Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

ΚΑΙ ΝΑ Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ


ΚΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ!


Tι είναι τo διπλό νόμισμα ή παράλληλο νόμισμα

Διπλό νόμισμα σημαίνει παράλληλη κυκλοφορία δύο διαφορετικών νομισμάτων σε μια οικονομία. Το ένα είναι "σκληρό" υψηλής συναλλακτικής αξίας, ώστε να χρησιμεύει στον αποθησαυρισμό και τη συσσώρευση κεφαλαίου. Ενώ το άλλο είναι "μαλακό" ευτελούς αξίας που χρησιμεύει στις εσωτερικές συναλλαγές και τις πληρωμές αμοιβών.

Η πρόταση για την παράλληλη κυκλοφορία ενός εσωτερικού νομίσματος στηρίζεται στην απλή λογική του όσα ευρώ υπάρχουν σε κυκλοφορία στο εσωτερικό της χώρας, ή εισέρχονται σε αυτή μέσω του εξωτερικού ισοζυγίου να κατευθύνονται αποκλειστικά στην πληρωμή του χρέους και την λειτουργία των τραπεζών ενώ για την πληρωμή όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών να χρησιμοποιηθεί ένα τοπικό νόμισμα είτε σε καθαρή νομισματική μορφή π.χ. μαλακό ευρώ (Geuro), είτε με κάποια μορφή υποσχετικής (IOU),  που θα μπορεί να υποτιμάται και να συμβάλει έτσι στην αύξηση της ρευστότητας και στην «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας.


To IOU

Μερικοί προτείνουν στη θέση του δεύτερου ευτελούς νομίσματος, την εισαγωγή μιας υποσχετικής, ενός IOU, που κοινώς αποκαλείται σκριπ (scrip). Πώς θα γίνει η εισαγωγή του; Πολύ απλά. Όταν η κυβέρνηση και οι δανειστές το αποφασίσουν θα αρχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις σε μισθούς, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες σε σκριπ, δηλαδή με υποσχετικές. Μόνο και μόνο για να μείνουν τα ευρώ διαθέσιμα για την πληρωμή του χρέους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να δεχθούν το ΙΟU, τo σκριπ. Το τι θα γίνει κατόπιν, το ξέρουν πολύ καλά όσοι πληρώθηκαν με ειδικά ομόλογα του δημοσίου, αντί για αποζημιώσεις όταν απολύθηκαν από την Ολυμπιακή. Θα πάνε οι κάτοχοι των σκριπ στον μπακάλη επί παραδείγματι και θα διαπιστώσουν ότι είτε δεν το δέχεται, είτε το δέχεται σε υποτιμημένη αξία της ονομαστικής του.

Το ίδιο και οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να ζητούν την εξυπηρέτηση των δανείων σε ευρώ. Η μαύρη αγορά ευρώ και υποσχετικής IOU θα αρχίσει να καλπάζει. Οι υποτιμήσεις της υποσχετικής ως δεύτερου νομίσματος θα είναι τόσο απανωτές έναντι του ευρώ, που σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα αξίζει ούτε καν το χαρτί πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί.

Η πληρωμή των αμοιβών της εργασίας σε δεύτερο νόμισμα, πολύ περισσότερο αν είναι IOU σκριπ, καθώς και ο ταχύτατος ευτελισμός του έναντι του ευρώ, θα ρίξουν με τέτοια ταχύτητα τις αξίες ακινήτων και περιουσιών, ώστε πολυκατοικίες ολόκληρες, ή άλλα πολύτιμα ακίνητα θα αγοράζονται εξ ανάγκης έναντι ελάχιστων ευρώ.Το διπλό νόμισμα στην ιστορίαΑπό την αρχαιότητα έχουν υπάρξει πάμπολλες περιπτώσεις διπλού νομισματικού συστήματος και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το παράλληλο νόμισμα χρησιμοποιήθηκε για μια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος σε βάρος των υποτελών τάξεων, ή για τη λεηλασία του εγχώριου πλούτου από ξένους κατακτητές. Ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην πρόσφατη ιστορία μας είναι η κυκλοφορία της «ράλλικης» δραχμής κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Αλλά και πιο παλιά, πριν τη χρεοκοπία του 1893 επί κυβερνήσεως Σωτηρόπουλου, όπου κυκλοφόρησε διπλό νόμισμα υπό τη μορφή υποσχετικής (ΙΟU).

