Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ISIS ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ




Δεσμοί μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που λειτουργούν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας έχουν λάβει ακόμη μια απόδειξη στην εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία δημοσίευσε περισσότερες απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των αξιωματικών.
Τα έγγραφα προέρχονται από μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση για το Ισλαμικό Κράτος στο 3ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Η έρευνα φέρεται να ζητήθηκε αφότου έξι Τούρκοι πολίτες ανέφεραν στην αστυνομία ότι συγγενείς τους ενώθηκαν με τρομοκράτες. Τουλάχιστον 19 άτομα τέθηκαν υπό παρακολούθηση ως αποτέλεσμα και οι εισαγγελείς στη συνέχεια κατηγόρησαν 27 άτομα. Η εφημερίδα δημοσίευσε την πρώτη παρτίδα το Δεκέμβριο.
Οι νέες απομαγνητοφωνήσεις που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα τη Δευτέρα φέρεται ότι είναι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων αξιωματικών και του Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.
«Οι απομαγνητοφωνήσεις και τα έγγραφα στην έρευνα αποκάλυψαν ότι ο Ντεμίρ έλαβε χρήματα … από λαθρεμπόρους στα σύνορα και συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς μέχρι εκεί που είναι οι διαβάσεις [στα σύνορα]», είπε η Cumhuriyet.
Στο πρώτο κείμενο, μεταφρασμένο στα αγγλικά από την Today’s Zaman, ο Ντεμίρ μιλάει σε έναν Τούρκο αξιωματικό του στρατού.
– […] Πού είσαι, μεγάλε αδελφέ; Στο μέρος που σου είπα να είσαι;
– Ναι. Σας είδαμε επίσης, τους άνδρες σας …
– Είναι δυνατό για σας να φροντίσετε ώστε να μιλήσω με τον διοικητή εδώ, σχετικά με την επιχείρηση εδώ; Αν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια επαφή εδώ καθώς σας βοηθούσαμε …
– Εντάξει […] Θα το περάσω αυτό τώρα. Έχω δύο στρατιωτικές θέσεις εκεί. Αν το χειρότερο γίνει το χειρότερο, εγώ θα το πω αυτό στο διοικητή του σταθμού και να ρίξει αυτός μια ματιά …
Σε ένα άλλο κείμενο, ο Ντεμίρ φέρεται να μιλά με άλλο Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του είναι «στο ναρκοπέδιο» και καλεί τον Ντεμίρ να έρθει σ ‘αυτόν αμέσως.
«Έχουμε πράγματα; έλα εδώ από εκείνη την πλευρά, οι άνδρες είναι εδώ … », λέει η απομαγνητοφώνηση.
“Οκ, μεγάλε αδελφέ, έρχομαι … Είναι [το ναρκοπέδιο] ο τόπος όπου έδωσα στον υπολοχαγό Μπουράκ ένα αυτοκίνητο;” ο Ντεμίρ απαντάει.
Picture 2
Ο Ντεμίρ Μουσταφά φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τον ηγέτη της ISIS, Ιλχαμί Μπαλί, που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα, οι οποίες συγκλόνισαν την πρωτεύουσα τον Οκτώβριο, σκοτώνοντας πάνω από 100 ανθρώπους.
Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση συνεργασίας μεταξύ Τούρκων στρατιωτικών και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που η εφημερίδα Cumhuriyet έχει αποκαλύψειί. Τον Μάιο, ανέφερε ότι ένα Τούρκικο κονβόι που λέγεται ότι χτυπήθηκε από μια αεροπορική επιδρομή στη βορειοδυτική Συρία μετέφερε όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Τον Νοέμβριο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Can Dundar, και ο επικεφαλής του γραφείου του στην Άγκυρα, Erdem Gul, συνελήφθησαν και βρίσκονται σήμερα στη φυλακή Silivri εν αναμονή δίκης. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία ακόμα. Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν ποινές ισόβιας κάθειρξης για τους δύο δημοσιογράφους.
Dundar και Gul κατηγορούνται ο καθένας για ”συλλογή μυστικών κρατικών εγγράφων για τους σκοπούς της πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπείας”, καθώς και “προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.”