Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

H ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ


Oι προμήθειες  φυσικού αερίου  προς όλους τους καταναλωτές στην Βουλγαρία παραδίνονται κανονικά από την Παρασκευή, με όλες τις παραδόσεις να διεξάγονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους.

Αυτό έγινε σαφές μετά από μια έκτακτη συνάντηση για θέματα ενέργειας, που συγκλήθηκε  από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια εμπορική διαμάχη ανάμεσα στη Gazprom και στη ρωσοβουλγαρική ιδιωτική  εταιρεία Overgas , που απείλησε να αφήσει τους πελάτες της τελευταίας  χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό bTV, η Gazprom διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Overgas   τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου.

Οι ποσότητες , που χρειάζονταν οι πελάτες  της  Overgas , παραδόθηκαν  από την κρατική Bulgargaz και έτσι δεν διαπιστώθηκε καμία διακοπή .

Την Τετάρτη Βούλγαροι αξιωματούχοι έλαβαν αντίγραφο της επιστολής της Gazprom ,που ενημέρωνε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Overgas από την 1η Ιανουαρίου.

Μετά από αρκετές  έκτακτες συναντήσεις με τη  συμμετοχή του  Μπορίσοφ, η Bulgargaz και η Overgaz  κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη ότι η πρώτη θα προμηθεύει φυσικό αέριο στους καταναλωτές της δεύτερης.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το  ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.

Η πιο πιθανή αιτία για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου είναι οι  καθυστερημένες πληρωμές και ορισμένα  εκκρεμή εμπορικά  ζητήματα μεταξύ των εταιρειών  Gazprom και Overgas.

H Οvergaz ισχυρίζεται ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη διακοπή.

ΠΗΓΗ: http://www.novinite.com/articles/172465/Natural+Gas+Supplies+in+Bulgaria+Running+Normally

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Με βάση στοιχεία της Ευρωπαικής επιτροπής το 2013 το φυσικό αέριο κάλυπτε το 14% των ενεργειακών αναγκών της Βουλγαρίας.

Η χρήση του όμως από τα νοικοκυριά της χώρας αντιστοιχούσε μόνο στο 2%.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η διαμάχη της Gazprom με την Overgaz θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της Βουλγαρίας.

Η λύση που επέλεξε ο Bούλγαρος πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει διάρκεια.

Αν η ιδιωτική Overgaz έχει ανεξόφλητες οφειλές προς την Gazprom, δεν μπορεί για πολύ καιρό το βουλγαρικό κράτος να την στηρίζει, αγοράζοντας για λογαριασμό της φυσικό αέριο από την Gazprom.

Πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορεί να γίνεται, καθώς η Gazprom είναι μέτοχος κατά 50% της Overgaz.

Kάθε κρατική ενίσχυση  της Βουλγαρίας προς την Overgaz  καταλήγει κατά 50% στα ταμεία της Gazprom.

Φημολογείται ότι η Gazprom θέλει να αποχωρήσει από την Overgaz.

Aν αυτό αληθεύει, θα ήταν καλύτερο ο Mπορίσοφ να κρατικοποιήσει την Overgaz αντί να την εφοδιάζει με φυσικό αέριο με έξοδα της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας.

Αλλά ο Μπορίσοφ ίσως διστάζει να το κάνει για να μην φορτωθεί το βουλγαρικό κράτος τα χρέη της ιδιωτικής Overgaz.

Oι κινήσεις της Gazprom πάντως δεν γίνονται ανεξάρτητα από τη ρωσική πολιτική ηγεσία.

Αυτό φαίνεται από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχισθούν κανονικά.

Είναι πιθανό οι Ρώσοι να φοβούνται ότι οι Βούλγαροι θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν ρωσικό αέριο προς την Τουρκία, διευκολύνοντας την Τουρκία στη διαμάχη της με τη Ρωσία.

Ο μόνος τρόπος για να αποκλεισθεί μία παρόμοια εξέλιξη είναι να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία σε επίπεδα ανώτερα αυτών του φυσικού αερίου στη Τουρκία.

Μία παρόμοια εξέλιξη θα προστάτευε τα ρωσικά συμφέροντα, αλλά θα έβλαπτε εμπορικά τα συμφέροντα των βούλγαρων ιδιωτών μετόχων της Overgaz.

H Overgaz ελέγχει εμπορικά τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 51 δημοτικές περιοχές της Βουλγαρίας.

Μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα αύξανε το πολιτικό κόστος για τη συμμαχική κυβέρνηση Μπορίσοφ, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόωρες εκλογές το 2016.

Oι κινήσεις των ρώσων σχετικά με την Overgaz ενδέχεται να αποσκοπούν σε  πρόκληση πολιτικής  και οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Mπορίσοφ ή για να αναβιώσουν την κατασκευή  του  ακυρωθέντος αγωγού South Stream.

Η άφιξη του κρύου του χειμώνα σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της Ουκρανίας στις 20 Δεκεμβρίου 2015,  προμηνύει σύντομα τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή του χρέους της προς την Ρωσία.

Το φυσικό αέριο της Gazprom  χρειάζεται εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη και η Βουλγαρία είναι η ευκολότερη τεχνική λύση.

Η λύση αυτή απαιτεί όμως τη πτώση της φιλοευρωπαικής κυβέρνησης του Μπορίσοφ.

Αρκεί μόνο να κάνει το λάθος να κρατικοποιήσει την Overgaz χωρίς να αποζημιώσει κατάλληλα την Gazprom.

Tότε θα διακοπεί η ροή ρωσικού  φυσικού αερίου και προς τη Βουλγαρία μέσα στο χειμώνα.

Πόσο καιρό θα αντέξει η κυβέρνηση Μπορίσοφ , αν γίνει κάτι παρόμοιο?

Θα  κάνει όμως  αυτό το μοιραίο λάθος ο Μπορίσοφ ή θα χρειασθεί  κάποια άλλη μικρότερη αφορμή για την πτώση του?

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση της Ελλάδας ενεργεί σαν να προβλέπει ότι η Βουλγαρία θα προμηθεύεται  σύντομα φυσικό αέριο από την  Αλεξανδρούπολη.

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/κατασκευή-τερματικού-σταθμού-υγροπο.html

Μήπως όμως η Ρωσία ήδη  σχεδιάζει το αντίστροφο και απλά ο “άπειρος”  Τσίπρας δεν το έχει καταλάβει ακόμα?

John Ofeon