Το σενάριο του διπλού νομισματικού είχε πέσει στο «τραπέζι» από τους Αμερικανούς ήδη από το 2010, ενώ υιοθετήθηκε από τη Ντόιτσε Μπανκ τον Μάιο του 2012 με σχετική έκθεσή της που συνέταξε ένας από τους προνομιακούς συνομιλητές του Βαρουφάκη και της κυβέρνησης Τσίπρα σήμερα, ο Τόμας Μάγιερ, ο οποίος επανήλθε πρόσφατα με νέα μελέτη που εκδόθηκε στις 20 Μαΐου από το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Πολιτικές Σπουδές (Centre for European Policy Studies) και υπογράφει ο ίδιος.To διπλό νόμισμα διχοτoμεί
οικονομία & κοινωνία σε 2 ζώνες

Ζώνη GEURO

Θα αποτελείται από μισθωτούς του δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχους, που θα πληρώνονται στο νέο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα είναι υποτιμημένο ακόμη και κατά 50% έναντι του ευρώ, όπως προτείνει η έκθεση της Ντόιτσε Μπανκ.

Ζώνη ΕΥΡΩ

Θα αποτελείται από τα πιο διεθνοποιημένα τμήματα της οικονομίας που θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ευρώ για τις συναλλαγές με το εξωτερικό, το διεθνές εμπόριο και την αγορά πολυτελών ακόμη κι επώνυμων αγαθών, από είδη ρουχισμού μέχρι διαρκή καταναλωτικά αγαθά όπως ηλεκτρικές συσκευές.


“ Θα έχουμε δύο Ελλάδες.

Την Ελλάδα εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ευρώ, και οι οποίοι θα εγκλωβιστούν σε μια τριτοκοσμική Ελλάδα. Και την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε ευρώ η εξουσία των οποίων θα είναι μεγάλη επί των υπόλοιπων.

Γιάννης Βαρουφάκης
Από άρθρο του στο Protagon, 2011ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΑΥΤΗ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΤΡΑΧΟΥΣ. 


ΧΟΡΟΣ - Γέροντες νεκροί - Μύστες

“…Πολλές φορές η πόλη μας έπαθε τα ίδια με τους καλούς της πολίτες, ό,τι έχει πάθει και με τα γνήσια παλιά νομίσματα σε σχέση με τα νέα  [διπλό νόμισμα].

Τα παλιά και γνήσια και γνωστά και τιμημένα και ολοκάθαρα κομμένα ηχούν κουδουνιστά και σ' όλους έχουν πέραση, Έλληνες και ξένους, μα εμείς τα αποφεύγουμε, ζητάμε τα μπρούτζινα τα κομμένα προχτές, πεταχτά και πρόχειρα.

Έτσι με τους πολίτες όσους από γενιά, γνωστικούς και καλούς και δίκαιους ξέρουμε μεγαλωμένους στ' αθλήματα και στα καλά βιβλία, αυτούς αποφεύγουμε και τιμούμε τους κίβδηλους τους ξένους και φτωχούς και νεοφερμένους και άθλιους απ' άθλιους, που ούτε καν χαμάληδες τους θέλαμε πιο πριν”. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΣΗΓΑΓΕ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΘΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. 

ΓΙΑΤΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ; 

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕΣΕ ΚΑΙ ΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΔΙΣ; 

Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ! ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ Ή ΔΙΠΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΧΜΗ [ΚΟΤΖΑΜΑΝΙΚΑ ΛΕΦΤΑ]. 

ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ή ΑΥΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ΩΣΤΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Βασισμένο απο ομιλία του Δημήτρη Καζάκη στην Καβάλα 11.9.2015Η διαφορά του διπλού με το εθνικό νόμισμα (8:48)

Δημήτρης Καζάκης 27/04/2015


ΝΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