Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΕΠΙΖΗΣΑΣΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ




Το Αυστριακό κοινοβούλιο ακύρωσε μια τελετή την 8η Μαρτίου προς τιμήν των γυναικών θυμάτων του Β Παγκοσμίου Πολέμου λόγω ανησυχιών για μια 90χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η οποία συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί, αν και μια άμεση σύνδεση δεν έγινε δεκτή.
Η εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά ακυρώθηκε δύο ημέρες αφότου στάλθηκαν οι προσκλήσεις, έμαθε η Jerusalem Post την Κυριακή.
“Σκεπτόμενοι τις ανησυχίες απέναντι σε μερικούς από τους συμμετέχοντες, το Αυστριακό Κοινοβούλιο έχει ακυρώσει την εκδήλωση “Με τα λόγια της γιαγιάς: η μοίρα των γυναικών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Marianne Lackner.
“Είχε ήδη δείξει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν μάρτυρες για το πρότζεκτ των οποίων η φυσική και η κατάσταση υγείας τους να επιτρέπει τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Ως εκ τούτου, μια βραχυπρόθεσμη αντικατάσταση του βάθρου δεν είναι δυνατή.”
Η επίσημη απέφυγε να αναφέρει το όνομα, Hedy Epstein, η οποία ήταν επίσης να παραστεί. Η γυναίκα, στα 90 της τώρα, κατηγορείται από το Ισραήλ για αμαύρωση της φήμης του. Η Anti-Defamation League την έχει επικρίνει έντονα.
Η Epstein άφησε τη Γερμανία όπου γεννήθηκε για τη Βρετανία το 1939 με τη βοήθεια ενός προγράμματος που είχε σχεδιαστεί για τη διάσωση των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Όταν την Παρασκευή οι προσκλήσεις στάλθηκαν, η περιγραφή της Epstein στο έγγραφο ήταν ως ακτιβίστρια για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την Haaretz. Ήταν να είναι η μόνη εβραΐα ομιλήτρια στην τελετή που ακυρώθηκε και θα μιλούσε για τις εν καιρώ πολέμου εμπειρίες της.
Ωστόσο, οι κατήγοροι της Epstein θυμούνται ακόμα μια διάλεξη το 2004, όπου είχε κάνει έντονη σύγκριση μεταξύ της μεταχείρισης των Εβραίων από τους Ναζί και της Εβραϊκής μεταχείρισης των Παλαιστινίων. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές προσπάθειες να σπάσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε από τη Χαμάς. Έχει, επίσης, υποστηρίξει παράλληλα το κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις που επιδιώκει να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τις πράξεις του.
Η Epstein σίγουρα δεν είναι η μόνη Εβραία που συντάσσεται με τους Παλαιστίνιους ή επέκρινε τη δική της κυβέρνηση: ο νικητής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Udi Aloni, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου «φασιστική», προτρέποντας τη Γερμανία να σταματήσει την υποστήριξή της στο εβραϊκό κράτος.
Ομοίως, η εξέχουσα διεθνή δικηγορική εταιρεία Milbank, πρόσφατα αποχώρησε από τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων φοιτητών Νομικής του Χάρβαρντ, γιατί ένα ονομαζόταν «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη». Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η εταιρία είχε υποσχεθεί να δαπανήσει 1 εκατομμύριο δολάρια το 2012 στα επόμενα πέντε έτη. Όταν η εκδήλωση του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, απέσυρε την υποστήριξη.