Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

62 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΕ 3,5 ΔΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ




Το πλουσιότερο 1% είναι τώρα πλουσιότερο από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, σύμφωνα με την Oxfam, η οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η ανισότητα αυτή.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την παραμονή της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας (Oxfam), παραθέτει στοιχεία από την Credit Suisse Group AG, αποδεικνύοντας ότι οι πιο εύποροι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου.

Η Oxfam υπολόγισε επίσης ότι 62 άνθρωποι είχαν τον ίδιο πλούτο με 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, σε σύγκριση με 388 άτομα πριν από πέντε χρόνια. Ο πλούτος των πιο εύπορων αυξήθηκε κατά 44% από το 2010 και έφτασε τα $ 1.760 δισεκατομμύρια, ενώ ο πλούτος του φτωχότερου μισού μειώθηκε κατά 41% ή μόλις πάνω από $ 1 τρισ.

Source: Oxfam America

Το παραπάνω γράφημα δείχνει με πράσινη γραμμή τον συνολικό πλούτο του 50% του φτωχότερου πληθυσμού.

Η μοβ γραμμή είναι ο συνολικός πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση χρησιμοποίησε τα στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η αυξανόμενη ανισότητα αποτελεί απειλή για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν ήδη σημειωθεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία, όπου οι ψηφοφόροι δείχνουν όλο και περισσότερο την υποστήριξη τους σε πολιτικές που στηρίζουν τους λαούς και έχουν φέρει αναστάτωση σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

"Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερα από αυτά που κατέχουν μερικές δεκάδες σούπερ-πλούσιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε ένα λεωφορείο," δήλωσε ο Winnie Byanyima, εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam International. "Η ανησυχία των ηγετών του κόσμου για την κλιμάκωση της ανισότητας δεν έχει μέχρι στιγμής μεταφραστεί σε συγκεκριμένη δράση. "

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση