Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΦΟΥ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ "Π" ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ



Μια Ισραηλινή βουλευτής μέλος της Κνεσέτ έχει καταλήξει σε ένα νέο λόγο γιατί μια λύση δύο κρατών δεν είναι εφικτή. Δεδομένου ότι η αραβική γλώσσα δεν έχει το γράμμα Π, αιτιολόγησε, η ιδέα του Παλαιστινιακού κράτους είναι αμφισβητήσιμη. Η θεωρία της συναντήθηκε με αιχμηρές ανταπαντήσεις.

“Δεν υπάρχει καν ‘Π’ στα αραβικά, οπότε είναι ένας δανεισμένος όρος που αξίζει ανάλυση”, δήλωσε η Άνατ Μπέρκο από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου την Τετάρτη σε μια συζήτηση σχετικά με τη λύση των δύο κρατών.

”Αλλά υπάρχει μια Παλαιστινιακή Αρχή δίπλα μας, δεν το αρνούμαστε”, πρόσθεσε, όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα Jerusalem Post.

Το “γλωσσικό” επιχείρημα που αμφισβητούσε την εγκυρότητα του Παλαιστινιακού κράτους εξόργισε την Ταμάρ Ζάντμπεργκ, βουλευτή από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος Meretz.

“Τι? Το ακούσατε όλοι αυτό; Είσαι ηλίθια;”, ρώτησε την Μπέρκο, αναφέρει η Haaretz.

«Δεν υπάρχει ‘Π’… ‘Πα, πα, πα,’ δεν υπάρχει ‘Πα’. Υπάρχει Φα”, επανέλαβε η Μπέρκο για να στηρίξει το επιχείρημα της, όπως αναφέρθηκε από τους Times of Isreal.

“Αυτά είναι τα γεγονότα. Θα τους στείλω σε σας. Είναι μια χαρά”, πρόσθεσε, μέσω περαιτέρω διαφωνούντων.

Στην αραβική γλώσσα η λέξη “Παλαιστίνη” πράγματι προφέρεται ως “Falesteen.” Ωστόσο, τα γλωσσικά επιχειρήματα μεταφέρουν λίγο βάρος στην ερμηνεία των διεθνών νόμων ή τη διαπραγμάτευση ειρηνευτικών διαδικασιών.

(Σημείωση: Το όνομα της Παλαιστίνης προέρχεται από τους Φιλισταίους και γι’αυτό λέγεται και “Φαλαστίν” έως σήμερα στα Αραβικά, όνομα με ελληνική ρίζα και προέλευση, καθώς θεωρούνται απόγονοι των αρχαίων Κρητών)

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήδη προκάλεσε κάποια διαμάχη, όταν εξέφρασε την επιθυμία του να περιβάλλει ολόκληρο το κράτος του Ισραήλ με ένα φράχτη για να το εμποδίσει από τον έξω κόσμο.