστε όλοι να υποθέσουμε ότι ένα γραφείο εύρεσης εργασίας για ενδιαφερόμενους τρομοκράτες λειτουργεί επίσημα στη Σαουδική Αραβία με τεχνογνωσία και μέσα του Βρετανικού κράτους και μάλιστα από τον σχετικό τομέα  του Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων.

Η επόμενη ερώτηση που θα πρέπει να απαντηθεί είναι ποιός πληρώνει τον μισθό και πού κολλάνε ένσημα οι τρομοκράτες του IS.

To  ότι είναι κάπου “δημόσιοι” υπάλληλοι είναι περισσότερο από προφανές και δεν χρειάζεται κανείς να είναι χάκερ για να το διαπιστώσει...

Μήπως γι’ αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κάποια σοβαρή τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία?

JOHN OFEON