Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ DIA: ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΤΟ ISIS
«Η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ σκληρά που εξοντώσαμε τον Σαντάμ και τον Καντάφι, όσο σκληροί κι αν ήταν», δηλώνει τώρα ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών (DIA) Μάικλ Φλίν.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, παραδέχεται επίσης ότι η λάθος στρατηγική που ακολούθησε η Δύση ήταν εκείνη που «γέννησε» το Ισλαμικό Κράτος ενώ τονίζει: «Μετανιώνω απόλυτα για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ήταν τεράστιο λάθος».

Τάσσεται επίσης υπέρ μιας αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος, αλλά, όπως λέει, «με διαφορετικούς όρους αυτή τη φορά. Δεν μπορούμε να νικήσουμε από αέρος. Πρώτα πρέπει να στερήσουμε τον ζωτικό χώρο του Ισλαμικού Κράτους και μετά να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια».

Ταυτόχρονα θεωρεί επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας με τη Μόσχα. «Πρέπει να συνεργαστούμε εποικοδομητικά μαζί τους. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει στρατιωτικά στη Συρία και αυτό άλλαξε δραματικά την κατάσταση.. Δεν  μπορούμε πλέον να λέμε ότι η Ρωσία είναι κακή και πρέπει να αποσυρθεί», τονίσει ο Φλιν.

Επίσης καλεί τη Δύση να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της, όπως άλλαξαν και οι τρομοκράτες. «Οι ταλιμπάν εμφανίζονταν ως πολεμιστές. Ο Μπαγκντάτι εμφανίζεται σαν Πάπας και διανοούμενος. Ανέβασε τον πόλεμο από τοπικό σε παγκόσμιο θρησκευτικό», σημειώνει.